În pandemie, am tot auzit că angajații din sistemul de învățământ nu știu să folosească mijloacele de comunicare online.
Iată că acum, cu ocazia examenelor naționale ni se demonstrează categoric contrariul.
Probabil că mulți își mai amintesc de vechile scandaluri din preajma Bacalaureatului, când subiectele ce urmau să fie date la examen erau vândute la poarta școlii sau chiar a inspectoratului.
După ani buni, putem afirma că școala românească s-a digitalizat: subiectele sunt acum transmise online.
Am văzut cum, la Suceava, subiectele de la proba de Limba română din cadrul Evaluării Naționale au fost răspândite, înainte de începerea examenului, utilizându-se internetul.
E greu de crezut că astfel de incidente pot apărea în mod gratuit.
Având în vedere însă că școala românească a evoluat, poate că nici șpăgile nu se mai dau neapărat în plic sau în pungă.
Dacă subiectele au fost transmise online, poate că și șpaga se poate da în criptomonede, cu toate că acestea se află pe un trend descendent.
Cu o coaliție de guvernare formată din cele mai importante trei partide de pe scena politică a României, au prins curaj și activiștii din teritoriu, care simt că se revine la “vremurile bune” ale examenelor naționale, când nu-i sancționa nimeni, pentru că aveau sprijin “de la centru”.
E încă hoție, dar e și multă prostie la examenele naționale.
Un caz reprezentativ de prostie este cel de la școala din Predești, unde la proba de Limba română le-au fost date tuturor elevilor subiectele destinate școlilor cu predare în limba maghiară.
Nici soluția găsită pentru remedierea erorii nu a fost inspirată: elevii au susținut din nou proba, în aceeași zi.
E evident că acei elevi nu au mai putut avea același randament.
Că tot îi place ministrului Sorin Cîmpeanu să vorbească despre importanța perioadelor de repaus în procesele de predare și evaluare.
Dar pentru cei aflați la conducerea Învățământului e important doar să termine cât mai repede și cu aceste examene împovărătoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!