13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleUtilizatorii de ţigări electronice îi stimulează pe fumători să renunţe la tutun

Utilizatorii de ţigări electronice îi stimulează pe fumători să renunţe la tutun

Cercetarea realizată la University College London (UCL) a descoperit că fumătorii care şi-au petrecut timpul frecvent cu utilizatorii de ţigări electronice au avut cu 20% mai multe şanse de a înregistra o tentativă recentă de a renunţa la fumat.

Aproape un sfert dintre fumătorii (25,8%) care au participat la studiu au declarat că îşi petrec timpul în mod regulat cu utilizatorii de ţigări electronice. Dintre aceştia, aproximativ o treime (32,3%) au avut o tentativă de a renunţa la fumat în anul anterior. Prin comparaţie, circa un sfert (26,8%) dintre fumătorii care nu şi-au petrecut timpul în mod regulat cu utilizatorii de ţigări electronice au încercat să renunţe în anul anterior.

Dr. Sarah Jackson, autoarea principală a studiului, a declarat că aceste concluzii ar trebui să diminueze îngrijorările cu privire la utilizarea ţigărilor electronice.

”A devenit un lucru din ce în ce mai banal ca fumătorii să intre în contact cu utilizatorii de ţigări electronice şi au fost exprimate unele îngrijorări potrivit cărora acest lucru ar reconfigura fumatul în Anglia şi ar compromite motivaţia fumătorilor de a renunţa. Rezultatele noastre nu au identificat vreo dovadă că petrecerea timpului cu utilizatorii de ţigări electronice i-ar descuraja pe fumători să renunţe (la fumat), ceea ce ar putea contribui la diminuarea îngrijorărilor cu privire la impactul ţigărilor electronice asupra sănătăţii publice”, a declarat Jackson.

În cadrul studiului finanţat de Cancer Research UK, publicat miercuri în jurnalul academic BMC Medicine, au fost utilizate date prelevate de la aproape 13.000 de participanţi la ”Smoking Toolkit Study”, un proiect de cercetare cu privire la obiceiurile privind fumatul în Anglia.

Ţigările electronice sunt cu circa 95% mai puţin dăunătoare în comparaţie cu fumatul tutunului, potrivit Serviciului de Sănătate Publică din Anglia.

”Un factor cheie care stă la baza acestor diferenţe poate fi faptul că fumătorii care sunt expuşi în mod regulat la utilizarea de ţigări electronice sunt mai predispuşi să le utilizeze ei înşişi”, a adăugat Jackson.

În opinia expertei în controlul tutunului în cadrul Cancer Research UK, Kruti Shrotri, “este încurajator de observat că intersectarea cu oamenii care utilizează ţigări electronice reprezintă o motivare pentru fumatori de a renunţa” la acest obicei.

”Având în vedere că numărul persoanelor care folosesc ţigări electronice pentru a renunţa la fumat creşte, sperăm că fumătorii care intră în contact cu ei vor fi impulsionaţi să renunţe la tutun pentru totdeauna”, a adăugat Shrotri.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă