9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăOp & EdColumnist10 martie în istorie: Primul apel telefonic în America. Primul român în...

10 martie în istorie: Primul apel telefonic în America. Primul român în topul miliardarilor lumii

La 10 martie 1835 apare în România socialismul utopic. În 1871, regele Carol I vrea să demisioneze. În 1876, Bell reușește primul apel telefonic. Iar în 2007, primul român e inclus în topul miliardarilor.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 10 martie în istorie.

241 î.Hr.: Primul Război Punic: Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei în bătălia de la Insulele Aegates pune capăt primului război punic.

1291. Românii din Transilvania sunt menţionaţi pentru prima dată ca participanţi la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1629. Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul. Începutul celor "11 ani de tiranie" în care n-a existat parlament.

1833. S-a născut Dimitrie A. Sturdza-Miclăuşanu, istoric şi om politic liberal, preşedinte al PNL şi al Consiliului de Miniştri. A fost membru şi preşedinte al Academiei Române.

1835. Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din România, la Scăieni, Județul Prahova, intitulatSocietatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu.

1845. S-a născut Țarul Alexandru al III-lea al Rusiei.

1861. A murit poetul ucrainean Taras Șevcenko.

1871. Faţă de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul şi ia hotărîrea de a părăsi ţara chiar a doua zi. Renunţă la ideea abdicării cu condiţia constituirii unui guvern care să obţină votarea bugetului şi să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica  demisionează. Lascăr Catargiu îşi ia răspunderea noului guvern.

1876. Alexander Graham Bell a făcut cu succes primul apel telefonic, spunând: „Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine.”

1906. A avut loc catastrofa minieră de la Courrieres, Lens (Franța), soldată cu moartea a 2.000 de mineri.

1927. A fost înfiinţată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcţionat ca secţie a Societăţii Române de Ştiinţă.

1936. A murit viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar.

1940. A murit scriitorul rus Mihail Bulgakov.

1940. S-a născut actorul american Chuck Norris.

1942. A murit fizicianul englez William Henry Bragg, laureat al Premiului Nobel.

1945. Bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

1955. S-a născut Mihaela Miroiu, filosof și militant feminist.

1957. S-a născut Osama bin Laden, șeful grupării teroriste Al Quaida. A fost ucis în Pakistan în anul 2011.

1958. S-a născut actrița Sharon Stone.

1974. Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondialdupă ce a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14-12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială. Lotul României: Alexandru Dincă, Cornel Penu, Liviu Bota, Marin Dan, Mircea Grabovski, Gabriel Kicsid, Mircea Ștef, Constantin Tudosie, Ștefan Orban, Ștefan Birtalan, Adrian Cosma, Cristian Gațu, Roland Gunesch, Ghiță Licu, Werner Stöckl, Radu Voina. Antrenor: Niculae Nedeff.

1993. Regizorului Dan Piţa i-a fost decernată de către guvernul francez distincţia Officier de l'ordre des arts et des lettres, pentru merite în domeniul culturii.

2004. A murit poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60 și un adversar declarat al regimului comunist din România.

2006. Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor.

2007. Miliardarul român Ion Ţiriac a devenit primul român aflat în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume; el figurează pe locul 840 în clasamentul pe 2007, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari

2007. A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Certificatul verde este obligatoriu în biserică, în Grecia

Certificatul verde este obligatoriu pentru cei doresc să meargă la biserici, în Grecia. Autoritățile de la Atena au introdus nou restricții pentru a preveni...

Nevaccinații pot asista la parada militară

Nevaccinații pot asista la parada militară dedicată Zilei Naționale a României, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. După cum se știe, în ziua de...

Ziua Recunoștinței Neagră: Zeci de persoane ucise prin împușcare

Un băiat în vârstă de 13 ani este suspectat că a tras în mod accidental în timp ce manipula o armă de foc într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă