15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiElevul de la țară, viitorul societății, tratat cu nepăsare

Elevul de la țară, viitorul societății, tratat cu nepăsare

Realitatea îi contrazice însă pe cei care au deținut funcția de ministru al Educației în ultimii treizeci de ani.

Politicienii noștri se pot mândri că, din 2019 și până în prezent, circa 1.300 de unități de învățământ preuniversitar din mediul rural au fost dotate cu toalete.

România mai are însă alte peste 870 de școli cu toaletă, în cazul fericit, în curte sau fără.

Nu am auzit însă discuții pentru alte dotări necesare învățământului din mediul rural.

Trist este că foarte mulți copiii de la țară chiar sunt dornici să învețe.

Vorbim de un procent semnificativ mai mare decât cel al elevilor din marile orașe, plictisiți de școala românească, și din cauza modului în care a fost organizată în ultimii ani.

Una dintre principalele probleme ale școlii din mediul rural este lipsa cadrelor didactice bine pregătite.

Nu avem un program de stimulare a interesului tinerilor de a preda în mediul rural.

Au fost doar vorbe, dar nu am văzut un program prin care să asiguri mai mulți bani pentru dascălii care aleg să profeseze în mediul rural, o locuință asigurată în comuna respectivă sau alte beneficii pentru familia profesorului care va preda la țară.

Să nu uităm că și banii pentru naveta profesorilor care predau în mediul rural sunt dați, de ani buni, când își mai amintesc autoritățile.

În tot acest peisaj al performanței școlare pe ulițele noroioase ale satului tradițional, de la București, de la palatele Victoria și Cotroceni, ni se vorbește despre digitalizarea Educației din România și de salvarea care urmează să vină de la Comisia Europeană prin celebrul deja “almanah” al Guvernului, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă