19.5 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăLifestyleVicente del Bosque: "Germania s-a schimbat"

Vicente del Bosque: „Germania s-a schimbat”

„Furia Roşie” se află în semifinalele Cupei Mondiale pentru prima oară după 1950, când a luat parte la o grupă finală de patru echipe. Cu siguranţă, Spania se află în cea mai bună perioadă a istoriei sale fotbalistice.

Spania a câştigat Euro 2008 şi se află acum în careul de aşi al Cupei Mondiale. Vicente del Bosque, antrenorul care a preluat formaţia în vara anului 2008 de la Luis Aragones, are marele merit de a fi păstrat aceeaşi echipă, acelaşi stil de joc şi de a fi asigurat liniştea şi unitatea într-un grup în care rivalitatea Real Madrid-Barcelona ar fi putut face ravagii.

Credeţi că naţionala Germaniei vrea să se răzbune după ce aţi învins-o în finala Euro 2008?

Nu cred că putem vorbi de răzbunare între două echipe mari. Amândouă vor da tot ce pot pentru a ajunge în finala Cupei Mondiale. Ei au schimbat recent fotbalul pe care îl arătau, care părea demodat şi obosit. Au reuşit să împrospăteze echipa după Euro şi rezultatele se văd aici. Au un grup bun. Nu cred că ei se uită în trecut, ci în viitor.

Spania se va adapta stilului german?

Nu este momentul să vorbesc despre tactica cu care vom opri Germania. Cred că trebuie să rămânem încrezători în stilul nostru şi să menţinem spiritul competitiv pe care l-am arătat în turneu. Am început cu înfrângerea în faţa Elveţiei, care a fost foarte dureroasă, dar de atunci am câştigat patru meciuri consecutiv pentru a ajunge în semifinale. Nu cred că este timpul să ne gândim la ce a fost, ci să visăm în continuare.

Spania se află în cel mai bun moment al istoriei sale?

E un moment minunat pentru fotbalul spaniol. Nu am jucat foar­te bine cu Paraguay (n.r. – 1-0 în sferturi), dar suntem fericiţi şi ştim că avem resursele necesare pentru a face faţă oricărui rival şi a elimina Germania.

Mergeţi tot pe mâna lui Torres în atac, deşi nu a marcat nici un gol?

Fernando rămâne un jucător important pentru noi. Chiar dacă nu a înscris, a arătat că munceşte mult şi are persona­litate iar el va fi atacantul nostru. Chiar dacă spun asta, nu înseamnă că este un titular incontestabil, dar noi avem încredere deplină în el.

Vă gândiţi la finală?

Meciul care urmează e întotdeauna cel mai important. Sunt atâtea echipe apropiate valoric, încât niciodată nu poţi fi sigur de victorie.

A fost o surpriză pentru dumneavoastră eliminarea Braziliei?

Nu chiar. Cunoscând realitatea fotbalului, nu cred că a fost o lecţie. Noi ştim că orice meci poate fi complicat, poate avea un rezultat neaşteptat. Orice joc pleacă de la un rezultat egal şi poate ajunge la orice scor. 

Aţi avut un start greu, o înfrângere cu Elveţia (n.r. – 0-1). Aţi învăţat ceva din acel eşec, v-a adus cu picioarele pe pământ?

Grupul a ştiut care este obiectivul nostru. Eu cred că niciodată o înfrângere nu este un lucru bun, pe noi ne-a clătinat şi ne-a făcut să ne dăm seama că vom avea probleme. Nu cred că am avut de învăţat ceva din acea înfrângere. Pur şi simplu am rea­lizat faptul că fiecare meci este foarte dificil.

 

GERMANIA ÎL AŞTEAPTĂ PE BALLACK: „Bătaie” pe banderola de căpitan

Fundaşul echipei Bayern München, Philipp Lahm, doreşte să rămână căpitanul echipei naţionale a Germaniei şi după turneul final al Cupei Mondiale din 2010, când în lot va reveni obişnuitul purtător al banderolei, Michael Ballack, informează cotidianul Bild. „Rolul de căpitan îmi face mare plăcere. Nu văd de ce aş renunţa din proprie iniţiativă la banderolă. Mi-ar plăcea să o păstrez”, a spus Lahm, care va juca, miercuri, împotriva Spaniei, al 71-lea său meci în echipa naţională.

Întrebat ce reacţie va avea dacă selecţionerul Joachim Low îl va anunţa că Ballack trebuie să primească banderola înapoi, Lahm a răspuns sec: „Vom vedea atunci”. Michael Ballack (33 de ani, 98 de selecţii) nu a făcut parte din lotul Germaniei la turneul final al Cupei Mondiale din cauza unei accidentări. El a petrecut cinci zile alături de coechipierii săi, în Africa de Sud, întorcându-se, luni, în Germania, după ce medicii lotului s-au declarat satisfăcuţi de modul în care decurge procesul de recuperare al mijlocaşului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă