0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeOp & EdColumnistBasarabia. Tarantino. Unirea cu Roma. Rolls-Royce. Röntgen. Bolșoi. Brâncuși. Gagarin. Lem.

Basarabia. Tarantino. Unirea cu Roma. Rolls-Royce. Röntgen. Bolșoi. Brâncuși. Gagarin. Lem.

1446. În Franța s-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.

1613. A murit Sigismund Báthory, principe al Ardealului.

1697. Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

1776. Înfiinţarea Teatrului Bolșoi la Moscova, în timpul ţarinei Ecaterina II.

1784. S-a născut filologul secui Sándor Kőrösi Csoma, cunoscut pentru faptul că a publicat primul dicționar tibetan-englez, fiind considerat părintele tibetologiei.

1794. Guvernul american decide înfiinţarea Marinei Militare (US Navy).

1845 – S-a născut fizicianul Wilhelm Röntgen, primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică.

1848. Adunarea politică de la Iaşi adoptă “Petiţiunea – proclamaţiune a boierilor şi notabililor moldoveni” care a marcat începutul mişcării revoluţionare din Moldova.

1850. Primul număr al revistei săptămânale Household Words, coordonat de Charles Dickens, a fost publicat la Londra.

1863. S-a născut Sir Henry Royce, fondatorul companiei de automobile Rolls-Royce.

1879. Prin decret regal Societatea Academică Română a fost transformată în Academia Română.

1886. Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane, încheindu-se astfel faza principală a războaielor apașe.

Din necrologul făcut de New York Times pe 18 februarie 1909, aflăm că Geronimo, conducătorul Apaşilor amerindieni, a murit de pneumonie în spitalul din Fort Sill, la vârsta de aproape 90 de ani, fiind îngropat în Cimitirul Indian de misionari (se convertise la creştinism cu şase ani înainte de moarte).

La mijlocul secolul XIX, tânărul pe atunci şef de trib al Apaşilor Chiricahua, numit de părinţii săi Goyaałé („cel care cască” în limba amerindienilor), s-a remarcat prin cruzime şi viclenie, conducându-şi vreme de peste două decenii războinicii împotriva albilor din teritoriile aflate în nordul Mexicului şi apoi cele din sud-vestul Statelor Unite, într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire. Raidurile sale răzbunatoare au pornit după ce un atac mexican asupra tribului său a dus la uciderea mamei sale, soţiei şi a celor trei copii, după ce dusese o viaţă relativ liniştită de şef de trib vreme de trei decenii, conform smithsonian.com.

Capturat de nenumărate ori, a reuşit să evadeze de fiecare dată până când o mica patrulă condusă de căpitanul H.W. Lawton şi de chirurgul Leonard Wood l-a prins în vara anului 1886, după o lungă şi obositoare campanie de hărţuire de ambele părţi. Geronimo a fost întâi trimis la Fort Pickens şi mai târziu la Fort Sill (unde a şi murit 20 de ani mai târziu), dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa de a redeveni liderul tribului său, încercând să evadeze de mai multe ori.

1899. Fizicianul italian Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia şi Franţa.

1907. Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: „Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

1914. A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.

1918. Basarabia se uneşte cu Regatul României.

1943. S-a născut fotbalistul Nicolae Pescaru, jucător al echipei naționale a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970.

1958. Nikita Hrușciov a devenit premier al Uniunii Sovietice.

1963. S-a născut regizorul american Quentin Tarantino.

1968. A murit într-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin, primul om în spaţiu în 1961.

1993. Jiang Zemin este ales preşedinte al R.P. Chineze.

1997. Catastrofa aeriană din insula Tenerife: două jumbo jeturi se ciocnesc deasupra acestei insule din arhipelagul Canare, accidentul soldându-se cu 583 de morţi.

2006. A murit scriitorul polonez Stanislaw Lem, cunoscut pentru scrierile sale ştiinţifico-fantastice (Solaris, „Omul de pe Marte”).

2008. A murit lingvistul George Pruteanu, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al popularei emisiuni Doar o vorbă să-ți mai spun.

Citește și:

Beethoven. Moș Teacă. Debussy. Ghilotina. Macao. Tyler. Plăcerea textului. UK. Whitman.

Un Răsunet. Coresi. Cheloo. Dario Fo. Verne. Pink Floyd. Wurmbrand. SRI. Sf. Sava. Densușianu.

Laplace. Războiul stelelor. Xenopol. Reforma agrară. Primul lift. Magheru. Kurosawa. Fascism.it

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă