11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăMediuUE o duce bine cu zonele de scăldat. Ce concluzii au fost...

UE o duce bine cu zonele de scăldat. Ce concluzii au fost prezentate în urma unei evaluări

Potrivit unui comunicat al CE, evaluarea, elaborată de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia Europeană, se bazează pe monitorizarea din 2020 a 22 276 de zone de scăldat din întreaga Europă. Este vorba de o monitorizare pe întreaga durată a anului 2020 a zonelor de scăldat din statele membre UE, Albania și Elveția.

Astfel, ponderea zonelor de scăldat costiere și de interior în care calitatea apei este „excelentă” s-a stabilizat în ultimii ani la aproximativ 85%, iar în 2020 a ajuns la 82,8% în întreaga Europă.

Standardele minime de calitate a apei, și anume „satisfăcătoare”, au fost îndeplinite de 93% din zonele de scăldat monitorizate în 2020, iar în cinci țări, și anume Cipru, Austria, Grecia, Malta și Croația, o proporție de 95% sau mai mare din apele de scăldat au atins un nivel excelent de calitate a apei.

Numărul zonelor de scăldat din Europa care în 2020 au primit calificativul „nesatisfăcătoare” a fost de 296, adică 1,3 %. Deși ponderea zonelor de scăldat cu un nivel de calitate nesatisfăcătoare a înregistrat o ușoară scădere din 2013, problemele se mențin mai ales în ceea ce privește evaluarea surselor de poluare și aplicarea de măsuri integrate de gestionare a apei.

„Calitatea apei pentru scăldat în Europa rămâne ridicată și acest lucru transmite un semnal pozitiv pentru europeni, care vor alege plajele și zonele pentru scăldat în această vară. Acesta este rezultatul a peste 40 de ani de aplicare a Directivei privind apa pentru scăldat, al muncii intense depuse de profesioniști devotați și al cooperării. Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării, adoptat în mai, va avea o contribuție la menținerea în condiții de siguranță și de sănătate a apelor și a curățeniei în mările și râurile noastre”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu.

Rezultatele oferă celor interesați indicii utile cu privire la zonele de scăldat cu cea mai bună calitate a apei.

CE susține că în actuala evaluare nu s-a putut realiza o clasificare a calității pentru mai multe zone de scăldat, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, care nu au permis prelevarea unui număr corespunzător de probe.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă