21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleVata bazaltică – 5 locuri în care o poți folosi

Vata bazaltică – 5 locuri în care o poți folosi

Vata minerală este un material durabil folosit pentru izolarea termică și fonică, oferind totodată protecție ridicată împotriva incendiilor, precum și rezistență sporită la umiditate. Acest material ignifug și hidrofug, cu proprietăți fizico-chimice performante, este utilizat de obicei pentru placarea unor suprafețe din cadrul construcțiilor rezidențiale și industriale, dar și în cazul unor echipamente industriale.

 

Există două tipuri de vată minerală – de sticlă și bazaltică – iar fiecare dintre aceste materiale trebuie adaptate la tipul lucrării pentru ca aceasta să fie eficientă. Vata minerală bazaltică este un produs anorganic, obținut prin fibrilizarea cu ajutorul centrifugării a topiturii de bazalt – o rocă vulcanică alcătuită din minerale bogate în magneziu și fier. Vata minerală bazaltică de la Knauf Insulation are o serie de proprietăți termice performante la densități mari este mai rigidă și mai grea decât vata de sticlă.

În general, produsele realizate din acest material se utilizează în proiectele în care este necesară rezistența mecanică ridicata, fiind eficient pentru izolarea pereților exteriori, acoperișurilor, teraselor sau pardoselilor.

Există diferite tipuri de vată bazaltică, diferențiate prin formă și densitate. Durabilitatea este una dintre caracteristicile acestui material. Astfel, roca bazaltică nu își modifică proprietățile în timp, nu se dilată/contractă, nu corodează și nu putrezește. Vata bazaltică are un coeficient de conductivitate termică mai bun decât al vatei de sticlă, izolează fonic mai eficient și este mai stabilă, ceea ce elimină tasările și prinderile mecanice suplimentare pe suprafețe oblice sau verticale.

Îți propunem cinci locuri în care poți integra vata bazaltică.

 

Izolarea fațadei

Izolarea fațadelor/pereților exteriori ai unei clădiri este o soluție eficientă pentru reducerea pierderilor de căldură, dar și pentru că va conferi clădirii un design nou.

Izolarea fațadelor/pereților exteriori ajută și la înlăturarea condensului de vapori pe suprafața interioară a construcției, previne apariția mucegaiului, îmbunătățește confortul termic în interiorul clădirii, protejează de zgomotele exterioare, garantează rezistența sporită la incendii și crește rezistența construcțiilor la intemperii.

O izolare termică eficientă depinde și de grosimea materialului folosit. De multe ori este subapreciată grosimea minimă a acestuia, care trebuie să fie selectată în concordanță cu grosimea peretelui.

 

Izolarea pardoselii

Este foarte important să alegi tipul de vată potrivită fiecărui tip de suprafață. Pentru izolarea structurilor de pardoseală, specialiștii recomandă vata minerală bazaltică sub formă de plăci concepute special pentru izolarea pardoselilor. Aceste produse sunt ignifuge și rămân stabile în volum și formă la temperaturi și presiuni diferite, având durată de viață prelungită.

De reținut este și că plăcile nu afectează instalațiile electrice, acestea din urmă putând fi trecute prin grosimea stratului izolator.

 

Izolarea interioară a locuinței

O locuință termoizolată este confortabilă din punct de vedere termic pe tot parcursul anului. Totodată, o construcție termoizolată corespunzător presupune cheltuieli de întreținere mai mici, în primul rând prin reducerea costurilor de pe facturile pentru energie termică.

În cazul termoizolației exterioare este necesar ca lucrarea să fie efectuată pe fațada clădirii, în schimb, pentru termoizolarea interioară, poți alege să izolezi câte o cameră, pe rând. Trebuie totuși să ai în vedere că termoizolarea interioară a locuinței va reduce din spațiul camerelor, așa că cea exterioara ar putea fi o opțiune mai bună în cazul spațiilor mici.

Nu aplica niciodată termoizolație pe o casă „la roșu”. Rolul tencuielii este de a acoperi sau îndrepta denivelările zidăriei care pot afecta și calitatea termoizolației.

 

Izolarea acoperișului casei

Într-o casă individuală, pierderile de căldură semnificative au loc prin acoperiș. Aceste pierderi generează cheltuieli foarte mari cu energia consumată pentru încălzire (de obicei cu gaz). Scopul principal al izolării termice a acoperișurilor înclinate este protecția împotriva ploii, zăpezii, vântului etc. Vata bazaltică reține un volum foarte mare de aer în interiorul materialului, asigurând deopotrivă izolare termică și fonică.

 

Izolarea mansardei

Izolația cu vată bazaltică pentru mansardă este mai rezistentă, dar presupune costuri mai ridicate. Durata de viață a vatei de acest tip este foarte mare, aceasta izolând termic și fonic. Vata minerală bazaltică cu folie de aluminiu acționează ca o barieră pentru vapori, iar în interiorul structurii plăcile pot fi montate fie între căpriori, fie deasupra sau dedesubtul acestora. Dacă totuși alegi să folosești vată minerală de sticlă, aplică un stat dublu la mansardă. Recomandat este să începi lucrările primăvara, dinspre interiorul spre exteriorul mansardei.

Vata minerală are o structură vitroasă-amorfă, nu poluează mediul, nu afectează sănătatea oamenilor, nu degajă gaze sub acțiunea focului și nu are emisii de substanțe periculoase. Manevrabilitatea și instalarea vatei bazaltice nu ridică probleme, fiind compatibilă cu majoritatea materialelor de construcții. Aceasta este ignifugă, hidrofugă, durabilă și eficientă pentru izolarea termică și fonică, putând fi folosită în construcții rezidențiale și industriale, dar și în cazul unor echipamente industriale.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă