18.1 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Vot final pentru sanctificarea Papei Paul

Papa Francisc a convocat un consistoriu – o întâlnire formală a cardinalilor – pentru a aproba canonizarea Papei Paul al VI-lea şi a lui Oscar Romero, preotul din El Salvador asasinat, se precizează în comunicatul Vaticanului.

Cu toate acestea, Paul al VI-lea şi Romero vor intra oficial în panteonul sfinţilor catolici doar după celebrarea slujbelor de canonizare care vor avea loc într-o etapă ulterioară.

Paul al VI-lea a fost papă între 1963 şi 1978 şi a rămas în amintirea catolicilor în special pentru încheierea cu succes a Conciliului Vatican II, care a marcat istoria Bisericii prin implementarea unor reforme vaste, inclusiv renunţarea la slujba în limba latină în timpul serviciilor religioase obişnuite.

Acesta a confirmat, de asemenea, o îndelungată interdicţie privind avortul şi utilizarea contraceptivelor artificiale, lansând documentul Humanae Vitae, în 1968, o perioadă care a însemnat revoluţia sexuală pentru cea mai mare parte a lumii occidentale.

Monseniorul Romero, arhiepiscop de San Salvador, a fost un critic înverşunat al încălcării drepturilor omului comise de armată şi rebelii de stânga la începutul războiului civil din El Salvador din perioada 1980-1992.

Cunoscut drept ”Sfântul Romero al Americilor”, preotul a fost împuşcat mortal de un lunetist aparţinând unui grup de extremă-dreapta în anul 1980, pe când celebra slujba.

Ultima oră
Pe aceeași temă