17.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Încă un exemplu că politicienii intră în școală cu toporul

Niciun an școlar nu poate debuta în țara noastră fără scandal.

Pe lângă eternele probleme cu salariile mici din sistem, burse pentru elevi cu sume penibile, lipsa materialelor didactice și școli ca în Epoca de Piatră, anul acesta avem o noutate: scandal cu reorganizarea efectivelor la clasa a V-a.

Anul trecut, în Parlament, a fost dată Legea 185, care stabilește numărul de elevi în clase, de la început de ciclu.

Aceasta prevede un număr de 26 de elevi pe clasă, maximum 29, cu aprobarea inspectoratelor școlare.

Nimic rău în acest aspect.

Poate se putea coborî și mai jos acest barem.

Problema este că s-a creat un mare scandal la clasa a V-a, deoarece trebuie modificate efectivele prea mari care vin de la a IV-a.

Aceasta pentru că s-a insistat pentru aplicarea prevederilor legii începând cu elevii care intră anul acesta în ciclul gimnazial.

Ca să nu avem această problemă, s-ar fi putut aplica legea începând cu efectivele care au fost formate în 2020 pentru clasa pregătitoare.

Da. Este adevărat că am fi avut încă patru ani cu clase supraaglomerate, probabil și cu peste 40 de elevi, la gimnaziu.

Dar, după ce am avut această situație de mai bine de 30 de ani…

Conducerea Ministerului Educației a ales însă varianta să se spele pe mâini de problemă: avem o lege, fără metodologie de aplicare, școlile să se descurce.

Cu alte cuvinte: liber la șpăgi și discriminare, mai pe față ca oricând.

Să nu uităm că situațiile cu clase supraaglomerate se datorează, în primul rând, părinților care au ambiția ca odraslele lor să facă parte din colectivul X, de la școala Y, la profesoara Z și așa mai departe, iar pentru aceasta merg cu sacoșele pline la directorii de școli și inspectorii nesătui.

Acum, părinții ambițioși trebuie să dea din coate, ca odraslele să rămână în colectivul format în ciclul primar (acolo unde este cazul).

După scandalurile cu transferurile de elevi din fiecare an, conducerea ministerului se poate uita acum la părinții orgolioși care își vor scoate ochii unii altora.

Din nefericire, marii perdanți vor fi din nou elevii din familii defavorizate, care vor fi aruncați, în multe cazuri, în colective slabe, tratate fără interes, ca pe măsele stricate.

Halal acces egal la educație!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă