18.9 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeMediuFirma responsabilă de poluarea de pe râul Bistrița, amendată cu 90.000 lei

Firma responsabilă de poluarea de pe râul Bistrița, amendată cu 90.000 lei

Prefectură Suceava a anunțat că societatea responsabilă pentru poluarea de pe râul Bistriţa a fost amendată în total cu 90.000 de lei, respectiv 40.000 de lei de la Sistemul de gospodărire a Apelor (SGA) şi 50.000 de lei de la Garda de Mediu.

Totodată, la propunerea inspectorului şef al ISU Suceava, soluţia temporară în cazul acestei poluări constă în montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate.

Potrivit sursei citate, această soluţie are ca fundament inclusiv faptul că situaţia, cu poluarea masivă a râului Bistriţa, s-a mai produs şi în anul 2015, dar şi pentru că aceste bazine transportabile ar putea fi utile şi pentru alte zone cu acelaşi specific, dacă situaţia ar impune.

De asemenea, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis o solicitare Ministerului Economiei pentru realizarea unei staţii de epurare a apelor de mină, soluţie prevăzută în Acordul de mediu nr.1/2014, revizuit la data de 11.01.2022, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.

În data de 15 mai a avut loc, la sediul SGA Suceava, o şedinţă tehnică de analiză a situaţiei create de poluarea de pe râul Bistriţa, produsă în ziua de 12 mai.

Au fost prezenţi prefectul de Suceava, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău – Relu Adam, şeful ISU Suceava, directorul SGA Suceava – Daniel Drăgoi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, precum şi şeful punctului de lucru Vatra Dornei al SC Conversmin SA – Sabin Gabriel Gheorghe.

Scopul şedinţei tehnice a fost acela de a identifica soluţii provizorii pentru diminuarea efectului poluării pe râul Bistriţa, până la realizarea unei expertize tehnice autorizate, ce va stabili măsurile de întreprins pentru impunerea stării de normalitate.

Urmează ca reprezentanţi ai SC Conversmin SA, prin Ministerul Economiei, să realizeze o serie de lucrări provizorii, care să fie aplicate până la stabilirea soluţiilor pe termen lung, de către experţii tehnici autorizaţi.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Vinetele siciliene alla parmigiana, cea mai bună alegere pentru prieteni sau familie

 Reţeta de vinete siciliene „alla parmigiana”. Vinetele siciliene, vinete alla parmigiana sau parmigiana di melanzane reprezintă unul dintre cele mai bune preparate clasice...

Era mai bună moțiunea de cenzură

 „Există democraţie în România şi mă bucură acest lucru. Cât timp sunt o persoană publică, voi face tot ce ţine de mine să...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies