28.7 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023
AcasăOp & EdOpiniiAu dispărut subit profesorii școliți pentru predare online

Au dispărut subit profesorii școliți pentru predare online

A fost prezentat recent, în cadrul unui eveniment la care au participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cel al Cercetării, Sebastian Burduja, un nou studiu care arată că țara noastră stă foarte prost la “literația digitală” a elevilor.

Nu poate fi un rezultat surprinzător.

Cei mai mulți elevi sunt toată ziua cu telefonul inteligent în mână, dar îl folosesc doar pentru a se juca sau pentru a urmări filmulețe pe Tik Tok.

Aceasta, și pentru că nu au de la cine să învețe să facă și altceva cu telefoanele, tabletele sau computerele.

Mulți părinți știu chiar mai puține lucruri despre noile tehnologii decât odraslele lor.

Mai grav este că în continuare avem și mulți profesori, chiar din noua generație, care sunt departe de a folosi un procent semnificativ din potențialul pe care utilizarea dispozitivelor digitale îl are pentru eficientizarea procesului didactic.

Cei mai mulți profesori, și – mă repet – grav este că inclusiv dintre cei tineri, știu doar să transmită pe WhatsApp mesaje sau documente elevilor, sau să țină o oră live prin video.

Și chiar și doar atât au nevoie de asistență foarte mulți dintre ei.

Pentru că nu au participat la cursuri care să le arate adevăratele avantaje ale noilor tehnologii în educație.

Culmea, ne aflăm în continuare în această situație, după ce precedentul ministru al Educației, actualul președinte al Comisiei de Învățământ din Senat, Monica Anisie, susținea răspicat că aproape toți profesorii au participat la cursuri de pregătire în vederea predării online.

Nu a participat mai nimeni.

Au fost cursuri ținute doar pe hârtie, doar niște tabele pe care să le fluture șefii învățământului.

Și s-au tocat și sume importante de bani pe aceste proiecte, dar nu vedem nicio anchetă din partea organelor abilitate.

Acum, ministrul Sorin Cîmpeanu promite că prin PNRR toate sălile de clasă vor avea table inteligente.

Pe lângă faptul că am mai văzut multe promisiuni mărețe, chiar dacă vor exista aceste dispozitive, în prezent nu ar fi folosite eficient nici măcar 10% dintre ele.

Cîmpeanu promite și el cursuri de formare pentru profesori.

Adică s-au evaporat cursurile susținute în mandatul doamnei Anisie?

Citește și:

Mai mulți bani elevilor, pentru calculatoare

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Contracte separate pentru Bac, oferta inspectoratelor pentru profesorii greviști, chiar în ziua marelui protest din Capitală. Ultimele presiuni puse de Ministerul Educației

Mai mulți profesori din teritoriu au precizat, pentru “România liberă”, cum inspectoratele școlare au încercat să-I determine să participle la Bacalaureat, chiar în timpul...
00:00:31

VIDEO: Explozii și incendii pe un șantier din Hamburg

Un incendiu a izbucnit pe șantierul de construcție al unui nou centru comercial din Hamburg. Două persoane au fost ușor rănite. Imaginile video încărcate pe...

Somnul logicii

Somnul este, cum se știe, parte a vieții organice, încât nu se poate supraviețui fără somn. De altfel, oamenii care dorm mai puțin de...
Ultima oră
Pe aceeași temă