Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO James Cameron explorează într-un serial documentar originile filmelor SF

Cel mai recent proiect al cineastului canadian James Cameron, doreşte să prezinte telespectatorilor perioada de început a filmelor ştiinţifico-fantastice, apărută cu mult timp înainte ca pelicule precum cele din saga "Star Wars" să vândă bilete în valoare de miliarde.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 01.05.2018 - 17:54

Un serial documentar, cel mai recent proiect al cineastului canadian James Cameron, regizorul lungmetrajului ''Avatar'', doreşte să prezinte telespectatorilor perioada de început a filmelor ştiinţifico-fantastice, apărută cu mult timp înainte ca pelicule precum cele din saga ''Star Wars'' să vândă bilete în valoare de miliarde de dolari şi să domine cultura populară, informează Reuters.

Într-un serial documentar în şase părţi, care a debutat luni seară pe postul american de televiziune prin cablu AMC, James Cameron explorează filmele de categorie B din anii 1950, lungmetrajele dedicate spaţiului şi cele cu extratereştri din anii 1960 şi peliculele din subcategoria "thriller postapocaliptic" din anii 1970.

Deşi multe dintre ele sunt considerate filme clasice în prezent, inclusiv "2001. A Space Odyssey", regizat de Stanley Kubrick în 1968, James Cameron consideră că producătorii hollywoodieni din acea epocă nu erau foarte interesaţi de un gen cinematografic care impresiona arareori în boxoffice.

"Nimeni nu făcea niciun ban de pe urma filmelor ştiinţifico-fantastice", a declarat James Cameron în faţa reporterilor veniţi să îl viziteze la Manhattan Beach, un studio din California unde cineastul canadian se află la jumătatea filmărilor pentru două continuări ale lungmetrajului "Avatar".

Totul s-a schimbat odată cu primul film din seria "Star Wars", lansat în 1977, care a devenit lungmetrajul cu cele mai mari încasări pe plan intern din istoria cinematografiei americane la acea vreme, şi care i-a determinat pe producătorii marilor studiouri să încerce să imite acel succes neaşteptat.

"Pentru o vreme, au existat multe filme SF proaste, care încercau să profite financiar de pe urma 'Star Wars'. Apoi, întregul gen a reuşit să crească în calitate şi a devenit aproape ceea ce este astăzi, mai degrabă o parte a culturii mainstream", a spus James Cameron.

În zilele noastre, filmele SF se numără printre producţiile care obţin cele mai mari succese de box office. Filmul "Avatar", regizat de James Cameron, deţine recordul suprem în acest domeniu, cu încasări mondiale de 2,8 miliarde de dolari.

Weekendul trecut, "Avengers: Infinity War", produs de Marvel Studios, deţinut de Walt Disney Co., a devenit pelicula cu cel mai bun debut din istoria box office-ului nord-american.

În noul serial documentar, intitulat "AMC Visionaries: James Cameron's Story of Science Fiction", cineastul canadian realizează interviuri cu unii dintre cei mai renumiţi colegi de breaslă ai lui, precum Steven Spielberg, Guillermo del Toro, George Lucas, Ridley Scott şi Christopher Nolan, în care aceştia vorbesc despre arta lor regizorală şi sursele lor de inspiraţie.

James Cameron discută cu colegii lui despre cărţile lor preferate din domeniul literaturii SF, inclusiv despre unele apărute în anii 1930, pe care el le consideră o parte a originilor acestui gen cinematografic.

"Pentru mine, ceea ce era important să fac în acest serial, era să descopăr ADN-ul acestor poveşti. Aşadar, dacă ai o poveste despre călătoria în timp, de unde a venit ea? Dacă ai o poveste despre spaţiu, cum a intrat ea în cultura populară? De ce SF-ul, ca gen cinematografic, s-a chinuit să încerce să popularizeze aceste idei?", a explicat artistul canadian.

James Cameron consideră că genul SF este în prezent mai relevant ca niciodată, pe măsură ce oamenii au devenit tot mai dependenţi de maşini.

"Noi evoluăm alături de tehnologia noastră. SF-ul reprezintă un fel de faruri ale noastre. Ne ajută să vedem ce se află pe drum în faţa noastră", a adăugat cineastul canadian.

Comentarii

loading...