24.7 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăOp & EdGuvernul - restricții mai mult pentru vaccinați

Guvernul – restricții mai mult pentru vaccinați

De astăzi intră în vigoare noile restricții pe care guvernanții și “specialiștii” angajați de Executiv le-au gândit pentru o perioadă de 30 de zile, în vederea limitării răspândirii COVID-19.

Urmărind declarațiile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ne așteptam la restricții dure pentru nevaccinați, tocmai pentru a determina cât mai multe persoane să-și dorească administrarea unui ser anti-COVID-19.

Nu a fost însă vorba despre așa ceva.

Putem vedea că Executivul a luat mai multe măsuri împotriva celor vaccinați, decât împotriva celor care se opun imunizării.

Probabil că nu ar trebui să ne mire o nouă serie de minciuni ale celor care dețin frâiele statului român.

Nu putem uita că, doar în urmă cu câteva săptămâni, atât ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și premierul demis, Florin Cîțu, afirmau că “nu ne putem juca de-a închis – deschis școlile”, ca după doar câteva zile, după ce s-au prezentat precum argații la Palatul Cotroceni, au căzut de acord ca elevii și preșcolarii să intre în vacanță timp de două săptămâni, începând tot de luni.

Am mai văzut acest film când președinte era Traian Băsescu, care tot în același mod le dădea peste gura membrilor guvernului său Emil Boc.

Revenind la faptul că noile restricții îi afectează mai mult pe cei vaccinați: acest lucru se poate vedea cu ochiul liber.

Autoritățile centrale au decis să închidă  sau reducă programul unor activități la care oricum nu aveau acces decât persoanele vaccinate: competiții sportive, teatre, cinematografe, restaurante, săli de fitness etc..

În schimb, pentru nevaccinați s-a mai redus doar o oră din programul permis de circulat pe stradă, frecție la picior de lemn.

Acest lucru nu demonstrează decât mari temeri ale domnilor Iohannis, Cîțu și Arafat de protestatarii și influencerii anti-vacciniști.

Personajul lui Costache Negruzzi din celebra sa operă, Alexandru Lăpușneanul are cunoscuta replică: “Proști, dar mulți”.

De mulțime se tem și cei aflați în fruntea statului român, adică de capitalul electoral, dar ne livrează false declarații războinice.

De la Palatul Cotroceni, părintele proiectului “România educată” lansa, săptămâna precedentă, declarații amenințătoare la adresa celor care se opun vaccinării și care răspândesc astfel de mesaje în spațiul public.

Fața anti-vaccinistă din “peroada” Klaus Iohannis

În realitate, este limpede că șeful statului se vede pierzător într-o dispută electorală cu aceștia și, alături de guvernanții săi, fac tot posibilul să nu-i deranjeze pe anti-vacciniști și, ca să pară că autoritățile iau totuși niște măsuri, Executivul Florin Cîțu a venit cu mai multe restricții tocmai împotriva celor care au înțeles importanța imunizării.

Declarațiile ipocrite ale președintelui au menirea de a ne convinge că România se află în acestă situație dramatică sub pandemia COVID-19 din cauza celor care nu se vaccinează și nu din vina autorităților incompetente.

De fapt, asistăm la un armistițiu între anti-vacciniști și reprezentanții statului.

Cum se pot explica în alt mod restricțiile luate împotriva persoanelor vaccinate?

Probabil ca să înțelegem că ne-am vaccinat pentru nimic.

Mai repede, acesta este mesajul lansat de autorități prin restricțiile ce intră în vigoare de azi.

Să analizăm exemplul teatrelor și cinematograleor.

În spațiile în care puteau fi urmărite astfel de spectacole aveau acces exclusiv persoanele care prezentau certificatul verde COVID.

Multe persoane s-au vaccinat tocmai pentru a avea acces la aceste activități, ce le permit o evadare din cotidian, o gură de oxigen dintr-o “peroadă”, cum ar spune primul profesor al țării, ce pune mare presiune pe orice individ.

Li s-a tăiat cetățenilor României și această speranță.

Nu știu ce “experți” consultă guvernanții, dar este evident că vorbim de persoane care nu au minime cunoștințe de psihologie.

Pentru foarte mulți români vaccinați a fost eclusă și posibilitatea unei cine relaxante la restaurant, după o zi extenuantă de muncă în condiții de pandemie, pentru că restaurantele se închid la ora 21:00, începând de azi.

Din nou, ce avantaje le mai oferă guvernanții celor nevaccinați dacă se imunizează?

Nimic.

Probabil că singura măsură eficientă pentru a determina mai multe persoane să se vaccineze este închiderea mall-urilor pentru cei care nu prezintă certificatul verde.

Dar și aceasta este frecție la picior de lemn, cât timp au fost închise cinematografele.

Shopping se poate face și online.

Blat cu galeriile echipelor de fotbal de care mai e nevoie la proteste

Guvernanții au decis ca de azi toate competițiile sportive să se desfășoare fără public, în condițiile în care oricum, până la această dată, accesul pe arene se putea realiza doar în baza certificatului COVID.

În loc să mai câștigăm câteva persoane vaccinate, fani ai unui sport, care erau dispuse să se imunizeze doar pentru a urmări de la fața locului un eveniment, guvernanții le-au dat dreptate facțiunilor violente din galeriile echipelor de fotbal.

Am văzut proteste ale unor părți ale galeriilor formațiilor CSA Steaua, FC U Craiova 1948, Rapid și Dinamo, care nu s-au prezentat la meciuri, teoretic, “din solidaritate” față de “frații” lor nevaccinați.

În schimb, tot la partidele disputate de aceste cluburi am putut vedea grupuri frumoase de suporteri vaccinați care și-au încurajat favoriții și au creat atmosferă frumoasă.

Da, s-a simțit lipsa galeriilor întregite, dar, în acest moment, cea mai proastă decizie este să interzici accesul pe stadioane și pentru persoanele vaccinate.

În loc să demareze o campanie puternică de conștientizare, cu figuri emblematice din sport, cu lideri ai cluburilor de fotbal mai sus menționate, care să îi încurajeze pe suporteri să se vaccineze, Guvernul le dă dreptate ultrașilor.

E de înțeles de unde pacea dintre facțiunile violente de galerii și autorități.

Cine știe când guvernanții vor trebui să mai apeleze la aceste facțiuni pentru diversiuni la proteste ale cetățenilor nemulțumiți?!

Pe înțelesul președintelui Iohannis: Dacă nu existau temeri electorale, în aceste 30 de zile era o “peroadă” foarte bună pentru a mai determina fani ai sportului să se vaccineze.

În luna noiembrie este programat meciul crucial al echipei naționale de fotbal, pe teren propriu, împotriva Islandei, în speranța calificării la barajul pentru Cupa Mondială.

Tot în perioada următoare este programat turneul de tenis de la Cluj-Napoca, unde participă atât Ema Răducanu, câștigătoarea US Open, cât și Simona Halep.

Vă puteți imagina câte personae – care erau determinate să se vaccineze – am pierdut doar pentru aceste două evenimente și ce lovitură au dat autoritățile societății românești.

Nu în ultimul rând, să menționăm o măsură îndreptată clar împotriva sănătății populației: închiderea sălilor de fitness.

Într-o perioadă în care creșterea imunității este esențială, autoritățile nu le mai permit nici persoanelor vaccinate accesul la sălile de sport.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ciucă a cerut sprijinul Coreei de Sud pentru aderarea României la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu omologul său sud-coreean Han Duck-soo, prilej cu care demnitarul român a solicitat sprijin pentru aderarea la...

O fabrică din Cluj a blocat 12,5% din flota de locomotive electrice a Muntenegrului. FOTO

O mică fabrică privată din Cluj a reușit, de mai bine de 60 de zile, să țină blocată 12,5% din flota de locomotive electrice...

Pentru încăperi moderne și eficiente, alege covorașele profesionale!

Cu toate că de multe ori este trecută cu vederea importanța acestui obiect, covorașul joacă un rol foarte important în asigurarea unui confort angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă