Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un mare muzician are probleme cu moștenirea tatălui. Se va adresa CEDO

Muzicianul Jean-Michel Jarre intenţionează să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după o decizie a justiţiei franceze care îl privează de moştenirea tatălui lui, celebrul compozitor Maurice Jarre.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 10.08.2018 - 09:53

Muzicianul Jean-Michel Jarre intenţionează să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după o decizie a justiţiei franceze care îl privează de moştenirea tatălui lui, celebrul compozitor Maurice Jarre, recompensat cu trei premii Oscar pentru coloanele sonore ale filmelor "Lawrence of Arabia", "Doctor Zhivago" şi "A Passage to India", informează AFP.

"Eu şi sora mea, Stephanie, vom prezenta cazul în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea drepturilor familiale şi pentru atingere excesivă a securităţii noastre juridice", a scris muzicianul Jean-Michel Jarre, un pionier al muzicii electronice, într-un editorial publicat vineri în cotidianul Le Parisien.

Această succesiune contestată a apărut în contextul unei alte bătălii judiciare celebre, ce vizează moştenirea cântăreţului Johnny Hallyday. Lupta în instanţă este purtată între văduva cântăreţului şi primii doi copii ai starului rock francez, care contestă testamentul american al tatălui lor, după ce acesta i-a dezmoştenit în virtutea legislaţiei californiene.

În septembrie 2017, Curtea de Casaţie din Paris a decis - într-un proces ce prezintă numeroase analogii - să îi dezmoştenească pe Jean-Michel Jarre şi pe sora lui, întrucât tatăl lor şi-a organizat succesiunea conform dreptului californian.

Decedat în 2009, Maurice Jarre şi-a lăsat toate bunurile ultimei sale soţii prin intermediul unui "family trust", o structură juridică prevăzută în dreptul californian.

"Dreptul moştenitorilor nu este doar o chestiune care ţine de bani, el afectează domenii mult mai importante, precum protejarea legăturilor familiale şi, pentru profesiile creative, dreptul moral al artiştilor", a declarat Jean-Michel Jarre în acelaşi editorial.

"Mă refer la interdicţia de a avea acces, dacă se doreşte acest lucru, la o fotografie, la un obiect personal al tatălui sau mamei sale. Iată ceva care este într-adevăr şocant", a deplâns renumitul muzician francez, în vârstă de 69 de ani.

Printre argumentele avansate, starul muzicii electronice a insistat, de asemenea, asupra prejudiciilor financiare provocate statului francez de succesiuni care se bazează pe "scheme juridice" din străinătate.

El a vorbit şi despre succesiunea pe plan artistic: "Există, de asemenea, zeci de cereri de utilizare a operelor create de tatăl nostru, care ajung la noi şi care rămân din această cauză fără răspuns".

Comentarii

loading...