Peter Kreko, director al Institutului Capitalului Politic, Senior Fellow al CEPA
Daniel Milo, consilier principal la GLOBSEC
La treizeci de ani de la cฤderea Uniunii Sovietice ศi de la naศterea libertฤศii democratice în Europa Centralฤ ศi de Est, spectrul unui vecin agresiv, în Rusia, se profileazฤ din nou în mare parte din regiune.
Recenta concentrare a unitฤศilor armatei ruse lângฤ graniศa ucraineanฤ ศi transferul echipamentului militar rus cฤtre frontierele statelor membre ale Uniunii Europene, Estonia ศi Letonia, au adus o condamnare internaศionalฤ puternicฤ din partea comunitฤศii internaศionale – cu SUA, Marea Britanie, Franศa, Germania ศi NATO exprimând sprijinul pentru integritatea teritorialฤ a statelor afectate.
Dar ar fi o mare greศealฤ sฤ presupunem cฤ o manifestare publicฤ a forศei de cฤtre puterile occidentale este suficientฤ pentru a convinge popoarele din Europa Centralฤ ศi de Est, o regiune odatฤ cuprinsฤ de stฤpânirea comunistฤ, de superioritatea lor militarฤ asupra Rusiei. Un sondaj major, publicat sฤptฤmâna trecutฤ de GLOBSEC, a constatat cฤ cetฤศenii din aceste ศฤri învecinate au mai multe ศanse decât sฤ vadฤ Rusia drept o victimฤ a maศinaศiunilor occidentale decât ca principalฤ putere militarฤ mondialฤ.
Aceste descoperiri extraordinare rezultฤ dintr-o schimbare a strategiei Kremlinului. Acumularea militarฤ a Moscovei este împachetatฤ cu o rotaศie complet diferitฤ de mass-media ruseascฤ finanศatฤ de stat ศi de reprezentanศii sฤi locali din regiune. Linia oficialฤ de la Kremlin este cฤ Rusia încearcฤ sฤ se protejeze pe ea însฤศi ศi enclavele de limbฤ rusฤ din zonฤ, inclusiv regiunile separatiste nerecunoscute din Republica Popularฤ Donetsk ศi Republica Popularฤ Lughansk, care, susศine ea, se confruntฤ cu atacul iminent al forศelor rebele susศinut de SUA ศi NATO.
Ucraina de Est este emblematicฤ a conflictului din secolul XXI ศi a modurilor în care conduita rฤzboiului s-a schimbat dramatic. Abordarea rฤzboiului hibrid, care a devenit noua normฤ, considerฤ cฤ utilizarea forศelor convenศionale este un ultim pas precedat de campanii de informare, atacuri cibernetice, ameninศฤri militare, mฤsuri economice ศi sprijin pentru forศe neregulate.
Domeniul informaศional devine primul câmp de luptฤ ศi o componentฤ crucialฤ a proiecศiei forศei pe acest fundal. Rusia, susศinutฤ de experienศa sa de zeci de ani în urmฤrirea „mฤsurilor active”, s-a concentrat în special pe dezvoltarea capacitฤศilor sale de a modela naraศiunile ศi de a exercita influenศฤ în infosferฤ.
Sondajul GLOBSEC ศi raportul sฤu dezvฤluie succesul incredibil al acestei strategii, în ciuda istoriei întunecate a Rusiei în ceea ce priveศte ศฤrile care fac acum parte din Europa Centralฤ ศi Balcanii de Vest. În primul rând, sondajul a constatat cฤ multe dintre aceste societฤศi au acum mai multฤ înclinaศie sฤ accepte naraศiuni pro-ruse ศi sฤ vadฤ aliaศii tradiศionali, cum ar fi NATO, ca agresori în regiune. De asemenea, aratฤ cฤ, în ciuda activitฤศilor recente ale Rusiei – inclusiv staศionarea a 110.000 de soldaศi la graniศa ucraineanฤ ศi expulzarea unei serii de diplomaศi internaศionali de la Moscova – doar 25% dintre respondenศi se simt „ameninศaศi” de fostul lor ocupant.
Revelaศia recentฤ a faptului cฤ aceiaศi agenศi ruศi ai GRU care au fost implicaศi în atacul de la Salisbury novichok au fost, de asemenea, în spatele exploziei unui depozit de arme din Republica Cehฤ, dezvฤluie activitฤศile nefaste ale Rusiei în interiorul ศi atitudinea faศฤ de ศฤrile pe care le ocupa anterior.
La un nivel mai amฤnunศit, sondajul a constatat cฤ în ศฤri precum Serbia, Bulgaria ศi Slovacia, rฤmâne un punct soft pentru Rusia cu o dorinศฤ de a accepta naraศiuni ruseศti pe teme istorice ศi contemporane. În timp ce, în altฤ parte, în Polonia ศi România existฤ încฤ o rezistenศฤ la aceste strategii, amintirile istorice ศi dinamica geopoliticฤ modelând atitudinile publice.
Totuศi, ceea ce este frapant este o dihotomie în unele ศฤri între atitudinile publice ศi politica guvernamentalฤ. Ungaria exemplificฤ aceastฤ prฤpastie, guvernul urmฤrind o abordare cooperativฤ ศi favorabilฤ faศฤ de Rusia, deศi populaศia este în mare mฤsurฤ rezistentฤ la influenศa Moscovei. Datele, ศi aici, aratฤ cฤ percepศiile asupra influenศei ศi puterii economice ruseศti sunt supraestimate de societatea maghiarฤ: majoritatea maghiarilor privesc NATO într-o luminฤ favorabilฤ ศi vฤd Rusia ca o forศฤ exageratฤ în regiune. O imagine inversฤ este evidentฤ în Bulgaria, care a vฤzut publicul exprimând atitudini favorabile faศฤ de Rusia pe fondul relaศiilor politice îngheศate marcate de expulzarea recentฤ a diplomaศilor ruศi din ศarฤ.
Institutul Political Capital a etichetat acest fenomen, dezvฤluit în sondajele anterioare, drept „Mistificarea” Rusiei.
ศinând cont de faptul cฤ SUA depฤศeศte Rusia cu un factor de zece la cheltuielile pentru armatฤ, este remarcabil sฤ constatฤm cฤ ศapte din cele nouฤ ศฤri chestionate în Europa Centralฤ ศi de Est vฤd Rusia, mai degrabฤ decât SUA, ca fiind puterea militarฤ principalฤ a lumii.
Aceasta este o poziศie care se potriveศte bine cu Moscova ศi obiectivele sale de politicฤ externฤ, deoarece încearcฤ sฤ valorifice o alianศฤ occidentalฤ fracturatฤ, prin propunerea unor parteneriate militare alternative pentru cei din regiune. De asemenea, îngreuneazฤ liderii politici sฤ reziste Moscovei dacฤ publicul lor crede cฤ organizaศiile, precum NATO, sunt sortite eศecului.
Aceastฤ mistificare a puterii ruseศti este un atu fierbinte care poate fi mânuit de Kremlin. Percepศiile conteazฤ în influenศarea atât a elitei publice, cât ศi a celor politice, subliniind necesitatea de a lua în serios ameninศarea. SUA ศi Occidentul sunt percepute ca fiind slabe de mulศi din regiune ศi, dacฤ aceastฤ problemฤ nu este abordatฤ în mod adecvat, riscฤ sฤ devinฤ o profeศie care se împlineศte.