4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAu dispărut subit profesorii școliți pentru predare online

Au dispărut subit profesorii școliți pentru predare online

A fost prezentat recent, în cadrul unui eveniment la care au participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cel al Cercetării, Sebastian Burduja, un nou studiu care arată că țara noastră stă foarte prost la “literația digitală” a elevilor.

Nu poate fi un rezultat surprinzător.

Cei mai mulți elevi sunt toată ziua cu telefonul inteligent în mână, dar îl folosesc doar pentru a se juca sau pentru a urmări filmulețe pe Tik Tok.

Aceasta, și pentru că nu au de la cine să învețe să facă și altceva cu telefoanele, tabletele sau computerele.

Mulți părinți știu chiar mai puține lucruri despre noile tehnologii decât odraslele lor.

Mai grav este că în continuare avem și mulți profesori, chiar din noua generație, care sunt departe de a folosi un procent semnificativ din potențialul pe care utilizarea dispozitivelor digitale îl are pentru eficientizarea procesului didactic.

Cei mai mulți profesori, și – mă repet – grav este că inclusiv dintre cei tineri, știu doar să transmită pe WhatsApp mesaje sau documente elevilor, sau să țină o oră live prin video.

Și chiar și doar atât au nevoie de asistență foarte mulți dintre ei.

Pentru că nu au participat la cursuri care să le arate adevăratele avantaje ale noilor tehnologii în educație.

Culmea, ne aflăm în continuare în această situație, după ce precedentul ministru al Educației, actualul președinte al Comisiei de Învățământ din Senat, Monica Anisie, susținea răspicat că aproape toți profesorii au participat la cursuri de pregătire în vederea predării online.

Nu a participat mai nimeni.

Au fost cursuri ținute doar pe hârtie, doar niște tabele pe care să le fluture șefii învățământului.

Și s-au tocat și sume importante de bani pe aceste proiecte, dar nu vedem nicio anchetă din partea organelor abilitate.

Acum, ministrul Sorin Cîmpeanu promite că prin PNRR toate sălile de clasă vor avea table inteligente.

Pe lângă faptul că am mai văzut multe promisiuni mărețe, chiar dacă vor exista aceste dispozitive, în prezent nu ar fi folosite eficient nici măcar 10% dintre ele.

Cîmpeanu promite și el cursuri de formare pentru profesori.

Adică s-au evaporat cursurile susținute în mandatul doamnei Anisie?

Citește și:

Mai mulți bani elevilor, pentru calculatoare

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rodrigo Bentancur, suspendat șapte meciuri pentru comentarii rasiste la adresa colegului Heung-Min Son!

Rodrigo Bentancur, mijlocașul uruguayan al echipei Tottenham, a fost suspendat pentru șapte meciuri de către Federația Engleză de Fotbal (FA), după un comentariu considerat...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic între România și Maroc. Decretele semnate de șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic. Președintele României,...

Salariul minim european, reglementat prin lege națională

Klaus Iohannis a promulgat Directiva 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană Proiectul de lege vizează transpunerea în...
Ultima oră
Pe aceeași temă