21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiConsumaţi, consumaţi, consumaţi!

Consumaţi, consumaţi, consumaţi!

Fiecare anotimp e prevăzut mai nou cu o agendă plină de sărbători comerciale. Isteria sărbătorilor comerciale nu cedează nici inflației. Din seria, o sărbătoare pentru fiecare zi. Am ajuns să trăim într-o nebunie a sărbătorilor, tot timpul trebuie sărbătorit câte ceva, pentru că bineînţeles tot timpul trebuie să existe un consum aducător de câştig.

În spatele fiecărei sărbători, o armată de contabili calculează profitul scontat. De mărţişor se vând brizbrizuri, de ziua femeii creşte vânzarea de prezervative şi onorariul striperilor, de 1 mai se bea bere şi se mănâncă mici, iar de Paşti şi de Crăciun, consumul pe cap de locuitor depăşeşte cu mult nevoile pe 5 ani, al unei familii de africani pauperi. Nu contează, hypermarket-ul să trăiască.

După aceea sunt tot felul de sărbători şi zile, ale oraşelor, satelor, comunelor, ale berii, ţuicii, vinului. Apoi există câte o zi pentru fiecare animal, fără discriminare, de la cele mari până la viezuri, arici și licurici. Omul nu poate să consume fără motiv, că de aia e om şi nu porc, sau nu? El trebuie să-şi inventeze ocazii, dacă se poate cât mai nobile şi frumoase pentru a porni motoarele comerţului consumist. Toate au nevoie de o spoială în ziua de azi sau mai bine zis de o minciună. Un hypermarket, de exemplu, care nu este altceva decât o piaţă fără târguială, trebuie să arate frumos, să fie plin de reclame şi de tot felul de decoraţiuni interioare aferente promoţiilor. În felul acesta, senzaţia de turmă turbată pe care ţi-o poate da aglomeraţia cărucioarelor doldora de alimente e atenuată de aranjamentul estetic din jur, astfel încât nu mai ai senzaţia că eşti la piaţă, deoarece totul e stilizat ambiental.

Pe noi, ca români, toată această psihoză a promoţiilor, a sărbătorilor şi a zilelor eveniment ne loveşte direct în cap. Exact locul în care suntem mai sensibili. Ce putea să producă o mai mare fericire, acestui popor, care ştie să petreacă, să se bucure şi să o ţină din chermeză în chermeză, decât hemoragia sărbătorilor de fiecare zi? O sărbătoare continuă, că doar viaţa e grea şi nu ne-a fost uşor niciodată. Românul are senzaţia mereu, că merită tot felul de compensaţii, prin sărbători şi chefuri, pentru greutăţile și lașitățile vieţii lui. Pe principiul, mai bine un cântec vesel să cântăm, iar când ne-o fi mai rău, aşa să ne fie, Amin!

Consumismul deșănțat domină viața de zi cu zi și la nivel mediatic unde abundă știrile false. Sunt false nu doar cele care denaturează adevărul, ci și cele de inutilitate publică. Din păcate avem un public tot mai avid de junk news. Așa cum unii se alimentează cu gunoaie alimentare de tip fast food, tot așa își intoxică și mințile în fața ecranelor de toate mărimile.

Acest fenomen al superficialității devastatoare a debutat pe plaiurile mioritice încă din anii 90. Aniversarea a trei decenii de Pro tv a făcut să curgă remember-uri elogioase, încărcate de nostalgie și recunoștință pentru ce a însemnat apariția acestui canal la vremea sa. Unii beneficiari direcți sau indirecți ai politicilor promovate de acest canal l-au asociat cu semnalul libertății și al democrației din perioada de tranziție postcomunistă.

Privind la evoluția societății de atunci încoace ne dăm seama că manipularea mediatică a funcționat perfect. Sub aparența unor libertăți din zona divertismentului consumist, tendințele promovate atunci au avut efecte toxice în timp. Și chiar dacă în primii ani au existat câteva emisiuni de cultură, cu profesioniști ai domeniului, gen Octavian Paler, Nicolae Manolescu sau cinemateca de acasă, acestea n-au compensat valul de idiotizare produs de trendul ”generației pro” care propunea tinerilor un mod liber și idiot de-a trăi pentru bani câștigați ușor, cheltuiți ulterior și mai ușor în tot felul de distracții acompaniate de neroada muzică dance, iar mai apoi de manelele care te izbeau cu mirosul de mâini murdare ale bancnotelor, amestecat cu cel de transpirație râncedă.

În zona emisiunilor serioase rămâne de tristă amintire talk show-ul ce-l avea vedetă pe Silviu Brucan, fost instigator și complice la crimele bolșevice din perioada Dej, iar în 89` parte din complotul care a avut nevoie de peste 1.000 de morți pentru a-și justifica legitimitatea. Un personaj sinistru care trâmbița noua propagandă de pe soclul de guru al analiștilor politici. Din păcate, acest personaj odios a lăsat în urma sa multe stafii care au ținut să-i urmeze cariera. Mulți dintre analiştii care i-au urmat au repetat  cu fidelitate traseul conductei cu șobolani, unde acesta s-a ilustrat ca lider de conductă al propagandei de fosă septică.  Unii l-au întruchipat pe Brucan cel tânăr, carieristul psihopat în stare de orice pentru a parveni, inclusiv de propagandă criminală bolşevică, iar alţii pe cel convertit la bătrâneţe în mare apologet al capitalismului şi al democraţiei. Alții au atins deja longevitatea acestuia în presa românească și se pregătesc să-l depășească.

De la emisiuni care promovau emanciparea femeii prin depravarea ei, inclusiv ca metodă de-a reuși în carieră, până la tot soiul de maimuțăreli de-o agresivitate ridicolă, canalul Pro Tv a fost un precursor al multor rețele sociale de astăzi care promovează subcultura. E adevărat că în comparație cu analfabetismul deșănțat de astăzi, canalul de la acea vreme, privit într-o anumită parte a grilei sale din anii de început, ar putea părea un fel de tvr cultural. Însă bazele răului s-au pus atunci prin programele de largă audiență care au stricat o generație, cea care s-a numit generația pro. Această generație a ascultat prea puțină muzică de calitate, a citit prea puține cărți bune, iar acum e în faza în care contribuie din plin prin parenting-ul cu blândețe stupidă la o generație pro anafalbetism de mari proporții, demnă de perioada premodernă a țărilor române.

De la papagalii de televizor la papagalii de tik tok n-a fost cale lungă de străbătut.

Revenind la sărbătorile noastre cele de toate zilele, şi chiar că sunt de toate zilele, nu putem decât să ne uităm la noul tovarăş capitalist, care ne îndeamnă mereu: consumaţi, consumaţi, consumaţi…!

Vocile rațiunii:

”Pentru unii, democrația înseamnă libertatea de a fi analfabet, prost, tupeist, arogant, dar aflat la putere.” – Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru este contributor RL din anul 2021. Ciprian a studiat Filozofia la Universitatea Babeş - Bolyai, Cluj Napoca și deține un master în Managementul Resurselor Umane. Debut în presă: 2004, ştiri, reportaje, interviuri, editoriale, emisiuni radiofonice, apariții în presa locală şi centrală :Hotnews, Evz, Lumea, Europolis, Dilema Veche.
Cele mai citite

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă