Cu siguranță vă mai amintiți de productivii ani ’90 și începuturile Mileniului III cu celebrele fabrici de diplome universitare, când se ajunsese ca în România aproape doar cine nu dorea nu devenea doctor.
Sunt șanse foarte mari să ajungem să retrăim acele momente care au dus la promovarea foarte multor personaje memorabile atât în mediul politic, cât și în cel academic, doar pe baza posibilităților financiare și a gradului de rudenie cu persoane ce s-au învârtit în sfere securiste înainte de Revoluție.
Ceea ce devenise o spaimă a plagiatorilor, până în urmă cu câțiva ani, CNATDCU, are zilele numărate, fiindu-i pregătită dispariția prin proiectul Legii învățământului superior.
Universitățile – conduse, după cum bine știm, de “familii” puternic ancorate puternic și care sunt de cel puțin trei decenii mai presus de lege – vor avea putere totală asupra titlurilor academice acordate.
Evident, cei care abia așteaptă să dispară CNATDCU vor spune că o astfel de instituție nu mai există în Europa.
Nicio politizare a mediului academic, în care au fost promovate nonvalori, și un număr exagerat de instituții de învățămât superior de stat ca în România nu mai există pe acest continent.
În țările cu învățământ academic performant, cele mai bune universități sunt private.
La noi, în mare măsură, învățământul superior privat este format tot din afaceri ale unor personaje cu sprijin politic, pentru că o universitate privată serioasă care dorește performanță va fi mereu sabotată de cei care fac legile în țara noastră.
Practic, prin Legea învățământului superior noțiunea de plagiat va fi lipsită de sens.
Plagiatul va rămâne o legendă, pe care nimeni nu o va mai putea dovedi.
Partea pozitivă a noii legislații ar fi un registru electronic al tuturor documentelor universitare.
Să nu uităm însă că și din actuala lege nu s-au aplicat numeroase astfel de prevederi, precum biblioteca școlară digitală!
Deja trebuiau publicate online toate tezele de doctorat, dar multe nu se mai pot găsi nici fizic în universități.
E ușor de imaginat la ce situație se va ajunge când absolut toată responsabilitatea legată de titlurile universitare va reveni doar instituțiilor de învățământ superior.
Citește și:
Se lărgește prăpastia dintre bogați și săraci în școala românească
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!