7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist8 iunie în istorie: Profetul Mohamed a murit. Carol al II-lea devine...

8 iunie în istorie: Profetul Mohamed a murit. Carol al II-lea devine rege

La 8 iunie 632 a murit profetul Mohamed. În 1930, prințul Carol a devenit rege al României. În 2001, Guvernul a dezincriminat relațiile homosexuale în România. Iar în 2007, Consiliul Europei a aflat că în România au funcționat închisori secrete ale CIA.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 8 iunie în istorie.

632. A murit, la Medina, Muhammad  (Mohamed), întemeietorul religiei islamice, mesager și ultim profet al lui Allah (născut în jurul anului 570).

1810. S-a născut compozitorul german Robert Schumann.

1838. La Colegiul Sf. Sava s-a deschis prima bibliotecă publică din București. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu.

1862. A fost asasinat fostul prim-ministru Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei.

1876. A murit scriitoarea franceză George Sand.

1897. Cinematograful Lumière a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L'Independance Roumaine.

1903. S-a născut Margueritte Yourcenar, una dintre cele mai mari scriitoare ale lumii, prima femeie din Academia Franceză (Memoriile lui Hadrian, Piatra fiolosofală).

1916. S-a născut Francis Crick,  bio- și neuro-fizician britanic, laureat al Premiului Nobel. A fost unul din cei patru co-descoperitori (alături de James D. Watson, Maurice Wilkins și Rosalind Franklin) a structurii ADN-ului în 1953.

1922. La Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România. Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României. Primul gol al echipei României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a marcat golul victoriei. Sub conducerea antrenorului Teofil Moraru, România s-a impus cu 2-1.

1930. Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol al II-lea. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de nouă ani, redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1937. S-a născut criticul ș iistoricul literar Gelu Ionescu.

1949. Apare prima ediție a volumului 1984 de George Orwell.

1951. S-a născut cântăreață britanică Bonnie Tyler.

1970. A murit Abraham Maslow, psiholog american, cunoscut pentru ierarhia (piramida) nevoilor.

1971. S-a născut Radu Muntean, regizor român.

1992. S-a deschis piaţa valutară în România.

1995. A fost lansată naveta Discovery, această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).

1999. A fost publicată Declaraţia de la Cluj, semnată de mai mulţi intelectuali ardeleni, care s-au pronunţat pentru iniţierea unor dezbateri publice despre perspectivele unei autonomii administrative pentru Transilvania şi Banat, cu adunări legislative regionale care să reprezinte în viitor o alternativă reală la modelul statului centralizat.

2001. Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.

2004. Pentru prima dată după 1882 s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.

2007. Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA, între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări.

2007. A murit filosoful american Richard Rorty.

2007. A murit actorul Adrian Pintea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NATO ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB

Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a majora ținta pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi...

România, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

Utilizarea numerarului rămâne o componentă esențială a economiei României, în ciuda avansului digitalizării Conform unei analize a Băncii Naționale a României, apetitul pentru cash al...

Pregătiri pentru Sărbători în Domeniul HoReCa: Dotări Esențiale pentru Confortul Clienților

Pe măsură ce sărbătorile se apropie, domeniul HoReCa trebuie să fie pregătit să ofere o experiență de neuitat oaspeților săi. Dotările de calitate nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă