1191. Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.
1852. S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură.
1917. Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.
1934. S-a născut sculptorul George Apostu.
1937. Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.
1946. A fost etatizată Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.
1946. S-a născut poetul sibian Andrei Codrescu.
1968. A murit scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel.
1982. A murit compozitorul și pianistul Arthur Rubinstein.
1989. La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.
1997. A avut loc premiera filmului La vita é bella, în regia Roberto Begnini, distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar.
1999. Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.
Citește și:
Bunicul emailului. Nae. Bering. Brontë. Brejnev. Alzheimer. Piaf. Titanic. Hong Kong.
Dumnezeu s-a născut în exil. Stradivarius. Stalin. Havel. Herder. Klee. Spielberg.
Ana Lugojana. STASI. CaNaBaB. Haret. Kelvin. Bagdasar. Lampa de miner. Yourcenar.