6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFir(e)ar ea, de taxă!

Fir(e)ar ea, de taxă!

Edilu-șef ne anunță, acum, că renunță, cu mare părere de rău, la vinieta anti-poluare.

Decizia primarului general a fost determinată, după cum susține chiar Gabriela Firea, de mesajele primite de către domnia sa de la cetățenii Bucureștiului.

Cu alte cuvinte, doamna Firea se teme să nu piardă electorat, în vederea alegerilor locale din acest an.

Oare toată gălăgia cu taxa pe poluare a fost o strategie de campanie, care să ne arate că actualul primar general ține cont de ceea ce spun cetățenii?

Evident că modul în care au evoluat lucrurile ne duc cu gândul la scenariul în care taxa pe poluare a fost doar praf în ochii electoratului.

Acestea, deoarece nu am văzut o majoritate a cetățenilor care să fie împotriva unei astfel de taxe.

 

Nu e așa, că nu vreți taxa mea?

Sigur, se putea discuta despre forma în care aceasta ar fi aplicată, dar, în mare parte, opinia publică a văzut partea bună a implementării unei astfel de măsuri, iar acest lucru se poate constata, simplu, urmărind opiniile societății civiele, prezentate de mass-media scrise sau audio-video.

Dar rămâne de văzut dacă strategia Gabrielei Firea și a echipei sale de campanie a fost una bună sau una care se va întoarce împotriva actualului primar general, cu efect de bumerang.

 

Iarna nu-i ca avara, Firea nu-i Băsescu

Electoratul bucureștean este unul poate puțin atipic.

Bucureștenii au tânjit, mai mereu, după un edil-șef radical, care să ia măsuri prompte, fără a se lăsa influențat de presiuni din exterior.

Așa au ajuns să fie aleși la conducerea Primăriei Municipiului București – peste care Gabriela Firea a pus logo-ul ilogic al unei instituții inexistente în acte: “ Primăria Capitalei“ – Traian Băsescu sau Sorin Oprescu.

Iată, acum, Gabriela Firea, face excat contrariul, revenind asupra unei decizii, într-adevăr greu de luat de un edil care aspiră la un nou mandat, dar care ar fi rezolvat o mare nemulțumire a celor mai mulți bucureșteni, cu sacrificiul ca o anumită parte a celor care locuiesc în Capitală sau o tranzitează să strâmbe din nas.

Cu alte cuvinte, “să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic”.

Această atitudine a caracterizat-o pe Gabriela Firea, de când a intrat în politică.

Ne amintim cu se pupa public cu primarul sectorului 6 al Capitalei, Gabriel Mutu, iar apoi, nu doar că edilul-șef nu mai vorbea cu Mutu, dar își mai și trimitea viceprimarul, cățeluș pitbul de serviciu, Aurelian Bădulescu, să muște din liderul PSD București.

Și a mai și încasat-o…

La fel, mai întâi s-a revoltat împotriva lui Liviu Dragnea, apoi, mustăceau împreună.

 

Mi vinieta es tu vinieta

Mai există însă un aspect foarte important, ce nu trebuie neglijat.

Centrul Istoric al Bucureștiului este locul unde mai multe instituții publice centrale și locale au sedii (Banca Națională a României, Inspectoratul de Stat în Construcții Sector 3, Prefectura Ilfov, Primăria Sectorului 5, Primăria Municipiului București, Poliția Capitalei, nominalizând doar o parte din ele).

Cu siguranță că primarul Gabriela Firea ar deranja mulți angajați, cu funcții sau cu relații, din aceste instituții, dacă ar aplica deja celebra taxă, iar acest lucru nu i-ar cădea deloc bine, pe linie de partid, mai ales că, acum, edilu-șef al Capitalei țintește sus în PSD.

Este acelaș motiv pentru care Gabriela Firea nu vrea să respecte dispozițiile primarilor generali precedenți și, ca în orice capitală europeană civilizată, să transforme Centrul Istoric al Bucureștiului în zonă pietonală.

Nu, pentru a nu supăra pe cineva, este mai bine pentru Gabriela Firea să asigure locuri de parcare pentru instituțiile publice menționate, pe străzile înguste ale Centrului Istoric.

Și în acest caz, interesele unora primează în fața intereselor majorității cetățenilor.

 

Telenovela emoționantă Oxigen

Discursul primarului general, la anunțul renunțării la vinieta anti-poluare, a fost unul emoționat, menit să sensibilizeze electoratul, în mare parte, zăpăcit de întreaga desfășurare a scenariului telenovelistic.

„Decizia este, chiar dacă cu sufletul neîmpăcat, dar din respect pentru cetăţenii care mi-au scris – şi foarte mulţi mi-au scris în acest sens, al renunţării – renunţ la vinieta anti-poluare. Renunţ la această vinietă pentru că trebuie să îi ascult pe toţi bucureştenii şi pentru că ei, în număr foarte mare, s-au pronunţat împotriva acestei viniete ecologice”, a spus primarul general, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.

În timpul aceluiași discurs lacrimogen, Gabriela Firea mai anunța că decizia sa va fi transformată într-un proiect de hotărâre, în luna marte.

Dar cine știe, poate edilul-șef se va suci din nou.

Telenovela continuă, în scenă intrând acum Consiliul General al Municipiului București, care va trebui să voteze proiectul de hotărâre.

 

Show-ul penibil merge mai departe

Așadar, putem asista la un nou episod de precampanie electorală: al duelului dintre edilul-șef și consilierii Capitalei.

Totuși, Gabriela Firea s-ar bucura de o majoritate favorabilă, dar, din nou, scenariul primează.

Tot Gabriela Firea ne-a informat că 1.600 de cetăţeni au achiziţionat deja vinieta Oxigen, iar sumele respective vor fi returnate.

Din nou, cetățenii au fost puși pe drumuri și să stea la cozi, să-și piardă timpul, inutil, de către autorități.

Cu siguranță, aceștia sunt cei mai încântați de politicile Gabrielei Firea și abia așteaptă să o voteze pentru un nou mandat de primar general.

 

Dispoziția Primarului General 171/2011

Pentru protejarea Patrimoniului de interes naţional reprezentat de Centrul Istoric al Bucureştiului, se interzic accesul şi circulaţia tuturor autovehiculelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independenţei – Calea Victoriei şi b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moşilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu.

Ion Luca Caragiale: „Voiești a cunoaște lumea? Privește-o de aproape. Voiești să-ți placă? Privește-o de departe”

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...

Percheziții DIICOT: Doi suspecți acuzați că au introdus 400.000 de dolari falși în bancomate, schimbați ulterior în lei

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, iar aceștia urmează să fie audiați la sediul DIICOT Procurorii DIICOT și polițiștii Direcției de Combatere...
Ultima oră
Pe aceeași temă