1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăOp & EdOpiniiDiscuțiile de la Viena: Restabilirea acordului nuclear și eliminarea sancțiunilor impuse Iranulu

Discuțiile de la Viena: Restabilirea acordului nuclear și eliminarea sancțiunilor impuse Iranulu

Calea parcursă în timpul a șase runde de negocieri intense de la Viena nu a condus la succes din cauza cererilor excesive și a pozițiilor nerealiste ale SUA. Acum începem o nouă rundă de discuții. Scopul principal al acestor negocieri este restabilirea drepturilor națiunii iraniene și eliminarea tuturor sancțiunilor impuse unilateral și extrateritorial Iranului de către Statele Unite, care nu mai sunt parte a JCPOA (n.r. acordul nuclear). SUA s-au retras din JCPOA pe 8 mai 2018 – o măsură percepută și condamnată la nivel internațional ca fiind ilegală. Există un consens internațional că aceste comportamente ilegale ale SUA demonstrează un dispreț total față de dreptul internațional și Carta ONU, subminează multilateralismul și reprezintă o amenințare enormă la adresa păcii și securității internaționale.

În ciuda formării unui nou guvern în Statele Unite, nu numai că sancțiunile ilegale și unilaterale au rămas în vigoare, dar politica de impunere a sancțiunilor asupra Iranului a continuat să existe. Este foarte clar că astfel de măsuri americane au drept scop împiedicarea Iranului și a altor participanți la JCPOA, precum și a altor membri ai comunității internaționale, să se bucure de drepturile și beneficiile descrise în acordul nuclear și în Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Din păcate, de asemenea, guvernele a trei participanți europeni la JCPOA, în ciuda faptului că o astfel de abordare americană este ilegală și inacceptabilă, au luat măsuri pentru a o adapta în practică cu tăcerea și inacțiunea lor. Alinierea celor trei țări europene JCPOA cu măsuri atât de devastatoare ale SUA a făcut ca acordul nuclear să fie ineficient, eliminând toate dividendele economice ale acordului pentru Iran. Acestea sunt realitățile amare din ultimii ani, care ar trebui să lumineze calea de urmat către viitor.

Continuarea abordării dezastruoase a lui Trump de către actuala administrație americană a ridicat întrebarea serioasă dacă actuala administrație americană este sau nu cu adevărat hotărâtă să își implementeze obligațiile și pregătită să abandoneze politicile eșuate din trecut. Răspunsul la această întrebare nu pare dificil, având în vedere abordarea și măsurile SUA din ultimele luni.

Nimeni nu poate pune la îndoială seriozitatea și bunăvoința Iranului în îndeplinirea obligațiilor sale în întregime. După retragerea ilegală a SUA și impunerea de sancțiuni, Iranul s-a abținut de la măsuri de remediere cu bună-credință și, acceptând cererea celorlalți participanți la JCPOA și a Uniunii Europene în calitate de coordonator al acordului nuclear, a evitat să recurgă la încetarea angajamentelor sale în cadrul JCPOA, astfel încât să ofere posibilitatea altor participanți la JCPOA de a compensa efectele negative ale retragerii SUA. Cu toate acestea, având în vedere persistența acestei stări de lucruri neconstructive și după un an de răbdare strategică, din cauza escaladării sancțiunilor SUA și a neîndeplinirii obligațiilor celor trei țări europene, Iranul nu a mai rămas fără altă opțiune decât să își pună în aplicare drepturile prevăzute la paragrafele 26 și 36 din JCPOA și încetează, parțial și în etape, să își execute obligațiile începând cu 08 mai 2019.

Martor la nicio schimbare a status quo-ului, în lipsa unei măsuri eficiente din partea participanților relevanți JCPOA și având în vedere istoricul regretabil al evoluțiilor, parlamentul Iranului a adoptat, la 2 decembrie 2020, legea „planului strategic de acțiune pentru ridicarea sancționează și protejează interesele națiunii iraniene”. Această lege a obligat guvernul Iranului să înceteze treptat implementarea tuturor angajamentelor sale voluntare în temeiul JCPOA, cu excepția cazului în care alte părți la acord își îndeplinesc toate obligațiile în practică.

Calea înaintea discuțiilor de la Viena

Republica Islamică Iran, în ciuda neperformanțelor semnificative din partea Occidentului în cadrul JCPOA, este din nou pregătită, cu bună-credință, pentru negocieri orientate spre rezultate pentru a obține un „acord bun” cu P4+1. Republica Islamică Iran are bună-credință, hotărâre serioasă și voința necesară pentru a ajunge la o înțelegere bună la Viena.

În acest proces, nu trebuie uitat niciodată că Statele Unite sunt principalul vinovat din spatele creării status quo-ului. În ultimii patru ani, guvernul Statelor Unite nu a cruțat niciun efort pentru a zdrobi acordul nuclear și Iranul a făcut tot ce a putut pentru a menține acordul în viață. Ceea ce a devenit evident pentru Iran în ultimele șase runde de negocieri este că Statele Unite încă nu reușesc să înțeleagă în mod corespunzător faptul că nu există nicio modalitate de a reveni la JCPOA fără o ridicare verificabilă și efectivă a tuturor sancțiunilor impuse națiunii iraniene după plecarea SUA.

Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite solicită tuturor statelor membre „să ia măsurile necesare pentru a sprijini implementarea JCPOA, inclusiv prin luarea de acțiuni proporționale cu planul de implementare stabilit în JCPOA și în prezenta rezoluție și prin abținerea din acțiunile care subminează implementarea angajamentelor în temeiul JCPOA.”

Obiectivul principal al viitoarelor discuții ar trebui să fie implementarea deplină și eficientă a JCPOA și urmărirea obiectivului de normalizare a relațiilor comerciale și a cooperării economice cu Iranul. Este de la sine înțeles că, pentru a reveni la JCPOA, Iranul ar trebui să beneficieze pe deplin de ridicarea tuturor sancțiunilor. Iranul este pregătit să înceteze aplicarea tuturor măsurilor sale de remediere dacă sunt furnizate garanții, sunt evaluate daunele și toate sancțiunile sunt ridicate în mod efectiv și verificabil.

Probabila revenire a SUA la acordul nuclear nu ar fi semnificativă dacă nu sunt prezentate garanții pentru a preveni reapariția experienței amare din trecut și partenerii comerciali ai Iranului ar putea intra cu încredere într-un angajament economic pe termen lung cu Iranul fără orice îngrijorare.

Ceea ce este clar în viitoarele negocieri este că Iranul nu va accepta cereri dincolo de JCPOA. Republica Islamică Iran nu va intra în nicio discuție despre probleme dincolo de acordul nuclear.

Aș dori să subliniez încă o dată că această oportunitate nu este o fereastră care ar putea rămâne deschisă pentru totdeauna și SUA și cele trei țări europene trebuie să înțeleagă bine acest lucru. Republica Islamică Iran, deși își depune eforturile diplomatice hotărâte, puternice și active pentru a elimina sancțiunile opresive ale SUA, a conceput un program eficient de neutralizare a sancțiunilor, în conformitate cu programul său de dezvoltare economică durabilă.

Fără îndoială, Teheranul rămâne la fel de angajat să mențină și să protejeze realizările oamenilor de știință nucleari și ale industriei nucleare pașnice, deoarece rămâne obligat să nu se abată de la programul său nuclear pașnic și nu va abandona dezvoltarea sa cuprinzătoare în industrie, comerț, maritim, spațiu, apărare, știință și tehnologie și nici nu va limita dezvoltarea economică în creștere.

Acordul este posibil dacă alte partide demonstrează voință politică în practică.

În ciuda promisiunilor neîmplinite ale Occidentului și a neîncrederii față de abordarea și politicile neconstructive ale Casei Albe, Republica Islamică Iran se va strădui „cu adevărată hotărâre” și „cu bună-credință” în negocierile de la Viena pentru a obține un acord „bun”, durabil și efectiv verificabil pentru ridicarea sancțiunilor. Echipa de negocieri nucleare a Republicii Islamice Iran se angajează activ și serios în negocierile de la Viena cu bună-credință, urmărind o logică de negociere care asigură interesele și drepturile națiunii iraniene. Eu și colegii mei susținem pe deplin echipa de negociere, precum și pe negociatorul șef, domnul Baqeri Kani, care are o vastă experiență de negociere în domeniu. Mă voi angaja în consultări suplimentare cu omologii mei, dacă este necesar.

Dr. Hossein Amir - Abdollahian
Dr. Hossein Amir - Abdollahian este Ministrul Afacerilor Externe din Iran. Domnia sa a fost adjunct al ministrului de externe în perioada 2011-2016 pentru relația cu țările arabe și africane. A fost director general în Ministerul Afacerilor Externe iranian în ultimii 25 de ani, pe parcursul mandatelor unui număr de trei președinți.
Cele mai citite

COVID-19: Danemarca renunță la restricții în ciuda răspândirii Omicron

Danemarca relaxează restricțiile COVID-19 și a permis redeschiderea anumitor locații duminică, în ciuda răspândirii variantei Omicron în țară, notează Euronews. Cinematografele, grădinile zoologice, muzeele și...

Pe ce și-au cheltuit românii banii anul trecut? Studiu Revolut

Cheltuielile alocate călătoriilor au depășit nivelul înregistrat în 2019, iar shopping-ul în magazine și-a revenit ușor, arată datele Revolut. Pe parcursul anului 2021, românii au...

Yahoo oferă flexibilitate angajaților: Muncă remote de oriunde din Japonia și zborurile plătite

Yahoo Japan își dublează munca la distanță, spunând celor 8.000 de angajați ai săi că își pot face treaba de oriunde în țara din...
Ultima oră
Pe aceeași temă