10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCine l-a PENALizat pe Florin Cîțu?

Cine l-a PENALizat pe Florin Cîțu?

În sferele politice și în elita societății se discută mai multe scenarii. O serie de întrebări își caută răspunsuri.

Marele public nu înțelege oricum diferența dintre contravenție și faptă penală. Lăsând deoparte faptul că în România, cu  alcoolemie de 0,4 g/l, făptuitorului i se deschide automat dosar penal. Cîțu ar fi avut în statul american 0,8 g/l. Orice băutor fruntaș știe că la 0,8 încap vreo patru beri și un scotch.

“Penalii noștri sunt altfel decât penalii lor”

Premierul a mințit a doua oară. Prima dată când a participat, fără jenă, la acțiunile de campanie “fără penali,” el însuși știindu-se cu musca pe căciulă și a doua oară când ne-a crezut proști susținând că a suferit o contravenție. Niciunde în lume nu stai după gratii pentru o sancțiune administrativă.

Studiind actuala Lege din Iowa, privind libertatea de circulație cu autovehicolele pe drumurile publice, descoperim că în ambele situații se ridică permisul de conducere. El se dă înapoi, după un an, dar numai după efectuarea testului psihologic la alcool și prezentarea unui certificat că individul a urmat o cură de dezintoxicare, în caz de folosire de droguri nepermise. Despre acestea nu a vorbit Florin Cîțu.

Florin Cîțu era liniștit. Umbra lui veghea să nu se afle nimic

Interesant e că mulți liberali susțin că fapta lui e prescrisă. Că nu mai e penal. Aceeași atitudine nu se aplică și la pesediști. De ce oare Adrian Năstase și Liviu Dragnea sunt în continuare stigmatizați, iar când unul de dreapta o comite, rămâne precum Alexe, în post și nimeni nu strigă după el “Penalul”? Ca psiholog înțeleg percepția publicului. Copilul oricărei familii nu face rele, ci doar năzbâtii sau altfel spus: “cine bea cu noi, nu bea împotriva noastră,” deci e de-al nostru de comitet.

Faptul că lui Florin Cîțu i s-a scos un schelet din dulap surprinde. Dar și mai mare surprinderea este a lui, el întrebându-se ”de ce în patru runde electorale, PSD-ul nu i-a scos documentul?

Hegemonul nu mai copulează prin pixul Cîțu?

desen Ștefan Popa Popa’S

Din două unghiuri poate fi privită declarația. Fie că avem încă o dovadă de colaboraționism a lui Marcel Ciolacu, fie că premierului i s-a ridicat protecția de care s-a bucurat până mai ieri.

Aici e esența luptei. Cine a avut interesul să scoată marele secret? L-au lăsat din mână inventatorii lui ca personaj politic?

Aseară. În fața lui Klaus Iohannis, premierul PENALizat de către nu știm cine (dar bănuim) a trebuit să dea explicații. Faptul că președintele nu știa de fapta sa din trecut e extrem de grav.

Legea de organizare a guvernului spune foarte clar că un demnitar care a suferit condamnări penale nu poate ocupa o funcție în executiv. Nu voi intra aici în detalii de tehnică legislativă sau să comentez că fapta a fost prescrisă în SUA. Cîțu e penal ca toți cei acuzați de piața #rezist.

Ca toți realiștii, mă întreb cine l-a dat în primire?

Ar fi mai multe piste. Informația primară a fost aruncată pe un obscur site al lui Mihai Dide, agitatorul de profesie, cunoscut din vremea #rezist. Numai că apare și o asociație din aria de acoperire a lui Cătălin Drulă, ministrul transporturilor, aflat în conflict cu cel pe care l-a făcut Zombi. Adică, Florin Cîțu. Dacă mai legăm și știrea, căzută pe surse, că în spatele ONG-ului Declic ar sta același personaj politic, se cam leagă cine l-a dat în primire.

Doar că acțiunea nu s-a efectuat pe persoană fizică. E clar că Florin Cîțu a căzut între mesele serviciilor secrete românești și străine. Fosta grupă mare din DIE, din care a făcut parte și tatăl lui Drulă, poate fi o sursă, dar nu singura.

Șefii serviciilor secrete trebuie demiși deîndată

Mai există un scenariu al groazei. Că liderii USR-PLUS, aflând pe surse de intenția lui Klaus Iohannis de a-i țipa afară din guvern, după presupusa victorie de la Congresul PNL a lui Cîțu, să i-o fi copt-o, de teamă că le fură electoratul. Odată ajunși în opoziție, corifeii progresismului ar deveni nimeni. Și, totuși, să fie luat prin surprindere chiar și Iohannis? Înseamnă că serviciile românești de informații sunt doar mori de tocat bugete și sunt bune de aruncat la gunoi.

Altă ipoteză e că exact creatorii din umbră ai carierei lui Cîțu l-au dat în primire, pe motiv că nu le-a satisfăcut cererile. Să nu mai vorbim despre cât de vulnerabil era până la apariția documentelor. Legislația americană obligă orice demnitar, care se întâlnește cu vreun omolog străin, să ceară informații despre acesta instituțiilor specializate.

Ipoteza că oamenii lui Orban i-au făcut-o e lipsită de logică și de argument.

I-au murit lui Florin Cîțu păpușarii?

Pentru noi, cei trecuți prin mii de întâmplări politice, ascensiunea lui în fruntea guvernului nu ne-a mirat. Am bănuit că are spate puternic. Mic golănaș, om cu studii bizare, picat de mai multe ori la facultate, și iată acum că aflăm că și șantajabil, avea profilul perfect pentru a fi un recrut de nădejde. Trebuie să aflăm cine i-a plătit studiile în SUA, care se ridică la peste 160.000 de dolari, pentru a avea cifrul. A fost recrutat de serviciile americane sau intelligence-ul românesc i-a jucat bâza în nas? L-a folosit și acum îl dau la câini?

 
Vocile lumii
Augustin Zegrean
Fost președinte al CCR
 
 
” Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a afirmat că singura armă a opoziţiei în acest caz este o moţiune de cenzură, nicidecum sesizarea Curţii Constituţionale, pentru o faptă prescrisă și în SUA. „Nu are nicio legătură cu CCR. Opoziţia ce poate să facă este să depună o moţiune de cenzură pe acest motiv şi să-l dea jos,” a mai spus Zegrean.  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă