24.9 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Concursul pentru directori de școli, reguli noi, aceeași politizare

Practic, singurul lucru pe care l-am putea considera pozitiv în această modificare legislativă ar fi dat de concurența, teoretică mai mare, după ce li s-a acordat posibilitatea de a candida și cadrelor didactice titulare care nu fac parte din corpul de manageri educaționali.

Este o măsură corectă, având în vedere că au planat multe supiciuni asupra modului în care a fost acordată calitatea de manager educațional în ultimii ani.

Regăsim în corpul de manageri educaționali, în mare măsură, tot vechile figuri ale directorilor care au îmbătrânit în fotoliile de șefi ai școlilor, fiind puetrnic sprijiniți politic.

În realitate, vorbim de o măsură care nu este altceva decât “frecție la picior de lemn”, cât timp nu este modificată și componența comisiilor de concurs, unde politicul are majoritate, primarii având un cuvânt puternic de spus, direct sau prin oamenii lor de încredere.

Într-adevăr, probabil că, acum, ar putea candida și profesori dedicați, am avea mai multe contestații, dar, tot în zadar, cât timp acestea sunt contestate de aceleași comisii dominate de factorul politic.

În același timp, există și riscul să se dea liber la mediocritate.

Din nou, dacă nu vom avea comisii formate din oamenii cu adevărat specialiști în educație, concursurile pentru directori de școli, oricând vor fi organizate – sunt semne că din toamnă se va merge tot pe delegări, în pofida declarațiilor ministrului Cîmpeanu – vor fi, în continuare, de fațadă.

 

Modificările aduse

Cadrul legal nu va mai fi limitat în materie de îndeplinire a condițiilor de înscriere la concurs doar de către cadrele didactice titulare care au calitatea de expert în management educațional. Prin urmare, se vor putea prezenta:

– la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și cadre didactice titulare care nu au calitatea de experți în management educațional, dar care au diplomă de licență sau atestat de echivalare în condițiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ;

– la concursul pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele școlare și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă și gradul didactic I sau II;

– la concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare şi de director al casei corpului didactic și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă și titlul de doctor sau gradul didactic I.

“Promovarea candidaților înscriși la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, director al casei corpului didactic, precum și pentru ocuparea funcțiilor de conducere, îndrumare şi de control din inspectoratele școlare se poate face doar in condițiile în care aceștia au obținut minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba de interviu”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă