9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiParlamentarii și-au făcut cadou de Ziua Copilului

Parlamentarii și-au făcut cadou de Ziua Copilului

Mâine este 1 Iunie, Ziua Copilului, iar românii s-ar fi putut bucura de încă o ‘minivacanță”, în cazul în care parlamentarii ar fi decis ca și data de astăzi, 31.05.2021, să fie zi liberă, astfel încât weekend-ul tocmai încheiat și 1 Iunie să fie legate.

Aleșii românilor nu au luat însă această decizie, dar s-au asigurat că ei nu vor fi nevoiți să se prezinte la locul de muncă, Parlamentul României.

Parlamentarii au posibilitatea de a opta când să vină la Casa Poporului și au ales că ziua de astăzi să fie dedicată lucrului în teritoriu.

Practic, aleșii pot să petreacă alături de cei dragi lor, în familie sau chiar la mare sau munte, invocând vizite de lucru, pe care, practic, nu le va verifica nimeni.

În plus, chiar dacă ar urma să apară în mass-media imagini cu parlamentarii petrecând astăzi, tot nu vor fi sancționați, cu tăierea unei zi de salariu, de exemplu.

Majoritatea angajaților din România nu are însă posibilitatea de a decide când să vină la muncă și când nu.

Politicienii ne trimit pe o pistă falsă, menită să stârnească din nou ura restului societății față de angajații din sistemul bugetar, prin argumentul că aceștia își pot lua o zi de concediu pentru data de 31.05.2021.

Firește că este imposibil ca toți angajații dintr-o instituție publică să-și ia concediu la aceeași dată.

În plus, nu am văzut să se discute în spațiul public și despre dezavantajul creat și angajaților din mediul privat, care ar fi fost plătiți suplimentar, în cazul în care ar fi fost chemați la muncă într-o zi declarată liberă prin lege.

Cel puțin, așa ar trebui aplicată legislația în vigoare.

 

Mimatul muncii, specialitatea casei la aleșii noștri

“Adevărat vorbeam, / Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei, / Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”sunt versuri ale fabulei “Câinele și cățelul” a lui Grigor Alexandrescu, atât de actuale în societatea românească de astăzi, așa cum a demonstrat-o, încă o dată, modul în care aleșii neamului și-au asigurat o vacanță prelungită exclusivistă de 1 Iunie.

Trebuie să precizăm că nu este însă o mare diferență pentru parlamentarii, mulți dintre ei fiind obișnuiți să lipsească de la locul de muncă și în zilele în care sunt programate ședințe ale plenului sau ale comisiilor de specialitate din Legislativ.

Practic, în loc să doarmă în Casa Poporului, deputații și senatorii “devotați” muncii lor, vor “trage ala aghioase” la ei acasă sau prin pensiuni și hoteluri.

Pentru că am ajuns să menționez de pensiuni și hoteluri, trebuie să constatăm încă un “mare ajutor” pe care politicienii noștri îl oferă sectorului HoReCa, a cărui activitate a fost extrem de puternic afectată de măsurile impuse în pandemie.

Hotelierii și restaurantele de la mare sau munte, dar și cei din restul țării ar fi putut avea ocazia de a primi un număr semnificativ de turiști, poate să aibă ocupație 1000%, dacă parlamentarii le-ar fi oferit românilor o vacanță prelungită pentru 1 Iunie.

Era o oportunitate pentru industria HoReCa să încaseze sume importante de bani și să aducă un plus și la economia României.

Probabil că pe politicieni i-ar fi deranjat dacă am fi avut plaje și stațiuni montane pline, în mini vacanța de 1 Iunie.

Așa că și-au asigurat mai mult spațiu.

Toți parlamentarii se vor putea afla astăzi în postura premierului Florin Cîțu, care “vâna” pescăruși, la malul Mării Negre, cu “telefonul inteligent”.

În același mod, și în stațiunile montane, senatorii și deputații României ar putea să petreacă alături de apropiați, fiind, eventual, deranjați doar de un urs dornic de o poză cu vedetele noastre din Casa Poporului.

Nu este prima și, din nefericire, însă nici ultima dată când politicienii tratează cu dezinteres problemele afacerilor românești și pe cele ale cetățenilor, în general.

De la începutul pandemiei COVID-19, politicienii noștri au tot promis măsuri de susține a industriei HoReCa, precum și sprijinirea altor ramuri ale economiei, puternic afectate după impunerea restricțiilor.

În același mod, parlamentarii, care, acum, sunt în vacanță nedeclarată, au promis că îi vor ajuta și pe elevii din țara noastră, ținuți departe de școală, în perioada cursurilor de predare exclusiv online.

Ne aflăm la câteva ore distanță de Ziua Copilului și nu am auzit un politician care să se gândească la acordarea unor dispozitive digitale pentru copiii care provin din medii defavorizate și care doresc să aibă aceeași șansă la educație, precum colegii lor.

Probabil că toți copiii din România ar fi dorit o zi în plus petrecută alături de părinți lor, pentru sărbătoarea lor, dar nu au șansa odraslelor parlamentarilor, mulți părinți “de rând” (cum le place politicienilor să-i numească) vor fi nevoiți să meargă la muncă pe 31 mai, deoarece nu lucrează în Casa Poporului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă