Centrul Internațional al Fotografiei din New York și Memorialul Holocaustului din Washington D.C. au creat o vastă bază de date digitală care permite accesul la arhiva fotografului Roman Vishniac. Vishniac, evreu născut în Rusia și emigrat în 1920 la Berlin, e cunoscut pentru imaginile sale realizate despre evreii din Europa Centrală și de Est înainte de cel de Al Doilea Război Mondial.
Faptul că o bună parte a arhivei sale a supraviețuit este un miracol. În 1940, Vishniac a trimis negativele fotografiilor sale unui prieten din Legiunea Străină, Walter Bierer, cu rugămintea ca acesta să le scoată din Marsilia. Vishniac a fost arestat la doar câteva zile după ce a trimis negativele și a fost eliberat în ultimul moment, în noiembrie 1940, prin eforturile soției sale. Bierer a reușit însă să ia negativele cu el la Miami, dar acolo au fost confiscate de autoritățile americane. După un efort uriaș, ele au ajuns din nou la proprietar.
Baza de date conține 9.000 de negative, majoritatea lor nepublicate vreodată. Cele două instituții americane invită specialiștii și publicul să le ajute la identificarea oamenilor și locurilor surprinse în imaginile lui Vishniac.