15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleZece beneficii ale ciocolatei

Zece beneficii ale ciocolatei

De unde provine acest deliciu apreciat de o lume întreagă? Ei, bine, ciocolata are ca ingredient principal semințele arborelui tropical Theobroma Cacao, care este originar din America Centrală și este cunoscut încă de pe vremea civilizație olmece, devenind, după descoperirea Americii, unul dintre deliciile foarte căutate și apreciate în special în țările civilizate ale Europei, dar și în multe alte colțuri ale planetei. În timp, odată cu dezvoltarea științei, oamenii au început să aprecieze, pe lângă gustul încântător, și multitudinea de beneficii pe care le aduce ciocolata  sănătății. Există cel puțin 10 beneficii importante ale consumului regulat de ciocolată.

Ajută aparatul cardiovascular

O serie de studii științifice au arătat faptul că flavonoidele conținute în cantități mari în ciocolată acționează că un puternic adjuvant al vaselor de sânge, cu efecte notabile în menținerea elasticității acestora. Concret, studiile au arătat că la subiecții care au consumat ciocolată de câteva ori pe săptămână riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scăzut cu 29%. De asemenea, s-a constatat că polifenolii din ciocolată au un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, prin scăderea nivelului de colesterol “rau” (LDL) și creșterea celui de colesterol “bun” (HDL). În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolată are că efect scăderea și reglarea tensiunii arteriale.

Îmbunătățește funcția cerebrală

Consumul de ciocolată are un efect pozitiv asupra creierului și a bunei sale funcționalități, prin creșterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, prin îmbunătățirea funcției cognitive (în special la persoanele mai în vârstă), prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei și împiedicarea procesului de degradare și de pierdere a acesteia și prin îmbunătățirea performanței școlare la copii.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus

Unul dintre efectele consumului de ciocolată neagră (cu 2 ore înainte de masă), de care poate beneficia o categorie largă de persoane în nevoie, este reducerea apetitului, constatându-se o diminuare a totalului caloric consumat.

Te face mai fericit

S-a demonstat că ciocolată are un efect pozitiv în situațiile de stres, de oboseală și suprasolicitare psihică, consumul acesteia conducând la o stare de calm și la un nivel îmbunătățit de concentrare. Mai mult de atât, consumul de ciocolată stimulează producerea endorfinelor (“hormon al fericirii”), având că efect nu doar o stare de bună dispoziție, ci contribuind chiar și la prevenirea depresiei și a altor afecțiuni psihice.

Este foarte bogată nutritiv

Atâta timp cât este vorba de o ciocolată de bună calitate, cu un conținut ridicat de cacao, aceasta devine un veritabil aliment, foarte bogat în nutrienți, în special în ceea ce privește mineralele atât de necesare organismului. Astfel, pe lângă o cantitate semnificativă de fibre (10%), ciocolata conține cantități însemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu și potasiu.

Este bogată în antioxidanți

Rolul acestora pentru organismul uman este deja bine cunoscut, antioxidanții având ca misiune neutralizarea radicalilor liberi (compuși periculoși, care pot conduce la degradarea organismului și la îmbolnăviri grave). Ciocolata conține două categorii de antioxidanți, flavonoizii și polifenolii, concentrația acestora fiind foarte ridicată în cacao, la un nivel asemănător cu ponderea pe care au au acești compuși în alte superalimente celebre, cum ar fi acai, afine, merișor sau rodii.

Are efect de antiîmbătrânire

Oamenii de știință au descoperit faptul că prin consumul de ciocolată se intensifică biogeneza mitocondiilor de la nivel celular și chiar producerea unor noi mitocondrii, responsabilă de acest efect fiind catehina conținută de boabele de cacao. Rezultatul concret al acestor mecanisme petrecute la nivel celular este protejarea celulei și încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

Îmbunătățește performanțele fizice

Studiile de ultima oră au constatat că una din consecințele consumului de ciocolată este îmbunățirea semnificativă a performanței sportive, punând acest efect pe seama catehinei conținute de boabele de cacao. În urma acestor contatări, oamenii de știință își intensifică cercetările în acest domeniu.

Reduce riscul unor complicații în sarcină

Una dintre posibilele complicații apărute uneori în timpul sarcinii se numește preeclampsie, aceasta însemnând o tensiune arterială mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolică și de 90 mm Hg pentru cea distolică (140/90), după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. Din fericire, s-a constatat că o componentă a ciocolatei, teobromina, are proprietatea de a întări inimă și de a dilata arterele, reducând cu 40% riscul apariției acestei complicații.

Inhibă poftele alimentare nesănătoase

Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri pe care, din păcate, le-au adoptat foarte mulți oameni, este consumul frecvent al diverselor gustări nesănătoase (dulci sau sărate), între mese. S-a constatat că înlocuirea acestora cu ciocolată neagră inhibă aceste pofte, dând în schimb organismului exact acel plus nutrițional de care are nevoie.

Acestea sunt doar câteva dintre uimitoarele beneficii pe care le are ciocolata pentru sănătatea noastră. Întrebarea este, însă, ce fel de ciocolată alegem? Care este cea autentică, sănătoasă, bogată nutrițional și delicioasă la gust? Și care este mai puțin sănătoasă și de ce? Realitatea este că avem la dispoziție extrem de multe opțiuni, peste tot în magazine existând un generos raion de dulciuri și, în special, de ciocolată. Dar pe care este indicat să o alegem?

Pe scurt, există trei aspecte la care trebuie  fim extrem de atenți: procentul de cacao din ciocolată, calitatea acesteia,  ce alte elemente conține. Astfel, este bine să alegem o  ciocolată cu un conținut ridicat de cacao (beneficiile ciocolatei se reduce, de fapt, la cele ale boabelor de cacao), fiind indicat  să fie de ceamai bună calitate. Apoi, trebuie să fim atenți la ingredientele pe care le conține, fiind de evitat   sortimentele care conțin o cantitate  mare de  rafinat adăugat, precum  și alte substanțe nenaturale  periculoase pentru sănătate.

Ca exemplu, amintim două branduri premium, foarte sănătoase. Este vorba despre Green & Black’s, care este considerat brandul numărul 1 în lume de ciocolată organică și este preparată cu ingrediente de cea mai bună calitate: boabe de cacao Trinitario, zahăr de trestie nerafinat și vanilie de Madagascar. De asemenea, este vorba de ciocolata caldă Sir Hans Sloane, făcută după o rețetă tradițională britanică și care a câștigat medalia de aur la prestigiosul concurs Great Taste Awards.

 

Cele mai citite

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă