10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist5 iulie: Înțepăturile lui Constantin Tănase: ”Traversăm ani grei cu crize/ Leul...

5 iulie: Înțepăturile lui Constantin Tănase: ”Traversăm ani grei cu crize/ Leul iar a decăzut/ Cresc întruna taxe-accize/ Și cu asta ce-am făcut?”

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 5 iulie în istorie.

328. Este inaugurat podul lui Constantin cel Mare, al doilea pod peste Dunăre, construit de arhitectul roman Theophilus Patricius. Având o lungime totală de 2437 de metri, din care 1137 peste albia Dunării, podul lui Constantin cel Mare este considerat a fi cel mai lung pod antic peste un curs de apă și unul din cele mai lungi din toate timpurile

1687. A fost publicată lucrarea lui Isaac Newton: Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.

1811. Venezuela a devenit primul stat sud-american care și-a proclamat independența față de Spania.

1820. S-a născut fizicianul și matematicianul William Rankine, unul dintre fondatorii termotehnicii și cel care a elaborat teoria generală a ciclurilor de funcționare a motoarelor termice. În termodinamică, a propus termenul de energie.

1833. A murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul). Prima fotografie cunoscută datează din 1822 şi aparţine lui Niépce.

1865. A fost impusă pentru prima oară în lume o limită de viteză (două mile / oră) în Marea Britanie.

1880. S-a născut Constantin Tănase.

De-a lungul strălucitei sale cariere, Constantin Tănase a jucat doar în filme:”Peripițiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la București” (film mut, 1924), “Visul lui Tănase” (1932) și “Răbdare, Tănase!” (1943). Din cele trei, s-au păstrat imagini numai din Visul lui Tănase, celelalte două pelicule fiind pierdute (probabil în urma incendiilor suferite, de-a lungul timpului, de Arhiva Națională de Filme).

Cel mai de succes a fost “Visul lui Tănase”, o coproducție româno-germană (regia: Bern Aldor; scenariul: Nicolae Kirițescu și Constantin Tănase) care îl are ca personaj principal chiar pe Constantin Tănase. Filmul reflectă peripețiile acestuia la Berlin, unde, invitat pentru a juca într-un film, ajunge mare vedetă. Dar în toiul aplauzelor de la final, actorul se trezește și realizează că totul a fost doar un vis. Alături de Tănase a mai jucat soția sa (Virginia Tănase), și Felix Bressart, un cunoscut actor al epocii.

Filmările exterioare au fost efectuate în București, iar cele interioare la Berlin, în perioada februarie-martie 1932. Developarea, montajul și sonorizarea peliculei s-au făcut la Studioul Tobis-Melofilm din Berlin. Premiera românească a filmului a avut loc pe 11 aprilie 1932, la Cinematograful Regal din București. În România, filmul a fost prezentat în cadrul unui lung turneu în care Tănase, trezit din visul său cinematografic, apărea la final, pe scenă, în dialog cu dublura sa de pe ecran.

Tănase devenise faimos pentru înțepăturile sale cu tenta politică, cum ar fi Și cu asta ce-am făcut?”:

„Ne-am trezit din hibernare

Și-am strigat cât am putut:

Sus cutare! Jos cutare!

Și cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,

Și-am luptat, cum am știut,

S-avem nouă guvernare,

Și cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,

Ne-a crescut salariul brut,

Dar trăim în sărăcie,

Și cu asta ce-am făcut?

Ia corupția amploare,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Scoatem totul la vânzare,

Și cu asta ce-am făcut?

Pentru-a căștiga o pâine,

Mulți o iau de la-nceput,

Rătăcesc prin țări străine,

Și cu asta ce-am făcut?

Traversăm ani grei cu crize,

Leul iar a decăzut,

Cresc întruna taxe-accize,

Și cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,

De belele n-am trecut,

Se trag sforile, se minte,

Și cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Țara-i plină de vedete,

Și cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noștri, vin ai noștri!

E sloganul cunoscut;

Iarăși am votat ca proștii,

Și cu asta ce-am făcut?”

Marele actor a murit în București, la data de 29 august 1945. Se spune că ar fi fost asasinat de sovietici, din cauza mesajelor politice transmise pe scenă:

Rău era cu «der, die, das»

Da-i mai rău cu «davai ceas»

De la Nistru pân’ la Don

Davai ceas, davai palton

Davai ceas, davai moșie

Harașo, tovărășie

După mai multe reprezentații în care a continuat să-i ironizeze pe sovietici, a fost arestat, amenințat cu moartea și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Numai că Tănase nu era ușor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi, și-a deschis pardesiul scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar atât: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”. După două zile a murit.

1888. S-a născut fiziologul american Herbert Spencer Gasser, laureat al Premiului Nobel.

1889. S-a născut Jean Cocteau, dramaturg, scriitor, pictor şi coregraf francez, participant la mişcările artistice de avangardă.

1891. S-a născut John Howard Northrop, chimist american, laureat al Premiului Nobel.

1911. S-a născut Georges Pompidou, fost prim-ministru (1962-1968) și președinte (1969-1974) al Franței.

1946. La Paris au fost prezentați primii bikini.

1966. A murit radiochimistul maghiar George de Hevesy, laureat al Premiului Nobel, unul din descoperitorii hafniului, element chimic din categoria metalelor.

1996. S-a născut oaia Dolly, primul mamifer clonat din lume.

2011. A încetat din viaţă artistul american Cy Twombly, unul dintre cei mai mari pictori abstracţi din secolul XX.

Citeşte şi:

4 iulie: Statele Unite îşi proclamă independenţa. Pentru statele comuniste începe să emită Europa Liberă

Vrăjitoarea de pe Wall Street. Reșița. Kafka. Citroën. Tv în culori. Era rock. Meciul acela

Ștefan cel Mare. Nostradamus. Visu. Hemingway. Hesse. Rousseau. TNB. Fondatorul homeopatiei

Le Tour. Contemporanul. Lady D. RON. PC Chinez. Leibniz. Estée Lauder. România Tineret. TVA

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă