Vara anului 2022 a fost socotită cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa, inclusiv în România, iar vara lui 2023 a depășit deja, din punctul de vedere al temperaturilor, în unele momente, vara din anul 2022.
Această situație ridică noi motive de îngrijorare, întrucât statisticile arată că, în anul 2022, de-a lungul verii, au murit din cauza caniculei peste 60.000 de cetățeni ai UE. Aproape 2500 dintre aceste decese s-au consemnat în România, arată un comunicat de presă transmis de Friedrich-Ebert-Stiftung. Aceste date sunt cuprinse în Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.
„Vara anului 2022 este considerată de către oamenii de știință drept vara cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Europa și în România, cu cel puțin 2 grade peste mediile istorice, deși până în acest moment, vara anului 2023 a înregistrat temperaturi cel puțin comparabile. Un studiu recent publicat în revista Nature folosește instrumente din epidemiologie pentru a studia numărul de morți datorate caniculei, prin tehnica mortalității în exces. Pe baza acestei metodologii, oamenii de știință evaluează că peste 60.000 de oameni au murit în Uniunea Europeană în intervalul 30 Mai – 4 Septembrie 2022 numai din motive de caniculă”, precizează comunicatul de presă.
În anul 2022, cele mai afectate au fost țările de la Marea Mediterană, unde temperaturile continentale au fost copleșitoare. „Atât în Italia cât și în Spania, numărul morților este evaluat la peste 10.000 de oameni. Și în România au decedat aproape 2500 de oameni din motive de căldură numai în cele 14 săptămâni studiate, mai multe decât în Portugalia și aproape la fel de multe precum în Grecia. Aproximativ 1300 din aceste morți au fost înregistrate în rândul bărbaților, iar aproximativ 1200 de morți în rândul femeilor”, precizează comunicatul de presă.
Vara anului 2023 se anunță a fi cel puțin la fel de călduroasă precum vara anului 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!