Imagineazฤ-ศi douฤ lumi care coexistฤ. รntr-o parte, un oraศ digital, luminos ศi modern, unde toate documentele circulฤ la viteza luminii, click-urile deschid porศi cฤtre soluศii instantanee, iar contribuabilii interacศioneazฤ cu un ANAF virtual, invizibil, dar eficient. รn cealaltฤ parte, un oraศ vechi, รฎn care oamenii stau la cozi interminabile, cu dosare sub braศ, รฎn faศa unor ghiศee prฤfuite, unde timpul pare sฤ se dilate, fiecare orฤ รฎnsemnรขnd o micฤ eternitate.
ANAF s-a digitalizat, dar coada la ghiศeu rฤmรขne ca o fantomฤ dintr-o epocฤ de mult apusฤ. Deศi lumea virtualฤ existฤ, ea nu poate atinge pe toศi. Este ca ศi cum un pod s-ar ridica doar pentru cei care ศtiu sฤ รฎl traverseze, รฎn timp ce alศii rฤmรขn blocaศi pe malul celฤlalt, รฎncercรขnd sฤ gฤseascฤ un drum prin labirintul birocratic al lumii fizice.
รn ciuda unor investiศii semnificative ศi a eforturilor de implementare a unor soluศii online, cozile la ghiศee persistฤ. Nici o autoritate nu poate ascunde acel segment semnificativ al populaศiei care รฎntรขmpinฤ dificultฤศi รฎn utilizarea platformelor digitale. Ritmul cu care ANAF a ales sฤ facฤ aceastฤ implementare forศatฤ a sistemelor digitale nu ศine cont ศi de viaศa realฤ a companiilor, care sunt forศate sฤ-ศi schimbe agenda de lucru abrupt ศi sฤ facฤ loc raportฤrilor care vin รฎn valuri.
1. Digitalizarea ANAF: supersonicul melc
Digitalizarea ANAF a รฎnceput ca rฤspuns la o necesitate, aceea de a face procesele fiscale mai eficiente ศi de a oferi contribuabililor un acces mai uศor ศi mai rapid la servicii. Totuศi, interacศiunile fizice nu au fost eliminate complet, nici mฤcar รฎn cele 8 oraศe-pilot, unde este monitorizatฤ digitalizarea.
2. Cozile, apucฤturฤ comunistฤ รฎn capitalism
Deศi ANAF oferฤ alternative digitale pentru multe dintre serviciile sale, cozile la ghiศeele fizice nu au dispฤrut. ศi asta, din mai multe motive. รn primul rรขnd, existฤ un analfabetism digital, adicฤ o lipsฤ a competenศelor digitale รฎn rรขndul populaศiei, un obstacol major รฎn calea serviciilor digitale. Cรขt ar dura sฤ familiarizezi oamenii cu un nou sistem de platฤ? Greu de prezis! Existฤ o rezistenศฤ culturalฤ la schimbare, pe care nu o putem ignora. รn plus, informarea ศi promovarea unor soluศii online nu sunt accesibile, ANAF n-a investit sau a neglijat zona campaniilor masive de informare.
3. Digitalizarea nu s-a nฤscut la sat
Cei din mediul rural par condamnaศi sฤ trฤiascฤ รฎn trecut. Accesul la internet de mare vitezฤ este limitat sau inexistent. Fฤrฤ o infrastructurฤ digitalฤ solidฤ, locuitorii din mediul rural nu pot accesa platformele online ale ANAF, precum Spaศiul Privat Virtual. ศi dacฤ ar putea, nu au cunoศtinศe minime de navigare pe internet. S-o fi gรขndit cineva sฤ creeze centre locale de suport fiscal sau ghiศee mobile, unde locuitorii sฤ primeascฤ ajutor รฎn servicii online sau sฤ rezolve probleme fiscale fฤrฤ a se deplasa la oraศ?
De ce aceastฤ digitalizare aratฤ normal doar pe hรขrtie, iar รฎn realitate creeazฤ disconfort ศi haos? Explicฤ cei care interacศioneazฤ direct cu sistemul cฤ peste 15.000 de notificฤri au ajuns รฎn august la contribuabili, dupฤ ce ANAF a semnalat diferite erori sau inadvertenศe รฎnย Fiศierul standard de control fiscal (SAF-T), cel mai stufos sistem din revoluศia digitalizฤrii fiscale, spun oamenii de afaceri.
Marea transformare a ANAF a creat un dublu paradox: รฎn loc sฤ scadฤ birocraศia, a generat o nouฤ birocraศie digitalฤ, care, รฎn anumite situaศii, s-a suprapus peste cea existentฤ deja la nivelul mediului de afaceri. Pe de altฤ parte, efortul ANAF de a se asigura cฤ datele รฎncฤrcate prin diversele raportฤri digitale sunt corecte, a fost transferat cฤtre mediul de afaceri.
Coada, รฎn sine, este o metaforฤ pentru frica de necunoscut, pentru rezistenศa la schimbare. Oamenii aศteaptฤ doar pentru cฤ trebuie sฤ-ศi plฤteascฤ dฤrile, nu pentru cฤ vor siguranศa pe care nu o gฤsesc รฎn spaศiul digital. รn faศa ghiศeului, lucrurile sunt palpabile: un funcศionar รฎศi ia hรขrtia, รฎศi ศtampileazฤ cererea, รฎศi oferฤ o confirmare fizicฤ. รn lumea virtualฤ, totul este abstract.
Cele douฤ realitฤศi aratฤ cรขt de inegalฤ este adoptarea tehnologiei. Digitalizarea ANAF, oricรขt de bine intenศionatฤ, nu poate sฤ depฤศeascฤ barierele psihologice, culturale sau de competenศฤ digitalฤ. Se construiesc autostrฤzi digitale, dar mulศi contribuabili merg รฎncฤ pe uliศฤ, chiar dacฤ e plin de noroi ศi bolovani.
Coada la ghiศeu devine o oglindฤ a societฤศii noastre, un spaศiu รฎn care vechiul ศi noul se รฎnfruntฤ, unde tehnologia ศi tradiศia รฎศi disputฤ locul. ANAF s-a digitalizat, dar coada rฤmรขne, ca o metaforฤ vie pentru procesul de transformare nefinalizat, pentru distanศa dintre lumi.