22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeMediuIohannis pariază pe sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor

Iohannis pariază pe sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor

Cu ocazia zilei internaționale a mediului, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că poluarea apelor cu plastic a ajuns la cote alarmante și că poate fi stopată prin măsuri urgente.

,,Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic. Estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri și în mări din întreaga lume. Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriașe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitațiilor. Soluțiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conștientizarea problemei, pe educație, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale și pe promovarea economiei circulare.”, a punctat șeful statului.

Cantitatea de plastice poate fi redusă, crede președintele

,,Prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în 2040. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice și tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic.”, se mai arată în mesajul președintelui.

România va implementa sistemul de Sistemului de Garanție-Returnare pentru Ambalaje

,,Introducerea Sistemului de Garanție-Returnare pentru Ambalaje la nivelul țării noastre începând cu 2023 va genera un comportament individual mai responsabil și va susține economia circulară a plasticului.

Am înregistrat deja și o serie de progrese în ceea ce privește protecția mediului. În România, tot mai mulți oameni sunt atenți la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice și aleg să devină prosumatori, adică simultan producători și consumatori, de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic național mai sărac în dioxid de carbon.

Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorități locale, organizații neguvernamentale și școli au în vedere tematici legate de mediu și au condus la înființarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deșeurilor ori la monitorizarea constantă a calității mediului în multe comunități.”, mai spune președintele.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Ursoaică cu pui, fugărită de autorități, în Târgu Mureș. Animalele sălbatice au dat târcoale zonelor locuite, în plină zi

Imaginile au fost surprinse pe o stradă din municipiu, unde ajunseseră deja forțele de ordine. Ursoaica și cei doi pui au fost găsiți...

Cât va dura procesul de răcire a vremii și la ce temperaturi să ne așteptăm în zilele următoare

"Vorbim de o racire a vremii in jumatatea nordica a tarii, acolo unde astazi, mai ales in regiunile nordice, maximele nu vor mai...

Impactul IRCC după creşterea de 0,02% în ratele creditelor

Începând cu 1 octombrie, IRCC înregistrează o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o ușoară scădere. În perioada 1 iulie...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies