3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleCosmin Savu începe „Războiul gunoaielor” | INTERVIU

Cosmin Savu începe „Războiul gunoaielor” | INTERVIU

Cosmin Savu, corespondentul emisiunii România, te iubesc!, aduce în această săptămână pe micile ecrane o parte din realitatea pe care o trăim de ani bun în Capitală (și nu numai).

Prin intermediul campaniei „Războiul gunoaielor” vom avea să descoperim care este, de fapt, gunoiul din spatele deșeurilor, iar în cele ce urmează vom descoperi povestea din spatele acestei investigații.

Cosmin, am văzut că începe o nouă campanie la Știrile PROTV. Ce înseamnă, de fapt, „Războiul gunoaielor”?

De câțiva ani, capitala este într-o situație critică: produce peste un milion de tone de deșeuri pe an și reciclează și reutilizează extrem de puțin. Pentru că piața este dominată de lorzi ai deșeurilor care își impun afacerile și prețurile și se înfruptă din bugetele publice generoase.

Pe de-o parte, este lupta pentru bani între diverse grupări economice, pe de altă parte, ineficiența autorităților cauzată de corupție, neputință sau prostie. Și, la mijloc, suntem noi, cetățenii.

Ce au scos la iveală investigațiile tale, cu cine ai stat de vorba?

A fost o documentare de durată, am încercat să înțeleg mecanismele din spatele afacerilor cu deșeuri. Veți vedea cine sunt artizanii politicilor publice în domeniu, dar și cine sunt jucătorii care domină piața. Am vorbit cu salubriști, primari sau decidenții din autoritățile de mediu – ministrul Mediului, Garda Națională de Mediu și Agenția Națională de Mediu.

Am încercat să vorbesc cu cei care controlează depozitele de deșeuri din București și care acționează într-un mod opac, netransparent în activitatea lor.

Am fost în Italia pe urmele unor investitori cu conexiuni în mafie, am vorbit cu Il Supremo, Manlio Cerroni – cel care a avut monopolul afacerilor cu gunoi în Roma pentru 40 de ani, dar și afaceri în România. Am vorbit cu foști procurori anti-mafia, din Palermo sau activiști de mediu din Napoli, în zona controlată de Camorra.

Ce răspunsuri ai primit din partea autorităților, cum reacționează și care sunt măsurile luate?

La nivel declarativ, toți sunt conștienți că este un moment de criză, dar par amorțiți și neasumați. Dacă Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, demis de curând, a încercat să maximizeze controalele, la Agenția de Mediu am găsit oameni care au închis ochii la nereguli și au permis un sistem pe lângă lege.

„La un depozit de deșeuri din Ulmeni, Călărași am fost îmbrânciți și amenințați”

Cât la sută crezi că este corupție și cât nepăsare?

Știu că DNA a cerut de câteva zile documente cu activitatea de la depozitele de deșeuri de pe lângă București. Așadar, există suspiciuni că au avut loc acte de corupție și că funcționarii statului nu sunt chiar străini de haosul de pe piața gunoaielor.

Dar și ineficiența și indolența angajaților din instituții este maximă. Vă dau un exemplu: în Primăria Municipiului București există un serviciu care ar trebui, de 20 de ani, să se ocupe de managementul deșeurilor în capitală, iar la conducerea acestuia este – de 20 de ani – același funcționar. Rezultatele spun de la sine.

„ Vă dau un exemplu: în Primăria Municipiului București există un serviciu care ar trebui, de 20 de ani, să se ocupe de managementul deșeurilor în capitală. Iar la conducerea acestuia este – de 20 de ani – același funcționar. Rezultatele spun de la sine”.

Au existat momente în care te-ai temut, la filmări?

Da, au existat locuri în care eram puțin nesigur. Pe străzile din periferia orașului Napoli eram mereu atent la personajele care nu erau chiar prietenoase. În întâlnirea cu Il Supremo, camera si aparatul foto ne-au fost fost luate, pentru a nu le folosi. La un depozit de deșeuri din Ulmeni, Călărași am fost îmbrânciți și amenințați. Dar face parte din munca noastră și încercăm să nu provocăm și să ne întoarcem seara întregi acasă.

Cât timp îți ia să pregătești astfel de materiale, ce presupune munca din spate?

A fost o documentare de durată, întinsă pe câteva luni, dar și filmările mi-au luat multe zile. A fost deplasarea în Italia, dar și multe interviuri în București. Sunt zeci de întâlniri, unele dintre ele nu se văd, dar în care eu înțeleg subiectul, îl sedimentez și încerc să-l transmit nealterat oamenilor care ne urmăresc.

Care este următoarea anchetă pe care o pregătești?

Am încă două–trei materiale începute. Desktopul laptopului meu este plin de foldere care se completează în fiecare zi. Nu întotdeauna ceea ce începem ajunge într-un produs final, e nevoie de o documentare serioasă înainte de a porni la filmări. Plus că noi nu facem doar o documentare din birou, mergem în teren, să vedem, verificăm. Așa că foarte curând o să auziți și de următoarea anchetă!

Cum arată o zi din viața ta, atunci când nu ești la muncă?

Și când sunt liber, e tot despre muncă. Cu prietenii mei vorbesc invariabil despre anchetele în desfășurare, cu ai mei invariabil ajung, în discuții, la subiectul job. Și asta pentru că sunt pasionat și implicat în ceea ce fac.

Dar mă relaxez gătind, ascult multă muzică. Și sper că pandemia asta să ne mai lase să ne trăim viața socială. Să merg la concerte sau în călătorii.

Pe când o vacanță?

Sper să mai prind câteva weekenduri însorite anul acesta să fug la ai mei, la Avrig. Și, poate, o tură scurtă pe munte. Am un proiect acolo, o căbănuță pe Valea Avrigului, unde mă încarc energetic.

Vacanța o să fie abia de sărbători și sper să reușesc să mă întâlnesc cu familia și prietenii pe îndelete. Încă nu mi-am făcut niciun plan.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă