5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdCapitala, după un an cu Nicușor

Capitala, după un an cu Nicușor

Acum aproximativ un an, Nicușor Dan depunea jurământul ca primar general al Capitalei, după ce alianța dintre PNL și USR, adăugată la dezamăgirea multor bucureșteni față de mandatul Gabrielei Firea, l-a propulsat în fotoliul de edil-șef.

De ani buni, la alegerile locale, bucureștenii își pun speranțele în schimbare, așteptându-se că mai rău nu ar fi posibil.

De fiecare dată însă, li s-a demonstrat că se poate mai rău.

“Gurile rele” spun că, într-un an de mandat, Nicușor Dan nu a realizat nimic pentru oraș.

Nu este adevărat!

Nicușor Dan a adus multe lucruri Capitalei, “realizări” pe care nu le-au reușit predecesorii săi.

Putem menționa doar câteva exemple:

  • transformarea parcurilor din Capitală în veritabile rezervații naturale pe timpul primăverii și într-o parte însemnată a verii, unde bucureștenii au avut posibilitatea de a experimenta atmosfera din junglă, mergând într-un safari pentru a vedea rozătoare de dimensiuni impresionante în mediul lor natural, prin iarba cu înălțimi de peste un metru. Cu puțin noroc, Nicușor Dan putea transforma întreaga Capitală într-o veritabilă deltă, precum Văcărești.
  • Programul “Primul animăluț de casă”, prin care orice bucureștean a avut posibilitatea de a înfia un șobolan, după ce Nicușor Dan a pus capăt cruzimii intitulate “deratizare”.
  • În același context prezentat în paragraful precedent, Nicușor Dan le-a oferit cetățenilor Capitalei posibilitatea de a-și crește imunitatea, într-o perioadă în care pandemia ne amenință pe toți, printr-un tratament natural, cu înțepături de țânțar.
  • Nicușor Dan le-a făcut viață ușoară arheologilor, asigurându-le gropi pe străzile Bucureștiului, de unde au avut posibilitatea să pornească șantiere impresionante. Multe astfel de cratere, de unde s-ar putea începe căutarea unor vestigii mai sunt încă disponibile pe străzile din Centrul Istoric, unele chiar lângă secția Poliției Locale București, unde pot fi bine păzite.

Transportul în comun, vara, te-a lăsat în drum

Primarul general ne promite, și după un an de mandat, rezolvarea problemelor de trafic din Capitală.

Paradoxal, Nicușor Dan spune că vrea să rezolve problema traficului, dar a redus parcul auto circulant al STB la jumătate.

Logic este că, dacă oferi condiții bune pentru cei care aleg să utilizeze transportul în comun, vei avea tot mai mulți bucureșteni care să apeleze la acest serviciu și, implicit, mai puține mașini pe străzi.

Nicușor Dan, alături de directorul general al STB preluat de la Sorin Oprescu, Adrian Criț, au gândit ca oportună reducerea la jumătate a numărului mijloacelor de transport care să preia călători.

În același timp, Nicușor Dan, Adrian Criț și consilierii generali ai Capitalei au gândit să-i încurajeze pe bucureșteni să folosească transportul în comun scumpind considerabil călătoria.

Nicușor Dan o acuza pe Gabriela Firea că “trage” cu județul Ilfov.

Acum însă, actualul edil-șef nu le mai oferă posibilitatea bucureștenilor să-și achiziționeze abonamente lunare la STB doar pentru Capitală, ci, obligatoriu și pentru cursele către județul Ilfov, pentru 80 de lei.

Nu contează că într-o lună un bucureștean nu are niciun drum în județul Ilfov sau către Aeroportul Internațional “Henri Coandă” din Otopeni, tot va plăti pentru aceste curse.

După o vară în care aproape în fiecare săptămână se putea întâlni pe străzile Capitalei un autobuz, un troleibuz sau un tramvai în pană, administrația Nicușor Dan a considerat că bucureștenii trebuie să plătească mai mult pentru serviciile prestate de STB.

La aceasta putem să mai adaugăm și scumpirea călătoriei cu metroul și vom realiza o clară descurajare a utilizării transportului public.

Teoretic, acum, cei care aleg să folosească metroul nu mai sunt obligați să achiziționeze minimum două călătorii, existând și cartela de o călătorie.

Această opțiune nu a fost introdusă și la automatele de cartele, iar, cel puțin în weekend, în multe stații, automatele sunt singura opțiune pentru călători.

Dan închide școlile mai repede ca Sars COV 2

Cu toții ne putem aminti că, la preluarea mandatului de primar general, Nicușor Dan promitea modernizarea rețelei publice de termoficare, anunțând că bucureștenii vor avea de suportat doar o iarnă fără căldură.

Promitea Nicușor Dan o vară plină de șantiere pentru înlocuirea conductelor vechi, chiar pe bani europeni.

Nimeni nu a putut vedea șantierele promise de Nicușor, dar foarte mulți bucureșteni pot simți caloriferele aproape înghețate.

Primarul general ne-a spus recent că nu a vrut să “deranjeze” cu șantierele pentru lucrări la rețeaua de termoficare și că va trebui să mai suportăm o iarnă în frig.

Dar nu o vom suporta oricum, ci cu facturi mai mari.

Frigul este tot mai scump în mandatul lui Nicușor Dan.

Nu a fost suficient că am plătit facturi emise de Termoenergetica iarna trecută pentru căldura pe care nu a livrat-o, dar, acum, pentru a sărbători un an de mandat la Primăria Capitalei, Nicușor Dan ne anunță că am putea spune adio subvenției la căldură.

Spune edilul-șef că nu l-ar mai lăsa Comisia Europeană să plătească subvenția.

Nu există o minciună mai mare ca aceasta.

Comisia Europeană nu intervine în politica internă a unei țări, cu atât mai puțin la nivel local.

Probabil că domnul Nicușor Dan nu a înțeles, după un an de mandat, că Primăria Municipiului București nu este o societate comercială a sa și că el se află în fotoliul de edil-șef pentru a lucra în slujba cetățenilor Capitalei.

Bucureștenii nu au nevoie de “economiile” pe care Nicușor Dan le invocă.

Bucureștenii au nevoie ca toți banii municipalității să fie cheltuiți pentru a le asigura un trai cât mai bun.

Banii administrației publice locale sunt banii contribuabililor, dar se pare că Nicușor Dan nu a înțeles acest lucru după un an de mandat.

Este o adevărată dezbatere în societate, în acestă perioadă, dacă să fie sau să nu fie închise unitățile de învățământ, în condițiile înmulțirii alarmante a cazurilor de COVID-19.

În București, sunt deja unități de învățământ pe care directorii au decis să le închidă temporar din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă.

Pentru închiderea acestor școli trebuie să-i fim recunoscători tot lui Nicușor Dan.

Se spunea că Gabriela Firea a exagerat când a decis să închidă școlile la prima zăpadă.

Probabil că așa a fost.

Nicușor Dan închide școlile cu mult înainte de prima zăpadă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă