Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

David Goodall (Foto: IBTimes UK)

Un om de știință ajuns la 104 ani cere să fie eutanasiat: "Îmbătrânirea este degradantă"

David Goodall, un cercetător australian în vârstă de 104 ani care a decis că vrea să fie eutanasiat, și-a luat adio de la familia lui și a plecat spre Elveția, unde urmează să-și trăiască ultimele zile, informează BBC citat de Digi 24.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2018 - 12:01

David Goodall este doctor în ecologie și nu suferă de nicio boală gravă, dar dorește să își încheie socotelile cu viața. Motivul principal pentru care a luat această decizie este lipsa de independență din cauza vârstei avansate.

„Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a declarat David Goodball luna trecută, în ziua în care a împlinit 104 ani.

„Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”, a adăugat el.

În Australia, moartea asistată este legală într-un singur stat, dar e necesar ca persoana care vrea să moară să aibă o boală terminală.

Profesorul Goodball a decis astfel să facă o ultimă călătorie, spre Elveția, unde își poate îndeplini ultima dorința: să înceteze să trăiască. Cu toate astea, profesorul spune că regretă că e nevoit să plece din Australia pentru a face asta. El a purtat o bluză pe care era scris mesajul „Îmbătrânire degradantă” pe drumul său.

În Elveția este permisă moartea asistată încă din 1942. Alte țări au legalizat alegerea oamenilor de a încheia voluntar viața, dar doar în condițiile în care acea persoană este bolnavă terminal.

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne vehementă împotriva morții asistate, fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

„Medicii nu sunt pregătiți să omoare oameni. Este un lucru bine înrădăcinat în etica noastră, în pregătirea noastră”, afirmă medicul Michael Gannon, președintele Asociației Medicale din Australia.

Profesorul David Goodall a strâns 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petiții online pentru a-și permite călătoria din Australia în Elveția. El va petrece câteva zile cu o parte din familia lui, care se află în Franța, înainte de a fi eutanasiat, pe 10 mai.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El deţine în prezent titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

Comentarii