15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPreocupare pentru pomeni electorale, nu pentru viitorul copiilor

Preocupare pentru pomeni electorale, nu pentru viitorul copiilor

Nu pot să încep acest comentariu fără să fac referire la tragedia petrecută în Serbia, unde un elev de doar 13 ani a ucis nouă persoane.

Autoritățile de la Belgrad sunt alarmate și caută cu disperare soluții pentru sporirea siguranței în școli.

Președintele sârb a anunțat suspendarea acordării permiselor de portarmă pe următorii doi ani și verificarea celor acordate deja, precum și reducerea vârstei de răspundere penală la 12 ani.

La București, nu am avut încă astfel de tragedii, dar am fost aproape de una la Colegiul “Ion Creangă” și asistăm la o creștere alarmantă a cazurilor de violență în școli.

Politicienii nu sunt însă preocupați de tema securității în școli.

S-a uitat de atacul asupra profesoarei.

Ministrul Educației se opune școlilor de reeducare.

Deputații au introdus examatricularea, exact ceea ce amplifică frustrările unui individ ce se simte oricum exclus de colectivitate, cum a fost și cazul copilului-atacator din Belgrad.

Din păcate, aleșii noștri au alte preocupări, în prag de an electoral: pomenile electorale.

Camera Deputaților nu a găsit nicio soluție eficientă pentru combatertea violenței în școli, dar a introdus Religia ca materie opțională la Bac, la profilul umanist.

Cum se traduce acest lucru?

Simplu: posibilitate de meditații la Religie.

În schimb, preoții “dedicați” vor trebui să transmită din nou mesaje electorale pentru alegerile din 2024.

Studiile recente arată că școala românească e departe de cerințele pieței muncii.

În ultimii ani, aproximativ 40% dintre absolvenții de liceu nu s-au înscris la Bac.

În loc să facem examenul maturității mai atractiv și relevant pentru piața muncii, noi îl complicăm.

Un Bacalaureat ancorat în actualele cereri ale pieței muncii și ale societății în general ar tre bui să aibă doar trei probe: Limba română, Matematică și o limbă străină.

Istoria, Geografia, Biologia, Religia etc. Pot fi relevante doar pentru tinerii care vizează cariere legate de aceste domenii.

Trebuie realizată diferența între competențe (ce trebuie certificate prin Bac) și cultură generală (aspect ce privește fiecare persoană în parte).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă