11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Afacerea vaccinurilor, copia la indigo a afacerii Škoda. Sus paharul, liberali?

Procururii DNA s-au trezit din amorțire. Anchetează afacerea secolului: Achiziția a 120 de milioane de doze de vaccin. Vorba românului neaoș: “fără număr.” Momentan cercetarea se face în REM, nu in personam, expresia latinului, care nu a avut ca materie de drept, anticorupția.

Afacerea vaccinuri 2021 seamănă leit cu cea din 1931, de achiziții militare de la uzinele Škoda din Cehia, afacere care a dus la demisia lui Iuliu Maniu, președintelui Consiliului de Miniștri, cum se numea pe atunci executivul.

Și atunci, și acum, se vorbește despre o șpagă similară de 20 de milioane. Atunci de lei, acum de euro.

Cîțu – un pește de macrame

Florin Cîțu se mai bucură nu numai de prezumția de nevinovăție ci și de sprijinul sistemului. Oricând martorului i se poate schimba încadrarea în inculpat. Practica ultimilor ani ne-a demonstrat că procurorii pot face orice, după un simplu telefon, primit de la bază.

Dacă nu ar fi ținut în puf, Florin Cîțu s-ar face țăndări. El, asemenea peștelui bunicii, ținut pe televizor, musai pe macrame, e fragil. Orice ușă trântită poate schimba feng shui-ul cabinetului.

Prinși că umblă cu șobolani, acoliții premierului aruncă pisica spre COVAX, inițiativa mondială, înființată pentru accesul echitabil al tuturor țărilor la vaccinurile COVID-19, zicând că nu ar fi negociat ei, Doamne ferește! Ci sistemul integrat european.

Florin Cîțu pare un instrument de unică folosință. Acum e folosit de gealați pentru a mai scoate un  comision, mâine aceiași gradați îl pot da la câini. N-a avut niciodată, zic apropiații săi, accese de personalitate, ci doar excese narcotice de insolvabilitate.

Băiatul de zahăr din Stejari e dealerul cel mare

Procurorii Anticorupție nu au o muncă grea. Există suficiente indicii ale fraudei. Legislația americană, de unde provine Pfizer, firma producătoare de vaccinuri, este limpede. Firmele de lobby și de comisionare au un dosar special. Acestea pot fi consultate.

Prin târg se vorbește despre o șpagă de 0,25 de Euro pe fiecare doză. Un vaccin costă 15 Euro. Un simplu calcul arată că grupul câștigător a parcat sau se pregătește de parcare vreo 20 de milioane de Euro, pe un afet de tun.

Întrebați castorii pădurii! Au ceva de ronțăit?

Face temnicerul coliviei în care s-a băgat singur Florin Cîțu toți banii sau mai împarte și pe la „câștigători”?

Aici e șpilul. S-a îndestulat doar “quattro stagionii” din #echipacastigatoare și nu s-a dat nimic de ronțăit castorilor pădurii?

Pădurea din dreapta șoselei București – Ploiești, pădurea din stânga, amândouă așteaptă să fie îndestulate cu cașcaval. Dacă a uitat de ele, a comis-o grav, domnul Florin Cîțu.

Se știe. Lucrarea s-a făcut la nivel înalt. Un oarecare bărbat de zahăr din cartierul Ștejari, locație de lux din nordul capitalei, autoproclamat trimisul Unchiului Sam, a aranjat “deal”-ul, nu doar dealul de bani.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Cercetarea procurorilor se poate extinde. Poate fi întrebat și fostul ministru de finanțe Alexandru Nazare, de ce a refuzat să semneze documentul privind achiziția de vaccinuri, “fără număr.”

citește și: Ludovic Orban nu rupe partidul

Ieri se vehicula prin târg că unii reprezentanți USR-PLUS i-au copt-o, adică au depus plângerea penală. Realitatea e alta, zic sursele noastre, rezerviștii controlați de Florian Coldea au scos pana ghilotinei.

Orice ombilic are o viață limitată

Nimeni dintre cei care lucrează cu sistemul nu are protecție pe viață. Vorba lui Liviu Dragnea: “și Klaus Iohannis trebuie să știe cum să se organizeze.” Șeful statului mai are încă imunitate. Dar cele peste patruzeci de plângeri penale, formulate împotriva sa, pot fi oricând activate.

La fel ca în tenis. Servești și stai la primire. Asta știe și arogantul cu aroganța.

Sâmbătă la Romexpo, în ciuda îngrădirilor legislației pentru prevenirea și combaterea pandemiei, cinci mii de delegați liberali vor hotărî dacă predau la cheie partidul sistemului sau sistemul va fi trimis la colț.

Afacerea Škoda din secolul trecut a trimis guvernarea țărănistă în opoziție. Nici azi nu se știe cine a făcut plângerea penală împotriva lui Iuliu Maniu. Se presupune că liberalul Lupu din Caraș Severin.

Cele două seamănă ca două picături de apă. Dacă în Afacerea Škoda, în valoare de 900 de milioane de lei, comisionul împărțit la mai multe cadre ale sistemului se ridica la valoarea de 19,78 de milioane de lei, acum se vorbește despre același procent.
Atunci, Iuliu Maniu, deși nu avea niciun amestec, a demisionat. Astăzi, Florin Cîțu, băgat în rahat, până în gât, e ținut pe aparate, pentru că e musai să câștige la Congresul PNL. În caz că o dă în gard, viitorul său de pușcăriaș e pecetluit. Nicio ață de sistem nu-l va mai susține. Știu asta și liberalii cu paharele întinse spre piramidă?

Vocile lumii

Alexandra Păcuraru

Moderator Realitatea Plus

“Am studiat doctrinele. Mi-a plăcut mult de Brătianu. A pus accent pe educație. Ce faceți cu niște vremelnici care nu știu despre fondatorul partidului lor? Există o scrisoare a intelectualilor. Și una a parlamentarilor. Se separă uleiul de apă?” a întrebat Alexandra Păcuraru, la emisiunea de marți seara “Legile puterii” de la Realitatea Plus. 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Ultima oră
Pe aceeași temă