La 17 octombrie 1989, avea loc finala neoficială a campionatului mondial inter-cluburi la baseball, în cadrul World Series. Evenimentul a pus pe jar nu doar fanii celor două finaliste, Oakland Athletics și San Francisco Giants, ci toți pasionații baseball-ului din Statele Unite. La ora începerii confruntării dintre cele două reprezentante ale conurbației de circa opt milioane de locuitori, străzile erau aproape pustii. Lumea era în fața televizoarelor sau pe stadion, pentru a-și susține favoriții. Lucru care, după cum s-a văzut mai târziu, a salvat viața a mii de oameni.
Întâlnirea era cea de-a treia între cele două echipe. Miza era mare, având în vedere că primele două meciuri au fost câștigate de cei din Oakland. Cu câteva minute înainte de startul partidei, când încălzirea echipelor din groapa de la Candlestick Park era deja privită de 62 de mii de spectatori, pământul de sub stadion a început să se zguduie. Un eveniment nu tocmai neobișnuit pentru un loc aflat în proximitatea unui epicentru. Publicul a reacționat oarecum firesc, prin urale puternice, comentatorul postului de televiziune ABC glumind chiar, că niciun meci din istoria baseball-ului n-a avut un început atât de zguduitor. Cei prezenți atunci pe stadion încă nu știau că sunt martorii celui mai violent cutremur din zonă de la cel din 1906, care a lăsat întreg San Francisco în ruine.
Cutremurul din 17 octombrie 1989 a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Richter și a fost prima catastrofă naturală transmisă în direct la televizor. În urma zguduiturilor, s-a luat lumina pe întreg stadionul. Cei din public abia atunci au realizat că e vorba de ceva cu mult mai grav decât și-au imaginat. Mai jos, înregistarea tv, cutremurul fiind pe la minutul 4:30:
În urma acestui cutremur, au murit 63 de persoane și au fost în jur de 3500 de răniți. Pentru comparație, cutremurului din Haiti, din 2010, cu o magnitudine similară pe scara Richter, s-a soldat cu 200.000 de oameni, în condițiile în care Haiti nici măcar nu era în apropierea unui epicentru. Specialiștii au fost unanim de acord că meciul de baseball a fost salvator. Victimele unui cutremur puternic, într-o metropolă, își strânge de regulă victimele de pe autostrăzi, din rândul conducătorilor auto sau al celor care călătoresc cu transportul în comun. Mai ales într-un oraș cu trecut seismic, unde clădirile sunt construite cu o atenție specială acordată consolidărilor antiseism. În timpul meciului, față de traficul normal pentru o după masă de marți, au circulat foarte puține mașini.
Chiar dacă numărul morților poate fi considerat unul mai mic, pagubele materiale au fost uriașe. Cheltuielile de reabilitare a orașului după cutremur s-au ridicat la aproape șase miliarde de dolari. O autostradă pe două nivele s-a prăbușit, îngropând câteva mașini, și la fel s-a întâmplat și cu partea superioară a unuia dintre cele patru poduri din San Francisco Bay: Bay Bridge. În rest, a fost afectat aeroportul din Oakland, plus alte aproximativ 15.000 de clădiri de locuințe, spații comeciale și clădiri de birouri. O jumătate de milion de oameni au rămas fără curent electric. Incediul care a urmează aproape invariabil unor astfel de cutremure (în 1906, focul de după cutremur a mistuit 80% din clădirile din San Francisco) a fost stins rapid, pagubele create de flăcări fiind nesemnificative. Iar în ce privește meciul, a fost rejucat: ediția din 1989 a World Seriest a fost câștigată de Oakland Athletics.
sursă: index.hu