8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdCade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls...

Cade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls Petrom

OMV-ul, compania care generează 1,6 % din produsul național brut al Austriei, e din nou la răscruce. La Viena se ticluiește un “New Deal,” un Great Deal cu asul arab în mâna de joc. Urmează o partidă de poker interesantă. Desigur, Bucureștiul nu e așezat la masă.
Sporesc șansele marelui business din Marea Neagră Neptun Deep. Dinspre tabla de joc de la Viena se anunță o tranzacție de zile mari, care schimbă din temelii traiectoria planificată de Consiliul de Supraveghere al OMV, în anul 2021. Viitorul nu va mai fi al petrochimiei prestabilite.

Un Holding cu bani arabi

Fondului de investiții Borealis AG din Emiratele Arabe Unite i se va alătura în partida OMV și compania de stat Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), care schimbă registrul tactic. Cel puțin asta susține Andrea Hodoschek, jurnalista cotidianului vienez „Kurier,“ cea mai titrată sursă de știri publice despre OMV-Petrom. Ea nu a dat niciodată greș, în informațiile dezvăluite.
Poate că reorientarea OMV Austria spre o nou pisc economic va bucura petromiștii. Nu știm. Începând de ieri în presa vieneză, se vorbește despre un gigant petrochimic în formare, care ar integra cele 25 % ale Adnoc în structura unei firme existente și ar strânge la un loc și alte participații, deținute de OMV, cum ar fi de exemplu Borealis. Se discută că „mastermind-“ ul acțiunii ar fi Rainer Seele – cel care vă amintiți era cu rușii de la Gazprom! – consilier al șeicului local, fost CEO al OMV, în perioada 2015-2021.

Vladimir Putin, împreună cu Seele

Înainte de a fi manager al Rafinăriei Wintershall (ruso-austriacă), și a primirii Ordinului „Prietenia,” chiar din mâna lui Vladimir Putin, în anul 2018, statul român l-a învelit în lauri. Bucureștiul i-a oferit funcția de consul onorific al României la Kassel, în landul Hessen. Seele, fain băiat care cunoaște toată casa sistemului românesc, a mai colecționat și Ordinul Meritul Cultural Industrial – în grad de Comandor, acordat de Traian Băsescu, în 2013. Toate finanțările partidelor, ONG-urilor, a blogerilor au trecut pe sub ochii săi și ai doamnei Mariana Gheorghe, fost CEO Petrom.
Așezat în scaunul revanșei istorice, “Mastarmind”-ul și-ar dori să pună bazale unui corespondent arab al concernului nemților de la BASF, cel mai mare ansamblu petrochimic al lumii, pe care l-a slujit la începutul carierei. „Sectorul energetic devine cu atât mai important. E&P (Exploration & Production) va deveni din nou nucleul, conform celor șușotite în cercul proprietarilor. Cu toate acestea, insiderii sunt îngrijorați că OMV, sub conducerea CEO-ului Alfred Stern, va reduce prematur afacerea cu petrol și gaze, așa-zisa cash-cow (vaca de muls în numerar) a OMV,“ conform cotidianului Kurier.

La Viena, Petrom e considerată “vaca de muls”

„Scepticilor din conducere le e teamă că OMV-ului îi va lipsi fluxul de numerar pentru a stabiliza producția în Austria și Norvegia în viitor, dacă locațiile individuale de E&P vor fi vândute la bucată. Trebuie investit mult și neîntrerupt în E&P, altfel volumele de producție ar scădea și producția ar putea fi oprită. Cu toate consecințele negative pentru aprovizionarea cu energie și Austria ca locație de afaceri.“ Ceea ce, poate surprinzător nu este valabil și pentru România, Alfred Stern negând cum că s-ar gândi să vândă felii consistente din Petrom, bașca faptul că „OMV nu are în prezent personalul adecvat din punct de vedere tehnic pentru a se concentra pe sectorul energetic.

Atât consiliul de supraveghere, cât și consiliul de administrație au prea puțină expertiză energetică,“ explică sursa citată. Aceleași deficiențe de personal calificat se fac simțite și la Petrom, afirmă surse vieneze. Una dintre rafinăriile rămase în funcțiune este supraturată, se crează des reacții negative în lanț, care uzează echipamentele și produc astfel costuri mari. Doar un exemplu ar putea fi instalația de cocsare. În clipa în care se introduc și alte produse în procesul de rafinare, gen kerosen, se schimbă comportamentul instalației și se poate strica mai des. Și mai trebuie spus că nu este permis fiscal să se amestece produse cu acciză, în procesul de producție pentru a obține un produs fără acciză, cum ar fi cocsul petrolier, zic sursele înalte din capitala Austriei.

Jurnalistul austriac cu cea mai mare experiență în OMV are predicții mereu confirmate


Andrea Hodoschek își încheie articolul cu o informație cu tâlc: „Tocmai în aceste vremuri tulburi, OMV și-a pierdut îndelungatul său șef al E&P, Johann Pleininger, al cărui contract nu a fost prelungit. Managerul de top se va alătura în luna mai Tatweer Petroleum, compania națională de petrol și gaze din Bahrain. Ca CEO, desigur.“ Johann Pleininger a condus din 2015 E&P și a fost un înlocuitor competent al lui Seele, cunoaște încă Petrom &OMV pe dinafară, rafinăriile sunt a doua lui casă. Doar că nu mai e disponibil. Ce s-ar mai putea schimba este că pe viitor ar putea veni gaze suplimentare din Marea Neagră, decizia de investiție în proiectul „Neptun” va fi luată până în vară. „Așa cum stau lucrurile în acest moment, acest zăcământ de gaze Neptun este suficient de mare, încât România ar putea avea probabil un surplus de gaz, însumând și celelalte sonde și ar putea, de asemenea, să-l exporte.” Acest gaz ar putea fi, de exemplu, transportat în Austria prin Slovacia. Volumul total al investiției este estimat la aproximativ 4 miliarde de euro, OMV deține un pachet de 50 la sută în proiect prin Petrom, relatează aceeiași publicație vieneză.

VOCILE LUMII

Alfred Stern
CEO OMV

Vorstandsmitglied OMV Aktiengesellschaft, Executive Officer Chemicals & Materials


“Desigur că puteți cere OMV să iasă din petrol și gaze astăzi. Îmi pot închide rafinăria mâine, pot închide toate puțurile – atunci și OMV va dispărea”, Alfred Stern, CEO OMV SA, într-un interviu pentru Agenția Austriacă APA.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă