Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO La 25 de ani de la lansare, piesa Macarena poate salva vieți omenești

Piesa "Macarena" poate să salveze vieţi omenești, au anunţat sâmbătă cercetătorii spanioli, care recomandă corelarea tempoului acestei melodii cu ritmul masajelor cardiace.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 03.06.2018 - 08:12

"Macarena", o piesă lansată de grupul Los del Rio în 1993, are avantajul de a fi nu doar extrem de cunoscută, ci deţine şi un tempo care este util în cazul acestui gen de intervenţii medicale de urgenţă, ce necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.

Cercetătorii de la Universitatea Barcelona, Universitatea Autonomă din Barcelona şi Spitalul Clinic din Barcelona au dorit să dovedească acest lucru şi au recrutat 164 de studenţi la medicină în cadrul unui experiment insolit. Voluntarii au fost separaţi în trei grupuri şi au primit misiunea de a practica masaje cardiace (executate pe manechine) timp de două minute, informează Agerpres.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de studenţii care au folosit un metronom reglat la 103 compresii pe minut, graţie unei aplicaţii pentru smartphone-uri: 91% dintre ei au avut cadenţa recomandată. În grupul de voluntari care au fost sfătuiţi să urmeze mental tempoul piesei "Macarena", 74% dintre ei au respectat ritmul corect.

Voluntarii care au executat masaje cardiace fără instrucţiuni din partea cercetătorilor şi fără repere speciale au reuşit doar într-un procent de 24% să urmeze cadenţa recomandată. "Atât aplicaţia pentru smartphone, cât şi instrumentul de mnemotehnică asociat cântecului 'Macarena' au îmbunătăţit calitatea compresiilor toracice", a explicat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal într-un comunicat remis de Societatea europeană de anestezie-reanimare, care organizează în această perioadă un congres la Copenhaga.

Comentarii

loading...