13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdGuvern puternic față cu sistemul slăbit al Educației

Guvern puternic față cu sistemul slăbit al Educației

Conducerea interimară a Ministerului Educației, aceeași cu viitoarea conducere a Ministerului Educației, a răsuflat ușurată după ce a scăpat de un protest de amploare al angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar, nemulțumiți că ar putea fi forțați să aplice testele noinvazive COVID-19, pe bază de salivă, pentru monitorizarea tuturor elevilor.

Prin pasarea responsabilității privind testarea noninvazivă de către Ministerul Sănătății la Ministerul Educației și, de aici, la consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, s-a evitat un prim scandal major.

Este însă doar o primă problemă, dintr-un lung șirag ce va trebui gestionat de noua majoritate PNL – PSD – UDMR, care a preluat deja puterea.

Sfârșitul de an și începutul lui 2022 aduc mari probleme pentru noua guvernare, iar o parte însemnată dintre acestea provin din sistemul educațional.

Guvernul Ciucă trebuie instalat de urgență și trebuie să treacă imediat la treabă pentru a evita o primă mare problemă: imposibilitatea achitării salariilor din Educație.

În acest moment, fără o rectificare urgentă, bugetul Ministerului Educației nu este suficient, iar salariații din învățământ s-ar putea trezi fără salarii în luna decembrie.

Dacă vor reuși să scape și de acest potențial protest, partidele care vor alcătui Guvernul Ciucă vor avea în față o nouă mare provocare: achitarea majorărilor salariale restante angajaților din Educație, la începutul anului viitor.

Vorbim de o majorare salarială de 16%.

PNL a amânat de două ori, până acum, aplicarea acestei majorări prevăzute în Legea salarizării unitare.

Din partea coaliției de guvernare am văzut discuții despre creșterea salariului minim și a pensiilor, dar nimic despre situația din învățământ.

Să nu uităm că PNL și PSD, în guvernările precedente, indiferent de componența coaliției aflate la putere, nu au respectat niciodată prevederile Legii Educației Naționale 1/2011, care prevede minimum 6% din PIB pentru Educație.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă