Anul acesta, școala românească se găsește într-o situație excepțională, iar, cum era și logic, conducerea Ministerului Educației și Cercetării a decis ca înscrierea să treacă, în mare parte în mediul online.
Evident însă, cum s-a întâmplat pe poate palierele din Educație, pandemia de coronavirus a prins cele mai multe școli din România total neconectate la condițiile digitale logice pentru învățământul secolului XXI.
Problemele sunt cunoscute și de cei aflați la conducerea Educației, dar erau nevoiți să încerce.
“Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare”, precizează Ministerul Educației.
După cum era și de așteptat ministerul de resort nu are idee câte unități din învățământul preuniversitar au un site funcțional și nici măcar toate inspectoratele din teritoriu nu au o astfel de statistică.
Iată cum școlile fără canalizare și de multe ori fără încălzire din România sunt nevoite acum să treacă brusc la înscrieri online.
E bine că măcar cele mai vânate școli și grădinițe din Capitală au platforme poate chiar mai bune decât cea a Ministerului Educației.
Îmbulzeala de la porțile unităților ar fi fost bomboana de pe colivă în această pandemie.
Acum, bătălia pentru profesorul/învățătorul/educatoarea favorit/favorită se vor da prin click-uri.
Rămâne să vedem dacă și intervențiile vor fi reduse de această pandemie sau acum multe înscrieri vor fi parafate pe rețelele de socializare.
Totuși, transferurile bancare funcționează în zilele noastre și în satele uitate de administrația centrală, spre deosebire de site-urile școlilor sau învățământul online.