21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLupta olimpicilor lui Rădoi cu păsările Kiwi

Lupta olimpicilor lui Rădoi cu păsările Kiwi

După rezultatul catastrofal din partida de fotbal România – Coreea de sud, meci pierdut de tricolori cu 4-0, pot să vină și moliftele Sfântului Vasile, că nu-i mai face nimeni fotbaliști pe șchiopii lui Mirel Rădoi, îmi sugerează un prieten.

Selecționerul a vorbit exact când trebuia să tacă. A spus că trebuie pregătită partida cu Noua Zeelandă, precum o finală.

Ce am fost în fotbalul mare și ce am ajuns?

Pe vremuri băteam campioanele mondiale, acun ne batem cu desculții coborâți din kiwi.

Scuza că nu a primit jucători de la echipele de club nu justifică fapta: un singur șut pe spațiul porții în două meciuri și o lovitură de penalizare, ratată.

La ora când citiți aceste rânduri, veți avea confirmarea performanței puștiului minune al înotului românesc: David Popovici. La 16 ani, s-a bătut cu greii lumii pentru 200 m. A fost la o fracțiune microscopică de o medalie olimpică la 200 m.

Marin, Ganea, Ciobanu, Sefer, Dobre, Dulca, Ghiță, Boboc, Pașcanu, I. Gheorghe au fost tinerii puși în schema de joc de către selecționer, cu aură de mare profesor, să joace leapșa pe arena din Kashima.

Acum, Rădoi dă piept cu ciobanii din Noua Zeelandă. Nu e o scuză că s-a dus cu împiedicații din fotbalul românesc în îndepărtata Japonie. Reprezintă Naționala României după o absență de 56 de ani la vreo Olimpiadă.

Cornel Pavlovici de la CCA (actuala Steaua) a dat atunci șase goluri. Doar marea națională a Ungariei ne-a oprit elanul. Era„firmată,” în acele vremuri. Câștigase Olimpiada din 1952, din Finlanda, și obținuse bronzul cu patru ani în urmă, la Roma. Am terminat pe locul 5 și istoria avea să înregistreze o serie de nume sonore.  

Mai sunt în teren patru fotbaliști din glorioasa echipă U21

Nu sunt acum fotbaliști mari ai lumii la Tokio. Doar n-o să lase Harry Kane Tottenhamul pentru tarlaua asiatică. Dar olimpiada este făcută pentru gloria de mâine.

Fotbalul olimpic e pentru jucători de sub 23 de ani. Comitetul Internațional Olimpic a lăsat federațiile naționale să aducă trei jucători și peste limita de vârstă impusă.

Tinerii lui Rădoi au reușit, în doar două jocuri, să invalideze performanța de la Campionatul European de fotbal de tineret, din 2019, când același antrenor a dus juveții pe un nesperat loc patru.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Mai sunt în teren patru fotbaliști din glorioasa echipă U21 din Italia: Dobre, Pașcanu Băluță și Boboc. Deci nu are nicio scuză selecționerul olimpic.

Românii prea s-au obișnuit să facă ironii pe seama campionatelor din țările estice. Iată că micuții coreeni ne-au scos fotbalul din cap.

Participarea la Olimpiadă are sens pentru a vedea jucătorii de mâine.

Scuza lui Rădoi că nu i s-au dat super fotbaliști poate fi o acuză, în condițiile în care Brazilia, Germania, Costa de Fildeş şi mai ales Spania au trimis în Japonia superfotbalişti: Dani Alves, Pedri, cel mai bun tânăr jucător de la Euro 2020, Camavinga, pe care a pus ochii Real Madrid, dispusă să sară din bocanci cu cel puţin 50 de milioane de euro.

Olimpiada este anticamera succesului de mâine

Tinerii fotbaliști ai lumii nu caută doar contracte de milioane ci și glorie. Ei știu că laureații Jocurilor Olimpice sunt ochiți de marile cluburi ale lumii. Deci merită efortul să te deplasezi la Olimpiadă. Și ce poate fi mai înălțător decât să-ți asculți imnul țării tale.

La Olimpiada din SUA din 1996, Brazilia se deplasa cu Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos și Bebeto, ajunși mari fotbaliști. A jucat o semifinală de pomină cu Nigeria. Așa “cocotierul”, un anonim la Ajax, Nwankwo Kanu, a fost propulsat pe marea orbită a sportului rege. Inter a dat o pălărie de bani pentru achiziționarea sa.

Ronaldinio s-a remarcat cu naționala olimpică la Jocurile din 2000. Dar cea mai mare surpriză avea să fie tânărul de doar 19 ani, Eto’o de la Camerun. El a iesit în evidență în finala contra Spaniei, cand a marcat golul de 2-2 si apoi a marcat cu succes din penalty-urile de departajare. Camerunul avea să ajungă medaliată cu aur. Și ce cotă de piață a strâns Eto’o.

 Înainte de grupa de la Olimpiada de la Tokyo, Mirel Rădoi își șoptea-n barbă: “în mintea mea de om nebun am zis că ne batem la medalie.” Și acum tremurăm cu Noua Zeelandă.

Anul 2008 a fost anul exploziei pentru Messi și a coincis si cu medalia de aur câștigată la turneul olimpic de la Beijing. Sigur că echipa sa de club, Barcelona, n-a vrut să-l lase, dar antrenorul Gardiola a crezut în șansa sa. Lumina pusă pe el de laurii olimpici a devenit orbitoare.

Sigur că în cazul unei victorii se mai uită rușinoasa înfrângere cu naționala olimpică a Coreei de sud. Poate băga cărbuni în mașinăria olimpică, dar nu se întevăd zorii unei alte nebunii de după fantastica participare la Campionatul European U21 din Italia anilor de dinainte de pandemie.

Mirel Rădoi trebuie să nu mai trăiască din amintiri și să proiecteze viitorul, atât cât mai poate, atât cât mai e lăsat de bișnițarii de jucători.  

 

Vocile lumii 

Adevărul

Ziar

“De ani buni, râdem de fotbalul asiatic. Pe arabi, i-am făcut „cămile“, iar despre japonezi şi sud-coreeni am spus că ştiu să alerge până la epuizare şi atât. Am primit o lecţie fotbalistică extrem de dureroasă. Pentru că ne credem cei mai frumoşi şi cei mai deştepţi, deşi am ajuns în lumea a 4-a,” scrie Amir Kariash, în “Adevărul”

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Atenție la fraudele financiare: Românii, ținte ale escrocilor care promit câștiguri rapide din investiții

Un nou val de fraude financiare vizează românii prin mesaje care încurajează investiții aparent avantajoase, dar care, în realitate, direcționează fonduri către conturile infractorilor. Potrivit...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Românii continuă să aloce sume reduse pentru asigurări, în pofida creșterii numărului de polițe

Românii cheltuiesc mai puțin de 1% din veniturile anuale pentru asigurări, situându-se la coada clasamentului european, chiar și sub Bulgaria. Din 2018, numărul de contracte...
Ultima oră
Pe aceeași temă