1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăOp & EdNoul război din Yemen / Cine sunt Houthi?

Noul război din Yemen / Cine sunt Houthi?

Marea Britanie și SUA au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra unor locații din Yemen, controlate de houthi, rebeli ai mișcării șiiților, care nu făceau parte din lista teroriștilor internaționali. Biden i-ar include, conform ultimelor declarații. Ei își zic “Partizanii lui Dumnezeu.” Cine sunt houthi?

Narativul oficial este că houthii sunt susținuți de Iran, la fel ca Hamas și Hezbollah. Se știe, toți aceștia sunt șiiți, la fel ca Ayatolahul Ali Khamenei.

Dar cum au apărut aceștia? În ce moment al istoriei? Nu cumva impunerea cu forța de către SUA a unor guvernări sunite în Irak a dus la nașterea unei mișcări șiite? Arabia Saudită și Emiratele Arabe sunt conduse demult de monarhii sunite.

Ca replică a atacurilor concertate americano-britanice, rebelii au lovit cu o rachetă balistică o navă americană pentru transportul containerelor, în largul coastei Yemenului.

Conflictul istoric dintre suniți și șiiți

Conflictul dintre suniți și șiiți e adânc ancorat în istorie, de la moartea lui Mahomed, din 632. Suniţii pun accent pe vrerea Domnului în lumea politică, pe când  şiiţi se conduc după principiul martiriului şi sacrificiului pentru cauză. Suniții nu au cler.

De la începutul războiului din Gaza, gruparea rebelă, care controlează o mare parte a teritorilor Yemenului, inclusiv capitala Sanaa (una dintre cele mai înalte din lume – 2400 m altitudine), și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra navelor petroliere din zonă, relevă presa mainstream. Observatorii susțin că de cinci ori mai multe decât de obicei. Yemenul, o țară aflată la sud de Arabia Saudită și cu litoral la Marea Roșie, este de peste zece ani neguvernabilă.

citește și: Operațiunea “Blocada”

Guvernul oficial al Yemenului este Consiliul de conducere prezidențial, căruia președintele Abdrabbuh Mansour Hadi i-a transferat puterile în aprilie 2022. De atunci, nimeni nu-l plânge. Guvernul are sediul în capitala Arabiei Saudite, Riad, după ce șeful statului a fugit de revoluția din 2015.

Foto: Pixabey

Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zone sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, Houthi controlează coasta Mării Roșii. Acolo atacă, precum pirații. De la începutul războiului israeliano-hamas, au lansat peste 50 de operațiuni contra navelor comerciale care transportă carburanți și mărfuri prin Marea Roșie. 15% din transportul marin de pe planetă trece prin această mare și ajunge în Canalul Suez.

Consiliul de conducere prezidențial controlează doar o parte din sud și din estul Yemenului.

Sfârșitul perioadei la putere a președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi nu este deplâns de mulți yemeniți.

Dar cum au apărut mișcarea houthi?

Poate că unii își mai aduc aminte de cea mai televizată operațiune militară americană “Furtuna în deșert.” În 3 ianuarie 1991, CNN era live, nu ca în Ucraina, după treizeci de ani, când nu au mai existat sateliți de transmisie. Pretextul atacului naval și aerian era just. Armata lui Saddam Husein a invadat Kuweitul, condus de un emir sunit. În final, americanii au biruit în primul război al Golfului. Doar că operațiunea a tăiat falii adânci în comunitatea musulmană.

citește și: Susținem protestul fermierilor și al transportatorilor! Au ajuns la fundul sacului

Șiiții, adepți ai răzbunărilor în numele lui Mohamed, s-au organizat în Yemen cu sprijinul Ayatolahului. După primul război din Golf, tinerii șiiți, studenți ai unor facultăți din Yemen, s-au organizat într-o mișcare împotriva americanilor și a evreilor. Au scandat chiar “Moarte Americii,” într-o moschee din Sanaa. Militarul de carieră, Hussein al-Houthi (numele de familie provine din tribul din care făcea parte), i-a organizat politic într-un partid de opoziție. Proclamând că se trage din Mohamed, a adunat sute de mii de adepți, unii înarmați până în dinți. Aceștia s-au opus lui Ali Saleh al-Ahmar, ajuns, prin anii ’70, președinte al Yemenului reunificat cu sprijinul CIA.

În 2004, militarii regimului prezidențial l-au ucis pe influentul lider. Rebelii i-au păstrat numele. A venit și rândul și lui Saleh. A fost dobârât de americani de la putere, prin “Primăvara arabă,” în 2011, pentru că nu mai era frecventabil. L-au ridicat în scaun pe docilul său adjunct, Rabbu Mansour Hadi, în 2012. A fost un lider slab. N-a reușit să realizeze pacea cu houthi.

În 2014, s-a confruntat cu un război civil. Sanaa a fost capturată de rebeli.

Președintele a predat sceptrul puterii

În 2015, o coaliție militară condusă de Arabia Saudită, ai cărei membri includeau Egipt, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, a intervenit pentru a-l sprijini pe Hadi. Fără succes. El a fugit la Riad, de unde n-a reușit să conducă statul. A predat puterea unui Consiliu de conducere prezidențial, care n-a reușit să facă mare lucru.

De aproape zece ani, Yemenul este neguvernabil. Cât despre suniți și șiiți, ambele facțiuni se revendică de la Mahomed, care n-a avut urmași pe linie masculină. După moartea profetului, unii voiau pe Ali, ginerele său, alții au optat pentru servitorul acestuia Abu Bakr. Toți descendenții acestora au fost uciși, din cauza luptelor dintre cele două facțiuni.

De peste o mie cinci sute de ani, fie unii, fie alții se revendică drept urmașii lui Mahomed. Numele șiiților provine de la „Shiat Ali,” adică „urmaşii lui Ali.” Suniţi se bazează în principal pe Sunnah, înscrisuri ale învăţăturilor şi sfaturilor profetului Mohamed care le dictează acţiunile. Dacă lumea creștină s-a împăcat cu evreii, care l-au ucis pe Iisus Hristos, șiiții nu le-au putut ierta suniților că l-au omorât pe Ali, singurul descendent al lui Mohamed.

Morțile sunt ritualice, doar profiturile de pe urma luptelor devin laice.  

VOCILE LUMII 

Deutsche Welle

“În 2015, conflictul din Yemen a escaladat, după intervenția în forță a unei coaliții condusă de Arabia Saudită, formată din nouă țări, pentru a repune la putere guvernul recunoscut internațional, entitate care s-a transformat, între timp, în Consiliul de Conducere Prezidențial. Conflictul este văzut pe scară largă ca un război proxy între Iran și Arabia Saudită,” scria Deutsche Welle, la sfârșitul anului trecut.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Bacalaureat 2025: Încep probele de evaluare a competenţelor

Prima probă, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se desfășoară în perioada 27 – 29 ianuarie Elevii din clasa a 12-a au...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...
Ultima oră
Pe aceeași temă