11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMetehnele vechi nu părăsesc examenele naționale

Metehnele vechi nu părăsesc examenele naționale

Am mai explicat deja că este de fapt un fake news, deoarece singurul element comun dintre actualele subiecte de la examenul susținut de absolvenții de clasa a VIII-a și cele de la testele internaționale este faptul că sunt rezolvate pe broșuri tipărite.

Subiectele de la Evaluarea Națională sunt însă formulate ca și până acum, nu cerințe precum cele de la testele PISA, unde li se cere elevilor să rezolve o problemă din viața de zi cu zi utilizând noțiunile dobândite în școală.

Un alt element care pare să nu se schimbe la examenele naționale este cel legat de eforturile unor persoane de a le frauda.

Încă de la prima probă a Evaluării Naționale au existat încălcări ale legislației în vigoare, în trei centre de examen, după cum susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Subiectele au fost făcute publice înainte de termenul stabilit de regulament.

Acestea sunt doar informațiile pe care le are Ministerul Educației, dar sunt șanse foarte mari ca subiectele să fi fost oferite unor candidați înainte de probă, cu mult timp înainte să fie făcute publice.

Problema este, de foarte mulți ani, că subiectele de la examenele naționale trec prin mâinile mult prea multor angajați din unitățile de învățământ.

Subiectele ajung la secretare și laboranzi, care au sarcina de la a le multiplica, iar acest lucru se întâmplă cu suficient de mult timp înainte de startul probei.

Ar trebui stabilită o singură persoană sau poate două, în caz că intervin probleme, care să fie responsabilul pe unitate pentru primirea variantelor de subicte, secretizarea și multiplicarea lor.

Regulamentul nu este foarte bine formulat.

Totuși, principala problemă este că orice regulament, indiferent cât de bun va fi formulat, nu va fi respectat dacă nu se aplică sancțiuni drastice.

Într-adevăr, insinua și ministrul Cîmpeanu în recenta conferință de presă, un pas important în eliminarea fraudelor ar fi înlocuirea directorilor de școli care fac legea de mulți ani la examenele naționale cu șefi de unități școlare competenți și dedicați, stabiliți prin concursuri relevante.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă