0.6 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăOp & EdÎntâlnirea vecinilor Afganistanului la Teheran: Împreună pentru pace și dezvoltare

Întâlnirea vecinilor Afganistanului la Teheran: Împreună pentru pace și dezvoltare

Prezența trupelor americane și a forțelor aliate ale acestora în Afganistan, precum și plecarea lor catastrofală, au lăsat în urmă o țară copleșitor de dezorganizată și o națiune agitată și anxioasă, provocând un viitor ambiguu pentru o țară care a suferit o invazie militară de tip modern sub sloganul clișeic al dezvoltării democratice.

În 2002, când instigatorii americani la război invadau fără chibzuință regiunea noastră, în spiritul practicii lor unilaterale pentru a realiza așa-numita globalizare sub pretextul „războiului împotriva terorii”, au existat voci care au lăudat nebunia și au imaginat un viitor mai luminos pentru țările invadate. Asia de Vest a suferit evoluții la acea vreme, dar evoluțiile au fost caracterizate de instabilitate, război și, într-adevăr, au fost lecții de învățat. Starea de lucruri care a persistat până în prezent și a cuprins întreaga regiune a alimentat și mai mult terorismul și extremismul, creând un mediu nesigur predispus la tensiuni și conflicte.

Această perioadă tragică ne dă o lecție tuturor celor din Asia de Vest, și nu în ultimul rând celor care continuă să-și pună speranțele în puterile străine. Lecția este faptul că externalizarea securității și bizuirea pe puteri dominatoare este un vis, un miraj instabil.

Această istorie tragică a trecutului Afganistanului amintește de principiul autentic conform căruia țările din regiune trebuie să își unească forțele și să răspundă colectiv la întrebările și așteptările poporului lor, și să se străduiască să creeze un mediu mai prosper, mai sigur și mai stabil. Acest efort valoros se va concretiza nu în baza unui model impus sau suprautilizat, ci în baza unui cadru indigen și atotcuprinzător pentru cooperarea regională.

Mâna de prietenie și fraternitate a Iranului este întotdeauna întinsă către toate țările din regiune, în special către vecini. Lucrând în acest spirit, dr. Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, și-a început marea sa întreprindere punând pe agenda sa formularea unei politici externe echilibrate, dinamice și inteligente. Pe această nouă agendă, relațiile cu vecinii și țările asiatice sunt prioritare, și îmbunătățirea relațiilor politice și economice din regiune prin fundamentarea lor pe legături istorice, culturale, religioase și geografice, vor servi drept bază pentru o nouă mobilitate și conectivitate. Acest cadru demonstrează credința profundă că punctele noastre comune în această regiune sunt mult mai mari și mai puternice decât diferențele și nemulțumirile noastre de scurtă durată.

Astăzi, țările din regiune au învățat din experiență că obiectivele de securitate durabilă, bunăstare și dezvoltare sunt realizabile doar prin sinergia regională și cooperarea dintre vecini. Cooperarea regională are ca scop revigorarea oportunităților și reducerea amenințărilor cauzate de adiacența geografică, bazându-se pe componentele morale ale vecinătății. Noua rundă a eforturilor noastre comune privind Afganistanul servește drept un test important pentru vecinii acestei țări, luând în considerare potențialul lor extins și divers în acest sens.

A doua întâlnire a miniștrilor de externe ai vecinilor Afganistanului la Teheran este un nou pas în diplomație, făcut de către noul guvern al Iranului pentru a îmbunătăți convergența și legăturile regionale, fără amestecul puterilor străine, în baza vecinătății, și pentru a oferi participanților baza necesară pentru adoptarea unor decizii reale și practice, pentru a ajuta poporul din Afganistan să rezolve criza actuală din țara lor, inclusiv prin combaterea insecurității și a amenințărilor multidimensionale, și prin reducerea sărăciei.

Astăzi, după patru decenii de nesiguranță internă, vecinii Afganistanului consideră îmbunătățirea securității și mijloacelor de trai ale oamenilor drept piatra de temelie pentru stabilitate și dezvoltare, și pentru formarea unui „guvern incluziv”.

Iranul și Afganistanul, prieteni și frați, sunt două țări vecine cu relații istorice și legături bogate, variind de la o zonă istorico-civilizațională comună și cuprinzătoare, până la conectivitate religioasă și culturală, precum și până la limba persană, care a unit cele două țări.

În toate etapele sensibile și decisive ale istoriei Afganistanului, inclusiv în timpul luptei și al rezistenței împotriva ocupației, Republica Islamică Iran a fost alături de națiunea musulmană și vecină a Afganistanului. Noul guvern al Republicii Islamice Iran, în politica sa externă, acordă o mare importanță acestei istorii de lungă durată.

Este o sursă de încântare faptul că astăzi există un consens mai mare decât oricând asupra importanței politicii de vecinătate în Iran. Nu există nicio limitare în ceea ce privește extinderea și aprofundarea relațiilor cu vecinii, în special cu Afganistanul, care are o poziție specială în politica externă iraniană.

Din fericire, toți vecinii Afganistanului sunt de acord că țara trebuie scăpată de insecuritate și instabilitate, că aceasta ar trebui să devină un centru pentru activități constructive și productive, și că pământul afgan nu ar trebui folosit pentru a lansa amenințări împotriva țărilor vecine. Republica Islamică Iran, împreună cu alte state vecine, pune accent pe importanța contraterorismului, Iranul fiind o țară esențială în lupta împotriva ISIS și a terorismului, dar fiind și o națiune care a suferit pierderea marelui său general, martirul Qassem Soleimani, precum și a altor martiri pieriți pe acest drum.

În acest sens, instituirea unui guvern incluziv, care să servească drept cauză unică a unității și coeziunii în rândul poporului Afganistanului, va deschide calea pentru un viitor luminos pentru această țară, și este o temă importantă de discuție la reuniunea de la Teheran.

Țările vecine își doresc un Afganistan stabil, sigur și prosper din punct de vedere economic, subliniind faptul că problema persoanelor strămutate și mijloacele de trai ale populației afgane necesită o atenție intensă pe termen scurt. Acum, odată cu încetarea ocupației Afganistanului, cu ajutorul organizațiilor internaționale și al țărilor din regiune, ar trebui făcute aranjamentele necesare pentru a ajuta oamenii vulnerabili din Afganistan, prinși în calvarul actual. În cadrul acestei reuniuni de la Teheran, ne vom strădui din toată inima să explorăm căi de rezolvare a acestei probleme cronice, demonstrând că angajamentul și cooperarea vecinilor și asistența tuturor membrilor reprezintă un potențial vast și constructiv care poate pune capăt pentru totdeauna dominației străine și bizuinței pe forţele extraregionale.

Dr. Hossein Amir - Abdollahian
Dr. Hossein Amir - Abdollahian este Ministrul Afacerilor Externe din Iran. Domnia sa a fost adjunct al ministrului de externe în perioada 2011-2016 pentru relația cu țările arabe și africane. A fost director general în Ministerul Afacerilor Externe iranian în ultimii 25 de ani, pe parcursul mandatelor unui număr de trei președinți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă