12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinii Delta

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinii Delta

Când vezi marea relaxare de la noi, uiți că la două ore de zbor de București se pregătesc noi restricții.

Românii se poartă de parcă pandemia ar fi trecut. Așa se explică rata scăzută de inoculare din ultima vreme. Și asta în condițiile în care premierul Florin Cîțu comandă 120 de milioane de doze, mai mult pentru a veni în ajutorul producătorilor mondiali, decât din nevoia românilor de vaccinare. Deh, „când e ordin, cu plăcere!”

Mitul invincibilității Israelului, cu 54% din populație vaccinată cu ambele doze pare a fi spulberat. Ultimele statistici arată că 1.774 de noi infectări cu tulpina Delta au apărut în urma unui record de testări: 74.000. Semnale de speranță sunt prezentate de către ministerul sănătății de la Tel Aviv. Conform datelor statistice, persoanele vaccinate fac forme ușoare, iar cele care au avut nevoie de spitalizare au suferit mai puține zile. Numărul acestora a scăzut de la 112, la 6-8. “Majoritatea face o formă ușoară,” ne asigură ministrul sănătății din Israel.

Guvernul Boris Johnson se pregătește de noi restricții, asta după ce de curând a deschis pub-urile, spre bucuria englezilor. Școlile se vor relua online, spun sursele britanice.

Dar dacă tot ne infectăm, de ce să ne mai vaccinăm? Întreabă mulți români.

Tulpina Delta este de două ori mai contagioasă. Un purtător de virus, chiar și asimptomatic, poate infecta 5-6 persoane, cea ce nu se întâmpla cu prima variantă de coronavirus.

Formele agresive ale bolii, explică medicii, apar doar la cei nevaccinați, în rândul cărora apar și majoritatea deceselor.

În România, valul poate fi și mai ucigaș

Valul patru bate la ușă și în România. Ridicol ecă nu conștientizăm pericolul. Doar 27% sunt vaccinați și au mai trecut prin boală vreo 20%. Noua tulpină este extrem de perfidă. Ocolește anticorpii. Se instalează mai ales la tineri. Simtomele vor apărea, la această grupă de vârstă, ca o banală răceală. Un curs de nas nu va fi băgat în seamă. Și de aici explozia virală, va fi la un pas.

În zadar coordonatorul national, Valeriu Gheorghiță, avertizează populația. Instituțiile statului și-au pierdut credibilitatea. Campaniile de informare pentru vaccinare au fost total neprofesioniste, fiind realizate de o serie de particulari ai comunicării de masă. Ținta de zece milioane de persoane vaccinate e extrem de îndepărtată. Florin Cîțu e preocupat de campania internă de la liberali, nu de ce va avea să vină.

Alexandru Rafila avertizează. Dacă în țări ca Olanda sau Grecia rata de infectare a explodat, ce se va întâmpla la noi cu mai puțini vaccinați e previzibil. În două trei săptămâni cifrele se pot da peste cap. Și niciun guvernant nu va mai avea curajul să trimită românii în casă.

Așa că dacă nu ne vaccinăm riscăm să depășim 10.000 de cazuri noi chiar de Crăciun. Sigur că există și conspiraționiști, extrem de influenți, care le bagă în cap credulilor că totul este premeditat de către marea oligarhie a lumii.

Portul măștii nu ucide pe nimeni

Ca unul care am fost în focul luptei contra COVID-19, nu combatant, dar avertizor de pericol, pe frontul de cuvinte, am cunoscut cazuri dramatice. Nu au mai putut fi salvați mai ales cei care au stat o săptămână acasă, crezând că trece. Sigur, cazurile dramatice nu au convins pe cei siguri că pandemia e o mare vrăjeală.  

Revenind la eficiența vaccinurilor. Ieri, Reuters, a publicat ultimul studiu despre protecția oferită de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Acesta relevă că sunt aproape la fel de eficiente împotriva tulpinii Delta care are o transmisibilitate extrem de ridicată, conform specialiștilor britanici.

Studiul a reiterat faptul că un singur vaccin nu este suficient pentru o protecție ridicată.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Cercetarea a fost publicată în “New England Journal of Medicine.” Aceasta confirmă aprecierile pozitive ale Serviciului Public de Sănătate de la Londra.

Studiul mai relevă că două doze de vaccin Pfizer asigură o protecție de 88% față de tulpina Delta, comparativ cu 93,7% față de tulpina Alpha, în linii mari neexistând diferențe mari față de vechile rapoarte medicale.  

Două doze cu vaccinul AstraZeneca protejează îm proporție de 67% împotriva variantei Delta, în creștere față de 60% raportate inițial, acesta având 74,5% eficacitate împotriva variantei Alpha, comparativ cu estimarea inițială de 66%.

 Vaccinații nu fac forme grave de boală

“S-au înregistrat diferențe modeste în parametrii de eficacitate ale celor două tipuri de vaccinului, față de cele două tulpini, Alpha și Delta,” este concluzia cercetătorilor din Serviciul Public Britanic de Sănătate, celebrul NHS.

Datele din Israel, prezentate recent, arată o eficiență mai scăzută a vaccinării cu Pfizer, deși protecția împotriva formelor severe de boală rămâne ridicată.

O singură doză de vaccin cu ARN messager asigură în Israel o protecție de 36%, iar cea cu Astrazeneca de doar 30%, infecționiștii militând pentru dubla inoculare.

Gheorghiță vorbește în pustiu

Valeriu Gheorghiță avertizează de câteva săptămâni de pericolul exploziei de noi cazuri în România și îndeamnă populația să se vaccineze. Deja nu-l mai ascultă nimeni. Prea asurzitoare sunt petrecerile din cluburi. Nimeni nu vrea să se mai gândească la tristețea vieții din lockdown. Guvernul român nu va avea curaj să reintroducă noi restricții. La ora actuală sunt peste o sută de noi infectări, toate cu varianta Delta, în România, sunt raportate în fiecare zi. Deja s-au înregistrat mulți morți. Lumea speră că vitamina D, absorbită de la soare, o va proteja de un  nou atac viral.

Până la noi raportări de cifre seci, să ne ferim de exploziile solare, zicem ca să nu tragem concluzii și nici să ne dăm profeți în țara lui fie ce-o fi.

 

Vocile lumii

 

COVID-19

Date oficiale

În România, în ultimele 24 de ore au fost 78 de cazuri noi de COVID-19 din 24.741 de teste efectuate. Alte 4 decese au fost raportate de autorități, în timp ce la ATI sunt 33 de pacienți. Cu o zi înainte au fost 104, informează Departamentul de Comunicare strategică.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă