Anul acesta, Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului va avea loc la Riga, în Letonia. Ziua de 23 august pentru comemorarea victimelor totalitarismului a fost instituită de Parlamentul European în 2008.
European Network Remembrance and Solidarity (Rețeaua Europeană pentru Memorie și Solidaritate) a creat bannere cu fotografii ale evreilor din lagărele de exterminare și ale rușilor din gulag-uri, pe care oamenii le pot distribui, în memoria victimelor.
Citește și: 23 August: Cum ar fi putut România să obţină condiţii mai bune de pace
Această zi are ca scop comemorarea victimelor deportărilor în masă și exterminării, precum și promovarea democrației, păcii și stabilității în Europa, a arătat Parlamentul European.
Citește și: Cum a prezentat presa internaţională actul de la 23 August
Prima comemorare oficială a acestei zi a avut loc în Polonia, la Varșovia, în 2011, când a fost adoptată și ”Declarația de la Varșovia”, prin care statele s-au angajat să amintească mereu despre consecințele devastatoare ale regimurilor totalitare. În 2012 și 2013, ziua de 23 august a fost comemorată în Ungaria și Lituania, iar anul acesta, se va ține la Riga, arată un comunicat al European Network Remembrance and Solidarity.
Citește și: Cum au reacţionat contemporanii la actul de la 23 august
În 23 august 1939, miniștrii Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov au semnat un pact prin care Germania hitleristă și Rusia stalinistă împărțit o mare parte din Europa. La Pact a fost anexat un Protocol adițional secret, ale cărui consecințe au fost, printre altele, lichidarea statului polonez și ocuparea unei părți a teritoriului României de către Uniunea Sovietică.