13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdO nouă încurcătură de legi și hotărâri ale instanțelor, în Educație

O nouă încurcătură de legi și hotărâri ale instanțelor, în Educație

Ne-am obișnuit ca în România legile să se bată cap în cap, la fel cum se întâmplă și cu hotărâri ale instanțelor de judecată date, aici, în aceeași țară.

Așa se ajunge, în unele cazuri, în situații de blocaj, de vid legislativ, de erori pe care statul ajunge să fie chiar obligat să le comită.

Cum era de așteptat, marii perdanți în aceste situații sunt tot cetățenii, angajații.

Un exemplu foarte bun pentru o astfel de harababură din sistemul educațional este controversa legată de echivalarea doctoratului cu gradul didactic I pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar.

A fost odată o lege, în anul 2017, care nu le mai permite angajaților din învățământ să primească și spor de doctorat și să-și echivaleze titlul academic cu gradul didactic I.

Reprezentanții statului susțin că legea se aplică și pentru cei care și-au echivalat doctoratul cu gradul didactic până în 2017.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că a fost obligat de o hotărâre a ICCJ să dea un ordin prin care să nu li se mai permită cadrelor didactice acest dublu beneficiu de pe urma doctoratului.

Acum, profesorii care dau în judecată ministerul, contestând ordinul cu pricina, câștigă pe bandă rulantă.

Adică, deciziile de acum ale instanțelor o anulează pe cea a Instanței Supreme.

Ministerul nu  anulează ordinul și, prin urmare, statul pierde mai mulți bani, iar cadrele didactice pierd timp nervi și bani, pentru că nu își pot recâștiga drepturile, decât adresându-se instanței.

Problema este că nu li s-a oferit dascălilor posibilitatea să aleagă.

Este nedrept ca, după un efort considerabil pentru obținerea titlului de doctor, să-l pui pe un profesor să o ia de la capăt pentru a obține gradul didactic I.

Nu profesorii au făcut legea care le-a oferit aceste beneficii și nu este drept să fie schimbate regulile după încheierea competiției.

Mă refer aici la cazurile celor care au obținut titluri de doctor meritat, care sunt oameni cu care sistemul educațional se poate mândri și pentru care statul ar trebui să depună efort ca să-i păstreze în preuniversitar.

Este adevărat că au fost și titluri de doctor luate doar pe bani, pentru beneficiile menționate mai sus.

Este tot datoria Ministerului Educației de a identifica acele cazuri și de a le sancționa.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă