13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdMoromeți, revin foncirea și fumărirea!

Moromeți, revin foncirea și fumărirea!

Deși veniturile bugetare au crescut cu 21,5% față de anul precedent, Agenția Națională de Administrare Fiscală trece de la 1 iulie la verificări în masă. Sunt vizați 561.000 de români. Li se vor lua conturile rețelelor sociale la puricat. De unde bani de mașini, de case sau excursii exotice?

Lăudabila încercare a lui Lucian Heiuș, președintele ANAF, de a intra în Cartea Recordurilor cu numărul verificărilor în timp record, poate fi începută cu exemplul de sine. Anul trecut a încasat 134.000 de lei ca deputat și a împrumutat Partidul Național Liberal cu 130.000. Ferma sa de ovine a mai adus în coșul familiei încă 12.400 de lei, conform declarației sale de avere. Poate explică românilor cum a putut trăi cu 1.366 de lei pe lună, mai puțin decât salariu minim pe economie, având patru bolizi în curte. A reușit să câștige doar 16.400 de lei într-un an. Românii ar fi bucuroși să afle dieta sa financiară și cum de a rămas suplu în conturi, după așa un an greu.

Acțiunea fără precedent, care i-ar putea aduce laurii bunei guvernări, ar putea continua și cu vecinii din Parlament. Există zeci de colegi de partid care nu justifică excursiile de lux, croazierele și concediile nemiluite.

O serie de jurnaliști au studiat “meniul existențial” al multor politiceni

E bine că se accelerează procesul de responsabilizare socială. Pe când mă instruiam în SUA, am cunoscut o bătrână multimiliardară. A făcut mulți bani din industria cutiilor de aluminiu. Nouă, celor din Estul Europei, ne-a explicat că înainte de frica de Dumnezeu, are frică de fisc și ne-a arătat dulapul în care ținea chitanțele pentru deducerile financiare permise ca decont de legile americane.

Trebuie știut că în majoritatea statelor americane, se admite o deductibilitate de până la 40%. Fiscul consideră că ai nevoie de cărți, de haine, de călătorii pentru a avea un tonus cât mai bun.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 178,97 miliarde lei în primele cinci luni ale anului 2022, cu 21,5% peste nivelul încasat în perioada similară din 2021. Evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, venituri nefiscale şi contribuţii de asigurări, conform datelor Bursa.ro.

Cu toate aceste succese, deficitul bugetar a crescut față de anul trecut, semn că statul a cheltuit mai mult.

citește și: Redați poporului român spiritul olimpic!

Românii au plătit statului cu 29,5% mai mult decât în anul precedent

Lecturând presa de specialitate aflăm că românii au cotizat mai mult. Cu 14,24 % față de anul precedent, prin impozite pe salarii, dividente sau venituri din muncă independentă.

Încasările nete din TVA au totalizat 38,16 miliarde lei în primele cinci luni, în creştere cu 29,5% față de anul trecut, iar accizele cu doar 1%, conform datelor Ministerului de Finanțe. Asta pentru că românii au fumat mai puțin. Rapoartele consemnează o diminuare a încasărilor de la fumători cu 5,9 %, în condițiile diminuării evaziunii fiscale în acest domeniu.

Bugetul de stat e fericitul câștigător al scumpirilor. Dacă la un carburant de 4,5 lei, statul încasa doi lei, acum, la prețul de 9 lei, fiecare litru mai adaugă încă doi lei, să fie primit, din buzunarul românilor.

Companiile din domeniul energiei au realizat, în primul trimestru al anului 2022, un profit de un milliard de Euro, în plus față de perioada similară a anului trecut. Majoritatea acestora sunt de stat.

Pe Adrian Câciu îl recomandau vocea și talentul. Acum, nu mai are voce, iar talentul e nerecunoscut

Dacă Lucian Heiuș e pus pe treabă, nu același lucru se întâmplă cu Adrian Câciu, ministrul finanțelor care a reușit imposibilul. Obținerea unor credite externe la o dobândă de 9%, România plătind mai mult decât vecinii săi din Estul Europei.

În timp ce românii vor trece prin furcile ANAF, Ministerul finanțelor emite pe piețele exerne titluri de stat la dobânzi record de peste 7%. “România se împrumută cu cele mai mari costuri din UE,” spune fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, potrivit Europa liberă.

Care va să zică, Adrian Câciu ia bani cu dobândă dublă decât Florin Cîțu, pe vremea când era ministru de finanțe.

În amintirea internetului există declarații de-ale sale celebre.  „Bogăția costă! Pentru că atunci când începi să ai, începi să plătești (impozite, taxe, întreținere etc.). Bogăția nu se realizează cu aceleași instrumente cu care acționează un om sărac” (postare pe blogul său, din vremea când era doar analist PSD). Mai mult, pe vremea civiliei politice, Adrian Câciu a criticat creșterile de preț la energie și gaze, pe care le caracteriza drept „speculă” și „jaf,” cerând „supraimpozitarea mafioților.”

Ieri critica mafia din energie, azi e la braț cu ea

Pe vremea Ordonanței 114, promovată de guvernul PSD-ALDE, în decembrie 2018, de plafonare a prețurilor energiei, când partenerii de azi de la guvernare se dădeau de ceasul morții protestând prin piețe împotriva lui Dragnea, Adrian Câciu era de acord cu norma juridică care mai tăia din gâtul lung al profiturilor mafioților din energie. Și ni se pare și cu amnistia fiscală. Cea mai bună metodă de albire a banilor negri.

Astăzi, împarte împreună cu ei cincizecimea dată de pomană românilor la pompă.

Asta-i viața! Nu știi când îți vine și ție, cititorule, sorocul să fii ministru de finanțe! În ritmul ăsta, oricare conțopist va fi finanțist de marcă.

P.S. Ilie Moromete, din celebra carte “Moromeții,” și-a amânat plătirea foncirii, dar nu recunoștea fumărirea, impozitul „de tras în piept.”

Vocile lumii

Răzvan Călinescu

Consultant financiar

Răzvan Călinescu

“Din 5000 lei salariul brut, adică aproximativ salariul mediu brut pe economie statul ia

25% CAS adică 1250 lei, 10% CASS, adică 500lei, 10% impozit pe salariu adică 325 lei (10% aplicat la 3250 lei rămași după ce se scade CAS și CASS)

TVA de 9% pe alimente aplicat cam la 30% din net rezultă aproximativ 70 lei.

TVA de 19% aplicat la restul salariului net înseamnă încă 315 lei aproximativ.

Adică statul ia aproape jumătate din câștigul brut.

Asta înseamnă 2.500 lei lunar. Adică 500 euro lunar.

Adică 6.000 euro anual.

Adică 240.000 de euro în 40 de ani de muncă,” a calculat Răzvan Călinescu pe pagina sa de linkedin.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă