13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiModelul Băluţă, pentru schimbarea la faţă a PSD

Modelul Băluţă, pentru schimbarea la faţă a PSD

Primarul de la sectorul 4 al Bucureştiului, Daniel Băluţă, e şeful filialei locale al PSD. În patru ani de zile, a făcut 95% administraţie, doar 5% politică.

Nu a plimbat babe şi moşnegi pe la Meteora, nici n-a dat pomeni electorale, a investit în dezvoltare, ca niciun liberal, în afară de Emil Boc şi Ilie Bolojan.

Într-un mandat a schimbat faţa unui sector, considerat cel mai sărac.

Bugetul primăriei sectorului 4 era secătuit de vechea administraţie, plecată după dezastrul Colectiv.

Cu un buget mic a ridicat rangul civilizaţiei urbane

Cu doar 115 milioane de euro pe an, cel mai costeliv dintre toate bugetele primăriilor de sector, a reuşit să dea un aspect european marilor bulevarde, deşi acestea administrativ nu aparţineau decât Primăriei Capitalei.

Sub deviza “Hai, că se poate!” a concesionat marile artere şi le-a modernizat.

Imaginile cu ce au fost şi ce sunt acum pot fi elocvente pentru ochii care vor să vadă. Lumina a luat locul beznei. Parcurile, cel al terenurilor virane. Peluzele verzi, ierbii uscate. Parcările, spaţiilor unde brusturii domneau, sub protecţia calfelor useriste.

Sigur că nu a fost pus într-o ramă: Faceţi ca el, ca el să păţiţi!

Cu şase săptămâni înainte de alegeri continuă să fie la treabă.

A dărâmat Beirutul din marginea Capitalei

Cu un buget de câteva milioane de euro, în locul unui Beirut al subdezvoltării a ridicat o Piaţă Agro-alimentară cu vedere spre occident. Piaţa Sudului e azi un reper. Acum patru ani, o speluncă şi un model al subdezvoltării, în care colcăiau samsarii de legume şi mafia ţigărilor netimbrate.

Sigur că mămăiţele cu sarsanale pline de legături de pătrunjel nu trebuiau duse la puşcărie, pentru că din coş mai scoteau câte un produs ilegal. Reţeaua din spatele lor trebuia destructurată.

Răsturnarea realităţii. Tehnică din manualul de manipulare

Lupta lui Băluţă cu interlopii nu s-a văzut. Niciun outlet de media nu era interesat. Ba din contră, pentru că nu putea fi zdrobit la performanţe, i s-a pus eticheta de şef al interlopilor.

Cine a mai stat să verifice că în piscinele şefilor de clanuri, atât de vânturate pe reţelele sociale, nu era primarul. Dar că un angajat al poliţiei locale ar fi fost să facă baie, pentru grupurile de interese vrăjmaşe primăriei, asta era certitudinea colaborării primarului cu lumea rea.

Ce mai contează că însăşi mafia a adunat bani pentru publicarea unor aşa zise investigaţii prin care edilul să fie zdrobit cu orice preţ. Nu a satisfăcut rechinii şi atunci trebuia dat la câini.

Vocile lumii:

În urmă cu un an, primarul Clujului a fost distins cu premiul „Primarul Anului 2018”. Anul acesta, 2019, distincția a mers la Daniel Băluță, edilul Sectorului 4 din Capitală, pentru promovarea proiectelor de tip „smart city” implementate în sector („Emil Boc a fost detronat! Daniel Băluță – Primarul Anului din România”, 13 decembrie 2019, Capital)
 

Poate că “viciul construcţiei” nu e la modă printre vechii primari PSD, obişnuiţi mai mult să aibă grijă de asistaţii sociali, decât de punerea temeliilor pentru edificiile fundamentale ale civilizaţiei. În cazul în care se doreşte un restart, filmul devenirii unui sector poate fi inspiraţional, altfel decât în şedinţele de coatch-ing, atât de invocate, printre căutătorii de destine.

L-au răstignit ca pe Baraba!

Tehnica folosire imaginii inverse e veche de când a apărut propaganda. Lui Băluţă nu i-a păsat. Chiar dacă i-a fost ameninţată familia, funcţionarilor din primării li s-au arătat capetele de mort, iar şefilor li s-au pus în tindă pisici moarte, toţi au construit şi nu s-au jelit. Au atras alţi bani pentru renovarea blocurilor. Programele europene şi-au văzut împlinirea.

Totuşi, mafia era „pe treabă”. Presa arvunită a sărit. Iată criminalul! Băluţă e vinovat pentru că alţii au împuşcat francul.

Şuţii, şmenarii, samsarii şi alte feline şi-au unit forţele pentru a-l răsturna. Nefiind pricepuţi în manevre electorale l-au răstignit în piaţa media. Şi ce să vezi, edilul a ieşit din conflict ca Baraba după execuţia sentinţei. Iertat şi mântuit.

Are un contracandidat de Spitalul 9

De aceea, opozanţii s-au ferit ca Dracu de tămâie să-l contracandideze. Au aruncat în luptă un  personaj de Spitalul 9.

Toate au fost la timpul lor ceva exagerat, vorba cântecului.

Interlopii şi-au făcut numărul. Dar nu numai în sectorul 4. Au fugit în alte zări.

U.M.-urile de media, provocate şi întreţinute de şacali, nu au mai dat ştirea că D.I.C.O.T.-ul a făcut zeci de percheziţii printre membrii reţelelor de traficanţi din Piaţa Reşiţa.

Ani de-a rândul, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a monitorizat, supravegheat şi urmărit activităţile infracţionale ale Clanului ”Ştoacă” din zona Pieţei Reşiţa, care s-a infiltrat în mai multe secţii de poliţie, chiar şi printre funcţionarii Primăriei sectorului 4.

Cartelul drogurilor, vasal Agenţiei Antidrog

Destructurarea cartelului de droguri, prostituţie şi trafic de fiinţe umane, unul dintre punctele programului de administrare a edilului sectorului 4, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul instituţiilor specializate.

Dar când se pune căpăstru fărădelegilor nimeni nu vede, niciun câine de pază nu aude, doar se aşteaptă momentul ca mafia să apese din nou pe portofel.

Congresul PSD se va organiza online, conform declaraţiilor lui Marcel Ciolacu, pe 33 de zone. Un centru de reprezentare va fi organizat probabil şi în sectorul 4. În locul imaginilor pe ecranele gigant, despre care se făcu recent vorba prin comitetul de conducere, ar trebui să curgă filmul renaşterii unui micro oraş din propria cenuşă. Asta dacă se tot vorbeşte despre primenirea noilor structuri de conducere.

Regizori de Congres, trageţi dublele cu “Hai, că se poate!”

 

De ce să le fie delegaţilor la Congres ziua friptă cu mesaje despre ce “o să facem”, rostite cu iz de propagandă şi de îmbărbătare de către zaharisiţi, în loc să li se deruleze pe ecrane filmul “Hai, că se poate!” despre devenirea unui oraş în metropolă, de la metastază la corpul alergătorului de cursă lungă?

Poate că “viciul construcţiei” nu e la modă printre vechii primari PSD, obişnuiţi mai mult să aibă grijă de asistaţii sociali, decât de punerea temeliilor pentru edificiile fundamentale ale civilizaţiei. În cazul în care se doreşte un restart, filmul devenirii unui sector poate fi inspiraţional, altfel decât în şedinţele de coatching, atât de invocate, printre căutătorii de destine.

Într-o vreme de dărâmat vechile obiceiuri, modelul de dezvoltare al sectorului 4 e soluţia spre un socio-liberalism autentic. Asta dacă se mai caută modele. Şi nu se merge pe un meniu prestabilit.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă